Meniu Închide

Sidhe – spiridușii din folclorul irlandez

Sidhe (shee) sunt considerate a fi o rasă distinctă, destul de separată de om ființe care totuși au avut mult contact cu muritorii de-a lungul secolelor, și există multe mărturii documentate despre acest lucru. Credința în această cursă de ființe care au puteri dincolo de cele ale oamenilor să se miște rapid prin aer și schimbarea formei lor la un moment dat a jucat un rol imens în viața oamenilor care trăiesc în Irlanda rurală și în Scoția.
Este dificil să identificăm o eră istorică exactă ca fiind momentul în care a început basma.
Mulți scriitori susțin că poporul Irlandei și dumnezeii săi, înainte de venirea lui Gaels, sunt “strămoșii” sidhei.
În mod evident, credința în sidhe face parte din religia precreștină care a supraviețuit de mii de ani și care nu a fost nimicită complet din mințile oamenilor.
Când primii Gaels, fiii lui Mil, au sosit în Irlanda, au descoperit că Tuatha De Danaan, poporul zeiței Dana, avea deja controlul asupra pământului. Fiii lui Mil le-au luptat în luptă și i-au învins, conducându-i în subteran, unde se spune că rămân până astăzi pe dealurile goale sau pe movilele de pe coastă. În manuscrisele irlandeze timpurii (care au fost înregistrate dintr-o tradiție orală anterioară) găsim referiri la Tuatha De Danaan. În Cartea Vieții Dun și Cartea lui Leinster această rasă de ființe este descrisă drept ” nu dumnezei “, arătând că acestea sunt” ceva între “. Tot în Cartea Viei Dun se spune despre înțelepți că “se pare că ei [Tuatha De Danaan] au venit din cer, datorită inteligenței și excelenței cunoașterii lor”.
Înțelegerea pe care Tuatha De Danaan o avea asupra minții irlandeze era atât de puternică încât noua religie a creștinismului nu putea să-l scuture. În “Colocviul anticilor”, un dialog care se presupune că a avut loc între Sf. Patrick și fantoma lui Caeilte din Fianna, Patrick este uimit să vadă o femeie de zână care iese din peștera lui Cruachan, purtând o manta verde cu coroana de aur pe capul ei.
În timp ce femeia de zână este tânără și frumoasă, Caeilte însuși este bătrân și uscat. Când se întreabă Patrick, Caeilte îi spune:
“Ea este din Tuatha De Danaans care nu se desfasoara …
și eu sunt dintre fiii lui Mil, care sunt perisabili și dispăruți “
Sidhetul movilelor subterane sunt de asemenea văzute de irlandezi ca descendenți ai vechilor zei agricoli ai Pământului (unul dintre cei mai importanți fiind Crom Cruaich, Cuibul stâncos al dealului). Acești zei au controlat maturarea culturilor și producția de lapte a vitelor, prin urmare, jertfele trebuiau să le fie date în mod regulat. În Cartea de la Leinster descoperim că, după cucerirea lor, Tuatha De Danaan sa răzbunat pe fiii lui Mil, distrugându-și grâul și bunătatea laptelui (sidhe-ul este notoriu pentru acest lucru chiar și astăzi). Fiii lui Mil au fost deci obligați să încheie un tratat cu ei, și de atunci, poporul Irlandei au onorat acest tratat lăsând daruri de lapte și unt pentru oamenii buni.
O trăsătură notabilă a sidhei este că au triburi distincte, conduse de regi și regine în fiecare teritoriu. Se pare că ordinea socială a sidhei corespunde vechii aristocrații a familiilor irlandeze vechi, care este în sine o reflectare a vechii caste celtice.
Este interesant de remarcat faptul că mulți dintre irlandieni se referă la sidhe ca simplu “gentrie”, datorită aspectului lor înalt, nobil și discursului argintiu dulce. Ei au propriile lor palate în care sărbătoresc și cântă muzică, dar au și bătălii obișnuite cu triburile vecine. Marile basmuri par a fi distinct Milesian, dar există încă amintiri folclorice ale unor rase pre-gaelice mai vechi și ale zeilor lor, sub forma “geancanach”, spiritul din Ulster sau “cluricaun” din Munster. Nu trebuie să uităm și “leprechaun”, o creatură diminutivă despre care se spune că știe unde se află o oală de aur ascunsă în râurile locale.
Leprechaun-ul ar putea fi o amintire populară a unei curse dwarfish a oamenilor Fir Bolg care a trăit în aceste râuri înainte de venirea Gaels.
O distinctie este adesea facuta intre sidhei care sunt vazuti pe jos la pamant dupa apusul soarelui si Sluagh Sidhe, gazda de zana care calatoreste prin aer noaptea si sunt cunoscuti ca “iau” muritorii cu ei in calatoriile lor.
Există, de asemenea, un gardian al celor mai multe lacuri din Irlanda și Scoția.
Aceste categorii distincte de ființe sidhe se leagă de mărturiile văzătorilor care împart sidhe în spirite de lemn, spirite de apă, spirite de aer și așa mai departe, spiritele elementare ale fiecărui loc.
Lough Gur din județul Limerick este un loc foarte magic în care întâlnim mulți dintre regii sidhe și regine din Irlanda. Lacul se află într-un cerc de dealuri joase, dar o dată la șapte ani se pare ca un teren uscat, unde se poate găsi o intrare în Țara Tineretului. Gardianul lacului este

Lasă un răspuns