Meniu Închide

6 femei pagane, personalitati de marca la nivel mondial

8 martie a fost Ziua Internațională a Femeii, iar întreaga lună a lunii martie și anul întreg este și trebuie dedicat amintirii femeilor care au făcut diferența dintre femei. Pentru luna de istorie a femeilor, aici sunt șase femei care au influențat feminismul, religia și cultura pagana.

MARGARET STARBIRD

Imagini pentru MARGARET STARBIRD
Margaret Starbird
1942 – prezent

În prima ei carte, Margaret Starbird a emis ipoteza că Isus și Maria Magdalena au avut o fiică. Starbird a publicat șapte lucrări care discută feminismul, Evangheliile și Zeita. Ea a influențat romanul popular “Codul lui Da Vinci” de Dan Brown. Ea a fost criticată pentru teoriile ei despre o linie sângeroasă de descendenți ai lui Isus, dar ea continuă să lucreze la cercetarea ei și la scrierea ei.

MERLIN STONE

Merlin-stone-portrait.jpg
Merlin Stone
1931 -2011

În 1976, Merlin Stone a contestat creștinii prin cartea ei “Când Dumnezeu a fost o femeie”. Ea a propus ca societățile matriarhale să schimbe iudaismul și creștinismul. Această carte a fost instrumentală pentru cultura de Zeițe care a început în acest deceniu în Statele Unite. De asemenea, a publicat o altă lucrare “Oglinzi antice ale femeii”, care se referă la figurile Zeiței și la heroinele din întreaga lume, atât în ​​culturile antice, cât și în cele moderne.

ZSUZSANNA BUDAPESTA

Imagini pentru ZSUZSANNA BUDAPESTA pagan
Zsuzsanna Budapesta
1940 – prezent

Budapesta este fondatorul Susan B. Anthony Coven, fondator și director al Forumului de Spiritualitate al Femeilor, și autor, dramaturg și compozitor. S-a născut în Ungaria, dar a emigrat în Statele Unite când era mai în vârstă. În anii 1970, ea a fost arestată pentru că a spus de apartenența ei la Wicca și felul în care se raportează la sistemul juridic. A petrecut mulți ani ca și consilierea spirituală a femeilor prin intermediul cărților de tarot și religia ei. Se spune că într-o viață anterioară ea a fost “prima vrăjitoare urmărită de la Salem”.

CAROL P. CRIST

Carol P. Christ
1945 – prezent

Un cărturar feminist care prezintă eseuri bine gândite despre mișcarea feministă, Carol Christ este probabil cea mai bine cunoscuta pentru lucrarea “De ce femeile au nevoie de o Zeiță”. Lucrarea a fost prezentată pentru prima dată ca o adresă cheie pentru conferința “Marea Zeiță Reînzestuitoare” de peste 500 de persoane. Ea crede că “simbolul Zeitei are multe de oferit femeilor care se luptă să dețină o stare de spirit puternică, pervertibilă și de lungă durată și plină de motivații, și să scape de devalorizarea puterii feminine, denigrarea corpului feminin, neîncrederea față de voința femeii, și negarea legăturilor și patrimoniului femeilor care au fost generate de religia patriarhală”. Citiți întregul eseu de pe site-ul web al Institutului Ariadne.

MARY DALY

Mary Daly
1928 – 2010

Doamna Daly se numește “feministă lesbiană radicală” și a predat la Colegiul Boston de peste trei decenii. Deși a predat studenților de sex masculin în clasele introductive și privat, ea a refuzat să le permită elevilor de sex masculin cursurile ei avansate. Aceasta a încălcat politica universității și a demisionat, dar unii spun că a fost forțată să se pensioneze. A scris multe lucrări despre nedreptățile femeilor din biserică, numind biserica opresivă și “patriarhală fără de speranță”.

MATILDA JOSLYN GAGE

Imagini pentru MATILDA JOSLYN GAGE
Matilda Joslyn Gage
1826 – 1898

Susan B. Anthony și Elizabeth Cady Stanton ar fi contemporani ai lui Matilda Joslyn Gage. Gage a crescut într-o casă care a fost o oprire pe calea ferată subterană, iar ea însăși s-a confruntat cu închisoarea pentru acțiunile sale de a ajuta sclavii să scape. Deși Anthony și Stanton au luat o mulțime de bătăi pentru sufletele femeilor, Gage a fost mai radicală decât oricare dintre ei. Argumentul ei pentru drepturile de vot era pentru că era un “drept natural”. Pentru vremuri era o filozofie foarte nepopulară. Unul dintre cele mai amintite citate este că “uneori este mai bine să fii mort decât o femeie vie”. Ea a scris acest lucru pentru că un bărbat ar putea să-și facă copiii către un alt tutore care nu are legătură cu mama lor.

Ia ceva timp în această lună pentru a cumpăra și citi o carte scrisă de una dintre aceste femei influente. Chiar dacă nu sunteți de acord cu filozofiile lor, veți obține o mai bună înțelegere a mișcării feministe din Statele Unite și de ce contează atât de mult astăzi.

Lasă un răspuns