Meniu Închide

Adevărata Doctrină (Cuvânt) a lui Celsus

Origen, Contra Celsum (ediția 1676)

CELSUS (178 d en) a scris ”Doctrina Adevărată”, cunoscută în primul rând din cartea polemică,„ Contra Celsum ”, scrisă Origen al Alexandriei ca răspuns la tezele lui Celsus.Împaratul Valentinian al III-lea și Împaratul Teodosie I în 448 D.En., declară ”scrierea lui Celsus este una dintre puținele scrieri făcute ca răspuns la pretențiile creștine ce supraviețuiește astăzi sub orice formă; oricine cu îndrăzneala să-și pună la îndoială afirmațiile a fost marcat drept „eretic”, iar cărțile lor au fost interzise și arse, adesea alături de autorii lor. Celsus este una dintre puținii critici a căror lucrări care au rămas complet in istorie.

Celsus ne oferă o privire asupra criticilor făcute împotriva afirmațiilor creștine. În ceea ce a scris înainte de secolul al II-lea, este interesant de menționat că multe dintre criticile sale sunt încă la noi astăzi ca subiecte de dezbatere vie. De exemplu, Celsus pune la îndoială compatibilitatea lui Dumnezeu și a Diavolului în cadrul monoteismului. Problemele pe care le ridică sunt tocmai miezul „problemei răului” care a ocupat atât de mult mințile teologilor. El menționează problema redactării și falsificării scrierilor scripturistice, preocupări care s-au dovedit valabile prin prisma descoperirilor savante. El pune problema profeției și face cunoscut cazul în care nimic din scrierile evreiești nu prevăd venirea unui „salvator al lumii”. Mesia, spune Celsus, trebuia să fie un „lider al națiunilor și armatelor”. Celsus subliniază influența evidentă a mitului și scrierilor grecești în construcția mitului creștin și amuză ceea ce el crede despre miturile grecești fiind interpretat greșit de către creștini ca ocurențe literale.

Celsus, filozof grec (177-180 AD)
https://ro.wikipedia.org/wiki/Celsus

Următoarele citate sunt luate din lucrarea lui Celsus ”Adevărul Cuvânt/Doctrina”, tradusă de R. Joseph Hoffman, Editura Universității Oxford, 1987:

REDACȚIA SCRITURALĂ

Captura a unui fragment din manuscrisele de la Qumran (Biblia) din interiorul Muzeului Britanic

“Îmi este clar că scrierile creștinilor sunt o minciună și că fabulele tale nu sunt suficient de bine construite pentru a ascunde această ficțiune monstruoasă: am auzit că unii dintre interpreții voștri … sunt neconcordanțe și modificați scrierile originale, de trei, patru și de mai multe ori pentru a putea nega contradicțiile în fața criticilor. ” (37).

“Nu este nimic nou sau impresionant în ceea ce privește învățarea lor etică; într-adevăr, atunci când o comparăm cu alte filozofii, simplitatea lor devine evidentă.” (53).

„Unul ar trebui să urmeze mai întâi rațiunea ca ghid înainte de a accepta orice credință, deoarece oricine crede fără a testa o doctrină este în mod sigur înșelat” (54).

NAȘTEREA DINTR-O VIRGINĂ

Imagini pentru virgin mary myth
Mitul fecioarei Maria ce da nastere lui Isus

„Să ne imaginăm ce i-ar putea spune un evreu – și să nu mai vorbim de un filozof – lui Isus:„ Nu este adevărat, bun domnule, că ați construit povestea nașterii voastre de la o fecioară la zvonuri liniștite despre adevăratele și circumstanțele inservante ale originilor voastre ? Nu este cazul că, departe de a fi născut în Bethlehem, regele lui David, te-ai născut într-un oraș sărac de la țară și o femeie care și-a câștigat viața prin adulter? Nu este cazul că atunci când înșelăciunea ei a fost descoperită?, de vrajit, că era însărcinată cu un soldat roman numit Pantera, a fost izgonită de soțul ei – tâmplarul – și condamnată pentru adulter? ” (57).

“Aș putea continua pe aceste rânduri, sugerând o afacere bună despre treburile din viața lui Isus care nu apar în propriile înregistrări. Într-adevăr, ceea ce știu a fi cazul și ceea ce spun discipolii sunt două povești foarte diferite … [de exemplu] ideea fără sens că Iisus a prevăzut tot ceea ce trebuia să i se întâmple (o încercare evidentă de a ascunde faptele umilitoare). ” (62).

“Bărbații care au fabricat această geneaologie [a lui Iisus] au insistat asupra faptului că Iisus a fost descendent de la primul bărbat și de la regele evreilor [David]. Maria, soție de tâmplar pare să nu fi știut că a avut un astfel de distins succesor al regelui, David”. (64).

“Ce absurd! În mod clar, creștinii au folosit miturile Danae și Melanippe, sau ale lui Auge și Antiope în fabricarea poveștii despre nașterea din fecioară a lui Isus.” (57).

„La urma urmei, vechile mituri ale grecilor care atribuie o naștere divină lui Perseus, Amphion, Aeacus și Minos sunt la fel de bune dovezi ale lucrărilor lor minunate în numele omenirii – și cu siguranță nu lipsesc mai puțin de plauzibilitate decât poveștile adepților tăi. .“ (59).

PROFEȚIA

[VEZI DE asemenea: ANALIZĂ A PROFEȚIEI]

Imagini pentru prophets
Profeti biblici

„Acum, probabil, veți susține că avem cuvintele sfinților profeți – că au dat mărturie despre voi. Cu respectul cuvenit, trebuie să vă întreb de ce sunteți luați ca subiect al acestor profeții, mai degrabă decât miile care au trăit după ce profeția a fost rostită? Ceea ce vi se poate aplica, puteți fi cu siguranță aplicat și altora. ” (58).

“… ei iau drept apărare noțiunea că profeții evreilor au prevestit zeul lor creștin. Dar aceasta este o vorbă foarte veche … oricine poate dovedi orice din așa-numita profeție.” (106).

O ANALIZA PROFETIILOR CRESTINE

Imagini pentru prophets

Despre profeții din timpul său, Celsus spune: „Aceștia, de obicei, pretind a fi mai mult decât profeți și spun astfel de lucruri„ sunt zeu ”sau„ sunt un fiu al lui Dumnezeu ”sau chiar„ sunt spiritul sfânt „și„ am ajuns să aduc viață pentru că lumea se sfârșește în timp ce vorbesc. Și cei răi vor pieri în foc pentru păcatele lor. Eu te voi salva; totuși mă vei vedea, pentru că vin din nou înarmat cu puterile cerești. Atât de binecuvântat este cel care mă închină acum. Cei care refuză, orașe și națiuni întregi, vor fi aruncați în groapa aprinsă … Cei care aud și cred în mine vor fi mântuiți (de la foc). ‘ Acest fel de lucruri sunt auzite peste tot în Iudeea de acești cei mai banali dintre profeți. “(107).

“Vă place să spuneți că, pe vremuri, același zeu cel mai înalt a făcut aceste promisiuni și mai mari celor care au dat atenție poruncilor sale și l-au închinat. Dar, cu riscul de a părea nevrednic, întreb cât de bine a fost făcut de acele promisiuni le-au făcut fie pe evrei înaintea voastră, fie în voi în circumstanțele voastre actuale. Și ne-ați fi dat să credem într-un astfel de zeu? În loc să fim stăpâni ai întregii lumi, evreii de astăzi nu au nicio casă de niciun fel. ” (125).

“… acum, în viziunea profeților care, așa zic hrisitienii (creștinii), au prevestit mai întâi povestea lui Isus: ‘Aceeași profeții ar putea fi aplicate cu ușurință altor mii în afară de Isus, căci profeții noștri spun că cel care este vine va fi un mare prinț … conducătorul națiunilor și armatelor “. (64).

“Cu siguranță, creștinii nu sunt singuri în a pretinde inspirație pentru rostirea pe care o atribuie zeului lor prin profeții lor. Nu am nevoie să menționez cu greu toate cazurile de profeție despre care se spune că au apărut în rândul propriului nostru popor – și profeți și profeți … pretinzând puterea rostirii oraculare și inspirate “. (120).

“În toate aceste credințe ați fost înșelați; totuși, persistați cu rătăcire pentru a căuta justificare pentru absurditățile pe care le-ați făcut doctrine.” (65).

“Să presupunem un minut că și-a prezis învierea. Sunteți ignoranți de mulțimile care au inventat povești similare pentru a-i conduce pe ascultători cu minte simplă? Se spune că Zamolxis, slujitorul lui Pitagora, i-a convins pe sciți că a înviat din morți. … și ce se întâmplă cu Pitagora însuși în Italia! – sau Rhampssinitus în Egipt. Ultimul dintre acestea, apropo, se spune că a jucat zaruri cu Demeter în Hades și a primit un șervet de aur ca cadou de la ea. Acum atunci, cine altcineva: Ce să mai spunem de Orfeu printre odorieni, Protesia în Tesalia și mai presus de toate Heracles și Teseu “. (67).

SFARSITUL LUMII

Rapture de Filip Medhurst, pictura din 1734

„Ei [creștini] postulează, de exemplu, că mesia lor se va întoarce ca un cuceritor pe nori și că va ploua foc pe pământ în bătălia sa cu prinții aerului și că întreaga lume, cu excepția de creștinilor credincioși, vor fi consumati în foc. Un ideal interesant – și aproape unul original. Ideea a venit de la greci și altele – și anume, că după cicluri de ani și din cauza conjuncțiilor fortuite ale anumitor stele, există conflagrații și inundații , și că, după ultima inundație, în tioma lui Deucalion, ciclul necesită o conflagrație în concordanță cu succesiunea alternativă … Aceasta este responsabilă pentru părerea stupidă a unor creștini că zeul va coborî și va ploua foc pe pământ. ” (77).

“La fel de prost este pentru acești creștini să presupunem că atunci când zeul lor va aplica focul (ca un bucătar comun!), Tot restul omenirii va fi înfiorat în profunzime și că ei singuri vor scăpa neîncadrați – nu doar cei vii la acea vreme. Ține-ți minte, dar (spun ei) cei cu mult timp în care morții se vor ridica de pe pământ, posedând aceleași trupuri ca și până acum. Vă întreb: Nu este aceasta speranța viermilor? Pentru ce fel de suflet uman este acela? vreun folos pentru un cadavru putrezit al unui corp? … nu este altceva decât greață și imposibil. “(86)

“În adevăr, nu este nimic deloc neobișnuit cu privire la ceea ce cred creștinii, cu excepția faptului că ei îl cred până la excluderea adevărurilor mai cuprinzătoare despre dumnezeu. Ei cred în pedeapsa eternă; ei bine, la fel și preoții și inițiații diferitelor religii. creștinii îi amenință pe alții cu această pedeapsă, așa cum sunt ei înșiși amenințați. ” (121).

“Dumnezeu nu produce o corecție asupra lumii ca și cum ar fi un muncitor necalificat care este incapabil să construiască ceva corect prima dată în jur; Dumnezeu nu are nevoie să purifice ceea ce a construit cu ajutorul unei viituri sau a unei conflagrații (așa cum învață ei ).“ (82).

„La fel și povestea lor fantastică – pe care o iau de la evrei – cu privire la potop și la construirea unei arce enorme, iar afacerea despre mesajul este readusă la supraviețuitorii potopului de către un porumbel (sau a fost o Cioara bătrână?). Aceasta nu este altceva decât o versiune decăzută și nonsensică a mitului lui Deucalion, fapt sigur că nu ar dori să iasă la lumină “. (80).

LIPSA DE ORIGINALITATE ÎN SCRISURILE CRESTINE

Imagini pentru jesus a pagan fake
Zeitgeist the movie/Transcript – Wikiversity
www.crestinismulexpus.blogspot.com

„Multe dintre ideile din creștinii au fost mai bine exprimați – și mai devreme – de către greci, care au fost oricât de modesti să se abțină să spună că ideile lor provin de la un zeu sau un fiu al zeului. Anticii din înțelepciunea lor au dezvăluit anumite adevăruri celor în măsură să înțeleagă: Platon, fiul lui Ariston, indică adevărul despre binele cel mai înalt atunci când spune că acesta nu poate fi exprimat în cuvinte, ci mai degrabă provine din familiaritate – ca un flash frpm albastrul, imprimându-se sufletului … Dar Platon, după ce a spus acest lucru, nu continuă să înregistreze un mit pentru a-și pune rostul (la fel ca și alții), și nici nu tace pe anchetatorul care pune la îndoială unele dintre adevăruri. profesează; Platon nu cere oamenilor să înceteze să pună întrebări sau să accepte acel zeu identic și așa … Mai degrabă, ne spune de unde provin doctrinele sale; există, pe scurt, o istorie a ceea ce spune, și este fericit să indice sursele cunoașterii sale, în loc să ne ceară să credem că vorbește pe propria autoritate … “(92-93).

“Nu numai că nu înțeleg greșit cuvintele filozofilor, ci chiar se opresc să atribuie cuvinte filozofilor lui Isus. De exemplu, ni se spune că Iisus i-a judecat pe bogați cu zicala„ Este mai ușor pentru o cămilă să treacă prin ochi de ac decât pentru ca un om bogat să intre în împărăția lui Dumnezeu. ‘ Știm totuși că Platon a exprimat această idee într-o formă mai pură atunci când a spus: „Este imposibil pentru un om excepțional de bun să fie excepțional de bogat. * * Este o declarație mai inspirată decât cealaltă?” (94).

SURSA [* Platon, LEGI, 743A]

„Voi, creștinii, aveți o zicală care spune ceva:„ Nu rezistați unui om care vă insultă, chiar dacă vă lovește, oferiți și celălalt obraz ”. Acest lucru nu este nimic nou și a fost spus mai bine de alții, în special de Platon, care atribuie următoarele lui Socrate în Crito … nu are niciodată dreptul de a face greșit și niciodată dreptul de a se răzbuna, și nici nu este corect să dea rău pentru rău, sau în cazul unuia care a suferit oarecare vătămare, să încerce să fie uniform … “” (113).

“Creștinii, inutil să spun, se detestă reciproc; se calomniază reciproc cu cele mai inalte forme de abuz și nu pot ajunge la niciun fel de acord în învățăturile lor. Fiecare sectă își marchează propriile, umple capul cu înșelăciune. Prostii…”. (91).

“Ce spun creștinii? Ei spun:” Mai întâi cred că persoana care ne spune aceste lucruri este fiul lui Dumnezeu … Acum, dacă acești credincioși mărturisesc pe Iisus și alții mărturisesc pe altcineva și dacă toți împreună au sloganul “Credeți și fii salvat, sau al naibii de tine, „ce se întâmplă cu cei care chiar doresc să fie mântuiți? Adică, ce cale trebuie să urmeze, din moment ce sfaturi de același fel provin din toate zonele? Cei care doresc salvarea să arunce zaruri pentru a afla unde ar trebui să se transforme? “(93).

În ceea ce privește satanul aruncat pe pământ “, Homer scrie după cum urmează cuvintele rostite de Hefeste lui Hera:„ Odată când am fost gata să vă apăr, m-a luat de picior și m-a aruncat din locurile cerești. ” Zeus îi vorbește lui Hera după cum urmează: „Vă amintiți când atârnați în sus, când i-am atașat nicovale la picioarele lui și i-am aruncat lanțuri de aur neîntrerupte despre brațele tale? ..dar eu, prinzându-l, l-am aruncat din pragul cerului și a căzut neputincios pe pământ. “” (100).

PROBLEMATICA GENEZEI

Imagini pentru GENESIS BIBLE
Captura foto a Cartii Genezei – Biblia

“Dar dacă aceste [Eden, Adam și Eva] sunt opere cu adevărat ale creatorului, poate fi acela că zeul ar trebui să facă ceea ce este rău? Cum se poate pocăi când devin nerecunoscători sau răi? Cum poate găsi greșeala cu propria sa lucrare sau să amenințe? să-și distrugă propriile urmași? Unde este să-i alunge, din lumea pe care el însuși a făcut-o? ” (102)

„Adică, dacă se acceptă că toată natura – tot ce există în lume – funcționează în conformitate cu voința lui Dumnezeu și că nimic nu funcționează contrar scopurilor sale, atunci trebuie, de asemenea, acceptat ca îngerii, demonii, eroii – tot ce există în univers – sunt supuși guvernului marelui zeu care stăpânește peste toate. ” (115).

BIBLIOGRAFIE

SURSA: Material tradus si adaptat din The True Doctrine of Celsus.

Mai multe informatii puteti gasi pe Adevaratul Cuvant a lui Celsus.

Lasă un răspuns