Meniu Închide

Sementivae – 24 ian. 2020

Pe data de 24 ianuarie 2020 celebram Sementivae.

Unul dintre avantajele studierii despre Roma antică este redescoperirea numeroaselor sărbători și festivaluri. De asemenea, este destul de distractiv să afli mai multe despre diferiții Zei și Zeițe din Panteonul Roman. Am parcurs mai multe materiale anul trecut, dar am trecut tot la fel si peste multe altele. Acest lucru se datorează faptului că acesta nu este un blog despre istoria romană. Nu includ decât istoria străveche în aceste pagini de interes general, deoarece antichitatea este atât de fascinantă.

Astăzi este prima zi de Sementivae. Sărbătoarea a fost sărbătorită prin aprobarea preoților sau a oficialităților locale, care au acordat permisiunea pentru aceasta in majoritatea anilor. Când Sementivae a fost sărbătorită, a avut două jumătăți. Prima porțiune, în perioada 24-26 din Ianuarie, a salutat-o ​​pe Zeiță, Tellus, personificarea Mamei Pământ și a Ceresului, zeița produsă sau cereală. A doua jumătate de Sementivae a început pe 2 februarie.

Ambele jumătăți de Sementivae au fost festivaluri care au sărbătorit sezonul pentru semănatul terenurilor de cultură cu semințe. Tellus este Zeița interesului primordial astăzi la începutul primei jumătăți a Sementivae. În funcție de ce zonă a teritoriilor romane, Tellus era cunoscut și cu alte nume. A fost deseori echivalată cu Cybele.

Tella-Ceres pentru că Tellus a fost una dintre Zeițele fertilității, ea a fost venerată la nașterea copiilor. Imediat după naștere, pruncul a fost așezat direct pe pământ în tribut. Un alt moment important pentru Tellus a fost în timpul ceremoniilor de nuntă romane.
Au rămas foarte puține invocații la Tellus sau Terra Mater. Puținele descoperite conțin sintagma „Tellus (sau Terra Mater) mă primesc”.

Înainte de Sementivae, atât Tellus cât și Ceres au primit porca praecidanea, sacrificiul porcilor. În unele districte, sacrum cereale, riturile de cereale, erau sărbătorite în onoarea celor două zeițe cu invocarea suplimentară a doisprezece zei asistenți de sex masculin.

Chiar dacă se știe foarte puține despre detaliile sărbătorii Sementivae, festivalul a fost important pentru romanii antici. Pentru că Tellus a fost una dintre cele 20 de zeități principale romane. Tellus fusese venerat înainte de zilele republicii și monarhiei.

Lasă un răspuns