Meniu Închide

Februalia – Cum o celebram?

Asociatia THE NEW PAGAN DAWN si prin ea comunitatea politeistă din Romania celebreaza aceasta sarbatoare pe data de 30 ianuarie in fiecare an, ca o asteptare a Zeitei Februalia.

Romanii antici aveau un festival pentru aproape orice și, dacă erai Zeu, aproape mereu îți iei propria vacanță. Februus, pentru care luna februarie este numit, a fost un Zeu asociat atât cu moartea, cât și cu purificarea. În unele scrieri, Februus este considerat același zeu ca Faun, deoarece sărbătorile lor erau sărbătorite atât de strâns împreună.


Știați?

Februalia a devenit asociată cu închinarea la Zeița vatrei, Vesta. Giorgio Cosulich / Getty Images
Februarie a fost dedicat lui Februus și a fost luna în care Roma a fost purificată făcând oferte și sacrificii pentru Zeii morților.

Februalia a fost o perioadă de lună de sacrificiu și ispășire, care implica ofrande pentru Zei, rugăciune și sacrificii.

Din cauza asocierii cu focul ca metodă de purificare, Februalia a devenit în cele din urmă asociată cu Vesta, o zeiță a vatrei.

Înțelegerea calendarului roman

Festivalul cunoscut sub numele de Februalia a avut loc aproape de sfârșitul anului calendaristic roman – și pentru a înțelege cum s-a schimbat vacanța de-a lungul timpului, ajută puțin să cunoaștem istoria calendarului. Inițial, anul roman a avut doar zece luni – au numărat zece luni între martie și decembrie și, practic, au ignorat „lunile moarte” din ianuarie și februarie. Mai târziu, etruscii au venit și au adăugat aceste două luni înapoi în ecuație. De fapt, plănuiau să facă ianuarie prima lună, dar expulzarea dinastiei etrusce a împiedicat să se întâmple acest lucru, astfel că 1 martie a fost considerată prima zi a anului. Februarie a fost dedicat lui Februus, un Zeu spre deosebire de Dis sau Pluto, pentru că a fost luna în care Roma a fost purificată făcând oferte și sacrificii pentru zeii morților. Expert istorie antică N.S. Gill are câteva informații grozave despre terminologia găsită în calendarul roman.


Vesta, Zeița Vatra

Imagini pentru vesta goddess"
Vesta Goddesses (mithology) Wikipedia Page – Wikicommons file

Din cauza asocierii cu focul ca metodă de purificare, la un moment dat sărbătoarea Februaliei a devenit asociată cu Vesta, o zeiță a vetrei asemănătoare cu Brighidul celtic. Nu numai că, 2 februarie este considerată și ziua lui Juno Februa, mama zeului de război Marte. Există o referire la această vacanță de purificare în Fasti Ovidiu, în care spune:

Pe scurt, orice lucru folosit pentru curățarea trupurilor noastre a purtat acest nume [din februarie] pe vremea strămoșilor noștri nestăpâniți. Luna este numită după aceste lucruri, pentru că Lupercalia purifică întreg pământul cu fâșii de ascuns, care sunt instrumentele lor de curățare …

Fasti Ovidiu

Cicero a scris că numele Vesta provine de la greci, care au numit-o Hestia. Deoarece puterea ei s-a extins asupra altarelor și vatra, toate rugăciunile și toate sacrificiile s-au încheiat cu Vesta.

Februalia a fost o perioadă de o lună de sacrificiu și ispășire, care implica ofrande pentru Zei, rugăciune și sacrificii. Dacă ai fi un roman înstărit, care nu trebuia să iasă și să muncească, literalmente poți petrece întreaga lună a lunii februarie în rugăciune și meditație, ispășind faptele tale greșite în celelalte unsprezece luni ale anului.


Sărbătorind astăzi Februalia

Hands warming up to fireplace
Mâinile se încălzesc la șemineu
mihailomilovanovic / Getty Images


Dacă ești un păgân modern care ar dori să observe Februalia ca parte a călătoriei tale spirituale, există o serie de modalități prin care poți face acest lucru. Luați în considerare acest moment de curățare și curățare – faceți o curățare minuțioasă înainte de primăvară, unde veți scăpa de toate lucrurile care nu vă mai aduc bucurie și fericire. Luați o abordare „cu cei vechi, cu noua” și eliminați excesul de lucruri care vă înghesuie viața, atât fizic, cât și emoțional.

Dacă sunteți cineva care are greutăți să lase lucrurile, mai degrabă decât să arunce lucrurile afară, redați-le prietenilor care îi vor arăta dragoste. Aceasta este o modalitate bună de a elimina hainele care nu se mai potrivesc, cărți pe care nu intenționați să le citiți din nou sau bunuri de uz casnic care nu fac altceva decât să adune praf.

Puteți lua, de asemenea, ceva timp pentru a onora zeița Vesta în rolul ei de divinitate de casă, vatră și viață casnică, ca mod de a sărbători Februalia. Faceți oferte de vin, miere, lapte, ulei de măsline sau fructe proaspete în timp ce începeți ritualurile. Aprinde un foc în onoarea lui Vesta și, în timp ce stai în fața lui, oferă-i o rugăciune, un cânt sau un cântec pe care tu l-ai scris singur. Dacă nu puteți aprinde un foc, este în regulă să păstrați o lumânare pentru a sărbători Vesta – asigurați-vă că o veți stinge când ați terminat. Petreceți ceva timp la meșteșugurile casnice, cum ar fi gătitul și coacerea, țesutul, arta acului sau prelucrarea lemnului.

Lasă un răspuns