Meniu Închide

Povestea lui Lugh

Prezentare generală

Lugh era fiul frumoasei Eithne, care era fiica lui Balor, a Ochiului Rău. Balor a întemnițat-o pe Eithne într-un turn înalt, astfel încât ea să nu aibă niciodată un fiu, așa cum fusese profețiat că va fi ucis de propriul nepot. Dar, în a fura marea vacă numită Glas Ghoibhneann de la Cian, Balor l-a atras pe insula sa în căutarea proprietății sale. Atunci, Eithne a văzut-o pe Cian, pe care a recunoscut-o din visele ei. Lugh a fost astfel conceput.

Povestile lui Lugh

Când s-a născut Lugh, bunicul său a poruncit să fie ucis. Ignorând strigătele mamei sale îndurerate, el a fost aruncat la valuri și toți au crezut că va fi înecat. Cu toate acestea, femeia druida l-a numit pe Birog, care a țesut vrăji magice pentru a-i reuni pe Cian și Eithne, și au aruncat o altă vrajă. Vraja aceea l-a adus pe Lugh din mare în brațele tatălui său. Lugh a fost crescut de fiica Taillte a regelui marii câmpii și de Echaid Rough. El a fost învățat toate artele, iar priceperea lui a fost atât de mare, incât cu o sabie a dobândit numele, Lugh Brațul cel Lung.
Într-o zi când Lugh crescuse; în momentul în care regele Nuadhu a fost restaurat pe tronul său, a ajuns la ușa fortului Regelui. L-a rugat pe portar să-i spună regelui că vrea să se alăture gospodăriei sale. Păstrătorul le-a spus lui Lugh că nimeni nu se poate alătura gospodăriei regelui fără o abilitate specială. „Sunt un constructor”, a spus Lugh. „Avem deja un constructor”, a spus Portarul. „Sunt un campion, un harper, un războinic, un poet, un mag, un medic, un purtător de pahare și un brazier”, a spus Lugh. „Dar avem deja pe cineva care deține fiecare dintre abilitățile pe care le menționați” spuse Portarul. „Atunci ai pe cineva care este priceput în toate aceste lucruri”, a spus Lugh. Și, într-adevăr, nu era nimeni așa că Lugh a fost admis în gospodăria regelui.
Înainte de a doua bătălie de la Moytura, Nuadhu i-a dat lui Lugh însărcinarea asupra armatei sale. Lugh a identificat priceperea specială a tuturor liderilor trupelor înainte de a intra în luptă. La luptă, Lugh l-a ucis pe bunicul său Balor. Balor ridicase ochii cu intenția de a otrăvi tot ce avea să vadă. Lugh l-a ucis pe bunicul său cu un slingshot pe care l-a îndreptat spre Evil Eye. Lugh a devenit noul rege al Tuatha De Danann. El a cruțat viața lui Breas, care se pronunțase împotriva lor în schimbul sfaturilor agricole. Lúnasa cuvântul irlandez pentru august se numește după el.

Concluzie

Lugh, posesorul tuturor artelor, a fost un mare rege și conducător. El este văzut ca fiind un inventator al artelor, un ghid în călătorie, indiferent de drum și care are, de asemenea, influență și asociere cu bogăția și prosperitatea, cum ar fi Tuatha de Danann, în general.

Lasă un răspuns