Meniu Închide

CUM SĂ CELEBREZI SOLSTIȚIUL DE IARNA CA ANTICII?

Solstițiul de iarnă se apropie. Anul acesta va fi miercuri, 23 decembrie 2020.

Ce este solstițiul? Este un eveniment astronomic cauzat de înclinarea pământului pe axa sa și de orbita sa în jurul soarelui. Rezultatul în emisfera nordică este cea mai lungă noapte și cea mai scurtă zi. În vremurile străvechi, solstițiul de iarnă marca punctul de mijloc al iernii, dar în timpurile moderne, reprezintă prima zi de iarnă.

Solstițiul de Iarnă a fost inspirația multor ceremonii de când omul a realizat pentru prima dată semnificația evenimentului. Pe măsură ce oamenii din vechime au observat scurtarea zilelor, probabil că au adăpostit și teama că poate soarele nu se va întoarce. Prin urmare, ei au observat ziua în diferite moduri pentru a o atrage înapoi.

Cum sărbătoreau strămoșii Solstițiul de Iarnă

Este timpul ca Regele Sfânt (Regele Intunericului) să lupte din nou cu Regele Stejarului (Regele Ușurinței). Acest lucru se întâmplă de două ori pe an. La Solstițiul de Vară (în jurul datei de 21 iunie – cea mai lungă zi și cea mai scurtă noapte), zilele încep să se scurte, iar Regele Sfânt îl învinge pe Regele Stejarului și domnește suprem în vremurile întunecate (sau zilele devin mai scurte). Dar în decembrie, după solstițiul de iarnă, zilele încep să se prelungească, iar Regele Stejarului îl cucerește pe Regele Sfânt și domnește în timpul luminii.

Alimente sălbatice

Pentru a-l cinsti pe Regele Stejarului, unii dintre strămoșii noștri ar include brioșe de ghindă, prăjituri sau pâini în sărbătorile de seară. (Procesul de preparare a făinii de ghindă este lung, dar plin de satisfacții.)

Verdeață proaspătă

Văscul a fost planta sacră a romanilor și a zeului lor Saturn. Văscul a fost sărbătorit în sărbătoarea romană Saturnalia de o săptămână (care s-a încheiat pe 23 decembrie). Romanii au făcut mici coroane de flori și le-au schimbat ca semn de prietenie.

Ramurile (și copacii) veșnic verzi, simbolizând renașterea naturii și a vegetației, au fost aduse în casă; s-a simțit că au un dar special că pot rămâne verzi în lunile reci de iarnă.

Ace de pin (verificați dacă există soiuri comestibile în zona dvs.) pot fi uscate și apoi zdrobite și adăugate la ceaiuri, miere și pâine pentru seară și sezon.

Focuri

Multe tradiții includeau focul ca ofrandă de lumină și foc și un apel către soare pentru a încălzi pământul încă o dată. Unele tradiții duc la contemplarea anului trecut și aruncarea în foc a ceva care simboliza un obicei de care voia să se scape. S-ar putea să arunce ceva în focul pe care ar dori să-l îmbunătățească în anul următor.

Bușteanul de Yule

Ceea ce ne referim acum ca buștenul Yule a fost în mod tradițional un bușten făcut din stejar (pentru Regele Stejarului), dar frasinul, pinul sau mesteacanul erau de asemenea acceptabile. Au fost decorate cu ramuri, fructe de pădure sau semințe veșnic verzi. În timpul serii, buștenul Yule a fost ars. Crezând cenușa ca fiind mistică, oamenii le-au răspândit pe câmpuri, în speranța de a încuraja fertilizarea magică în primăvară. O bucată mică din bușteni a fost întotdeauna salvată și folosită pentru a declanșa focul în anul următor.

Francezii au fost cei care au făcut versiunea încântătoare de cofetărie a bușteanului de Yule pe care o cunoaștem și o prețuim astăzi!

Cum influențează tradițiile lumii vechi tradițiile moderne?

Mulți oameni cred că actualele noastre sărbători din decembrie s-au bazat pe sărbătorile solstițiului existente. A fost mult mai ușor să transformi oamenii și să înlocuiești sărbătorile cu cele folosite în același timp (un eveniment de la sfârșitul lunii decembrie).

De atunci, simbolurile solstițiului au fost încorporate în zilele noastre de sărbătoare curentă.

Vâsc

Sarutul sub vasc se bazeaza pe o veche legenda nordica. Frigga, zeița nordică a iubirii și frumuseții a avut un fiu, Balder, pe care îl iubea cu drag. Era un tânăr zeu minunat și unul dintre cei mai iubiți dintre ceilalți zei. Într-o zi, Balder a visat să moară. Mama lui era atât de alarmată, încât s-a dus la toate păsările cerului și la plantele și animalele pământului și a extras cu ușurință din fiecare o promisiune că nu vor face niciodată rău lui Balder.

Datorită acestor promisiuni, se știa bine că Balder nu putea fi rănit în niciun fel. La adunările zeilor a devenit o mare distracție să arunce lucruri asupra lui Balder, știind foarte bine că nu putea fi rănit.

Loki Trickster era gelos pe popularitatea lui Balder. El a meditat asupra promisiunilor obținute de Frigga și a găsit lacuna vâscului. Întrucât nu a pus rădăcini în pământ și nu era al cerului, el a adunat o parte din vâscul parazit și a făcut o săgeată din lemnul său. La următoarea adunare, Balder a îndrumat mâna lui Hoeder (fratele orb al lui Balder) într-un joc comun. Dar, săgeata lemnului de vâsc de la care nu i se făcuse o promisiune, și-a găsit locul și Balder a fost ucis.

Frigga a plâns atât de tare încât se spune că a transformat boabele roșii ale vâscului în albe. În cele din urmă, zeii s-au miluit de ea și l-au readus la viață pe Balder. Frigga îndrăgostită a decretat tuturor celor care mergeau sub vâsc să nu se lupte, ci să dea jos brațele și să se îndepărteze și să le dea un sărut celor care merg sub el. Eticheta de vâsc este că, pentru fiecare sărut, a fost cules o boabă. Când fructele de pădure au dispărut, la fel și sărutările. Dacă o fecioară refuză un sărut, ea va rămâne necăsătorită pentru anul următor.

Turtă dulce

Ghimbirul a fost o altă plantă prețioasă necunoscută europenilor până când a fost adusă înapoi de cruciații care se întorceau la începutul anilor 1100. A fost un succes instantaneu în Europa! A devenit un favorit al solstițiului sau al sărbătorilor și a fost folosit în ceaiuri, turtă dulce și ca aromă pentru mesele lor preferate.

Pe această parte a oceanului, unele națiuni americane americane au considerat că cea mai lungă noapte ar trebui folosită pentru a visa și ar sorbi infuzii din plante care induc somnul. La trezire, au descoperit că zilele se prelungeau și s-au schimbat povești despre visele lor și despre ce ar putea însemna pentru viitorul lor.

Sărbători

Sărbătorile erau obișnuite la focurile de solstițiu. Alimentele obișnuite includ:

1. Carne de porc (care amintește de vânătoarea de mistreți obișnuită în nordul Europei) sau alte carne. În această perioadă a anului, mulți fermieri și-au tăiat turmele pentru a evita să-i hrănească peste iarnă, iar soțiile lor au recoltat și uscat toate ierburile pe care le-au putut.

2. Supa de fructe a fost o altă tradiție de iarnă pentru unele grupuri. Iată o rețetă de bază pe care am găsit-o foarte iertătoare, așa că adăugați orice aveți în casă:

Supa de fructe

Ingrediente


Umpleți un ceainic aproximativ ½ plin cu apă.
2 căni (sau mai multe) din orice (sau toate) fructe uscate – prune uscate, caise uscate, stafide, fructe de pădure uscate, pere, piersici, craisines etc.
2 cani de felii de mere proaspete
O portocală tăiată mărunt
O lămâie tăiată mărunt
2 – 3 bețișoare de scorțișoară
12 cuișoare
(Alte condimente dorite, dar aromele de anason nu funcționează)

Directii


Puneți toate ingredientele în tigaie și fierbeți timp de 45 – 60 de minute.
Dacă este prea supă, puteți adăuga ¼ cană de tapioca.
Acesta poate fi servit fie cald, fie rece.

3. Cereale, nuci, fructe de padure sau alte alimente din recoltele târzii.

4. Ghimbir sub formă de turtă dulce, prăjituri sau prăjituri. Alte condimente „noi” pentru Europa au inclus scorțișoară și cuișoare (printre multe altele) și au fost, de asemenea, utilizate, atunci când sunt disponibile.

5. În unele culturi celtice, pâinea scurtă a fost servită făcută în forme rotunde reprezentând soarele. Cea mai ușoară și cea mai bună rețetă pe care am găsit-o este una care a venit din Suedia cu rudele mele acum câteva sute de ani:

Fursecuri de Solstițiu

Ingrediente


1 lire de unt
1 cană zahăr
4 căni de făină
1 linguriță extract de migdale sau vanilie.

Directii


Crema de unt, zahăr și extrageți împreună.
Se amestecă în făină.
Puteți utiliza o presă cookie sau rotiți în bile și aplatizați.
Se coace la 350 de minute timp de aproximativ 10 minute sau până la o culoare aurie deschisă.

6. În sfârșit, nici o sărbătoare de solstițiu nu ar putea fi fără un fel de băutură fierbinte sau o veselă (care înseamnă „sănătate”). Unele dintre acestea au fost făcute într-o bază alcoolică – vinuri, bere, bere sau hidromel.

Condimentele utilizate în mod obișnuit includ scorțișoară, ienibahar, cuișoare și ghimbir. Dacă erau disponibile portocale sau lămâi (un semn al bogăției) se foloseau cojile. Unora le-a plăcut aroma anasonului și s-ar putea adăuga și un anason stelat. Acestea au fost pur și simplu fierte sau fierbute în băutură.

Versiunile nealcoolice sunt disponibile, de asemenea, folosind suc de mere, suc de afine (nativ din America de Nord, dar văr de afine europene) și / sau suc de portocale. Când fac asta, pun totul într-un vas de ghiveci și îl răsfoiți. Amestecurile de mirodenii sunt disponibile spre vânzare preamestecate în diferite locuri și le ușurează! Doar adăugați la băutura dvs. Un beneficiu secundar este modul minunat de a face mirosul casei!

Cum sărbătoresc Solstițiul de Iarnă?

Avem un foc în fiecare an. Am o pungă cu material vegetal pe care o economisesc și care nu mai este utilă în scopuri culinare sau medicinale pentru ca oamenii să arunce o mână în foc. Este ca un „foc deschis” pentru seară pentru oricine să stea în jurul focului și să vină și să plece după cum vrea. Cidrul fiert și unele dintre alimentele de mai sus sunt disponibile fie la foc, fie în Centrul de învățare (dacă este foarte rece sau umed).

Am găsit o contemplare a anului trecut, iar planurile pentru viitor sunt mai ușoare în timp ce privesc în foc în această perioadă liniștită și liniștită a anului! La fel ca strămoșii noștri, se poate pierde în scârțâitul moale din întuneric.

Solstițiu fericit!

Lasă un răspuns