Meniu Închide

CP: Mesajul TNPD Cu Privire La Ziua Holocaustului

Acum un an, am aprins o lumânare pentru cei ce au murit la Auschwitz, pentru cei ce au suferit în România, din cauza noastră, pentru a-mi aminti de victimele celui mai întunecat capitol din istoria europeană.

 
Această tragedie – eliminarea sistematică și industrială a șase milioane de copii, femei și bărbați – este unică în istoria omenirii.
 
Amintirea Holocaustului este o datorie morală și istorică. Nu numai pentru a aduce tribut victimelor. Dar, de asemenea, să ne reînnoim fidelitatea față de cele mai profunde valori umane ale noastre, negate de autorii acestei nespuse crime, în timp ce alții au rămas tăcuți, având în vedere și contextul politic sensibil în care 10% dintre noi au legitimat un partid cu reale atitudini naziste și afecțiuni legionare, ca Alianța pentru Unirea Românilor.
Tăcerea este primul pas spre acceptare.
 
Din 1945, cei care au supraviețuit numărului tăiat în pielea lor, nu au rămas tăcuți. Au depus mărturie. Ei răspândesc lumina amintirii și a speranței la generațiile viitoare.
 
În curând, nu vor mai exista supraviețuitori care să depună mărturie. Această datorie solemnă va trece, așadar, către noi, generațiile următoare.
 
Noi, europenii, avem o responsabilitate specială pentru îndeplinirea acestei datorii. Pentru că a fost orchestrat Holocaustul pe pământul european. Și pe pământul european s-a alimentat ura evreilor, a homosexualilor, a rromilor, a persoanelor transgender, a persoanelor politeiste. Acum câțiva ani vedeam scris pe pereții unei vechi pușcării de la Sighetul Marmației cum o persoană a fost arestată pentru că a dat în tarot. Scrisul era făcut cu unghiile …
 
Această ură, tragic, continuă astăzi prea des. Antisemitismul revine într-un mod vertiginos în Europa. S-a normalizat în multe feluri. Acest lucru fiind intolerabil.
 
Din întunericul celui de-al doilea război mondial, fondatorii Europei au construit o societate bazată pe acceptare, pe fundamente ca drepturile omului, libertatea de religie sau credință și libertatea de exprimare. Antisemitismul, rasismul, homofobia, bifobia, păgânofobia, xenofobia, transfobia nu poate avea loc în societățile noastre. Nu vom tolera niciodată că evreii, păgânii, homosexualii, persoanele trans, rromii sau persoanele de culoare să se teamă de siguranța lor în Uniunea Europeană, sau în România. Europa și România fără ei nu ar fi mai fi la fel.
 
Combaterea antisemitismului și a altor politici legionare, naziste cu toată forța este datoria noastră comună. Discursul acestora este discursul de ură. Și o vom pedepsi. Ne vom asigura că viața acestor persoane, acestor europeni din Europa rămâne la fel de naturală și normală ca viața oricărui alt european, indiferent de originea sau credința lor.
 
Astăzi depunem acest jurământ și aprindem o lumânare, în numele Uniunii Europene, în numele României. Și sper că mulți alții de pe continentul nostru, din țara noastră vor aprinde o lumânare, la fel cum lumânările sunt aprinse în Auschwitz.
Trebuie să aprindem această lumânare în fiecare zi, respectând acest jurământ. Și apărarea valorilor ce se află la temelia Umanității.

Lasă un răspuns