Meniu Închide

Originile și practicile Litha

21 iunie 2021 - Litha

Litha este o sărbătoare păgână; unul dintre cele opt sabate ale din cursul anului. Litha (cunoscută și sub numele de Midsummer) incepe odata cu Solstițiul de vară și sărbătorește începutul verii. Tradițiile din Litha par a fi împrumutate din multe culturi. Majoritatea culturilor antice celebrau Solstițiul de vară într-un fel. Celții l-au sărbătorit pe Litha cu focuri și dansuri pe vârful dealului. Mulți oameni au încercat să sară peste sau prin focuri pentru noroc.

Alte tradiții europene includeau incendierea roților mari și rostogolirea lor pe un deal într-un corp de apă. Solstițiul de vară este cea mai lungă zi a anului și, în unele tradiții, Litha este atunci când are loc o bătălie între lumină și întuneric. În această bătălie, Regele Stejar și Regele Sfant luptă pentru control. În timpul fiecărui solstițiu, ei luptă pentru putere, iar echilibrul se schimbă. Regele Stejarului, care reprezintă lumina zilei, stăpânește de la Solstițiul de iarnă (Yule) la Litha. În acest timp, zilele se prelungesc constant. Cu toate acestea, în timpul Litha, Regele Sfant câștigă această bătălie, iar zilele devin tot mai întunecate până la Yule.

Pentru păgânii moderni, Litha este o zi de putere interioară și strălucire. Unii oameni găsesc un loc liniștit și mediteaza cu privire la forțele luminoase și întunecate din lumea lor. Alți observatori, în special cei cu copii, sărbătoresc această sărbătoare afară. În cele din urmă, unii observatori aleg să-l observe pe Litha mai tradițional și ar organiza un ritual de foc. Acest lucru ar putea include un foc de foc mare sau un foc mic într-o oală sigură împotriva incendiilor din casa cuiva. Litha este, de asemenea, considerat un moment bun pentru a practica magia iubirii sau pentru a ne căsători. Versiunea păgână a acestei ceremonii se numește Handfasting (Legarea mainilor)  și include multe dintre aceleași practici pe care le-ai putea găsi la o nuntă.

10 metode de a celebra Litha

Tine un foc

Litha se referă la aspectul aprins al Soarelui, așa că de ce să nu sărbătorești fertilitatea Zeilor cu un foc aprins și hohotitor în curtea din spate? Este cea mai lungă zi a anului, așa că stați până târziu și găzduiți un foc pentru prietenii și familia dvs. Obțineți niste torte și aprindeți-le după întuneric. Faceți o ofrandă Zeilor tradiției voastre. Asigurați-vă că respectați regulile de bază ale siguranței la foc, astfel încât nimeni să nu fie rănit la sărbătoare. Puteți chiar să vă încorporați focul într-un rit Litha.

Intoarce-te in Natura

Mergeți la o excursie în pădure cu familia. Bucurați-vă de sunetele și atracțiile Naturii. Faceți o mulțime de fotografii sau planificați o vânătoare de gheață – cereți fiecărui copil să aducă o „pungă naturală” pentru a umple. Amintiți-vă, nu alegeți plante vii, cu excepția cazului în care sunteți în mod deliberat sălbatic. Înainte de a ieși, apucați un ghid de teren pentru plantele locale și transformați-l într-un exercițiu didactic – învățați să identificați ceea ce vedeți acolo în pădure. Dacă vă plimbați într-un parc public, aduceți un sac de plastic pentru a vă ajuta să ridicați gunoiul pe drum. Dacă aveți șansa de a face acest lucru singur, încercați o meditație naturală într-un loc liniștit undeva în călătoria dvs.

Miscati trupul

Litha este o perioadă magică, mistică a anului. De ce nu găzduiești un cerc de tambur sau un dans spiralat? Veți avea nevoie de un grup mare pentru asta, dar este foarte distractiv odată ce îi puneți pe toți în mișcare. Pe lângă faptul că este distractiv (și un mare calmant al stresului), un cerc de tobe sau un dans ritualizat are un alt scop – acela de a crește energia. Cu cât construiți mai mult, cu atât mai mulți oameni se vor hrăni cu el. Invitați un grup de prieteni, spuneți-le că va fi muzică și dans și vedeți ce se întâmplă. Asigurați-vă că oferiți băuturi răcoritoare după aceea – tobe și dansuri pot fi epuizante pentru unii oameni.

Fa ceva pentru ceilalti

Fă ceva pentru caritate. Organizați o vânzare în curte și donați încasările la un adăpost local pentru persoanele fără adăpost. Colectați îmbrăcăminte de vară ușor și dați la un spital local de copii. Găzduiește o spălătorie de câini pentru adăpostul tău preferat și roagă clienții să doneze în numerar sau mâncare pentru animale de companie. Planificați o curățare a cartierului și tăiați și eliminați zonele comune din comunitatea dvs. Dacă nu aveți timp să coordonați un proiect mare – și nu toată lumea o face – faceți lucruri la scară mai mică. Vizitați un vecin în vârstă și ajutați-vă la menaj. Oferiți-vă să faceți cumpărături pentru o rudă bolnavă. Dacă cunoașteți o mamă cu un bebeluș nou-nouț, ajutați-vă cu îngrijirea copiilor, astfel încât să poată să se odihnească câteva ore. Există multe lucruri pe care le puteți face pentru a-i ajuta pe ceilalți și, cu zilele mai lungi, aveți suficient timp pentru a face lucrurile!

Invata si creste

Petreceți ceva timp în creștere spirituală. Folosiți această perioadă a anului pentru a învăța ceva nou despre tradiția dvs., pentru a dezvolta o nouă abilitate sau pentru a lua un curs de Tarot, Reiki, yoga sau orice altceva vă place. Creați un plan de studiu zilnic pentru a vă ajuta să vă concentrați asupra a ceea ce doriți să faceți în continuare. Aveți o mulțime de ore suplimentare de lumină în această perioadă a anului, deci nu există scuze!

Onoreaza Zeii

Multe culturi antice au marcat Solstițiul de vară cu rituri și ritualuri care cinsteau soarele. Sărbătoriți semnificația Lithei cu ritualuri și rugăciuni care recunosc Soarele și puterea Sa magnifică. Configurați-vă altarul Litha cu simboluri ale sezonului – simboluri solare, lumânări, fructe și legume în timpul verii și multe altele.

Anul acesta, vom celebra Litha in data de 21 iunie 2021 si 26 iunie 2021 de la ora 18:00 la Templul Zeilor Antici din Bucuresti, Soseaua Giurgiului, nr. 119, bl. 11, Sector 4, langa CEC Bank.

Mai multe informatii pe templubucuresti.thenewpagandawn.eu.

Lasă un răspuns