Meniu Închide

CP: Întâlnirea cu reprezentanții DGASPC Bacău în cazul de la Dofteana

In data de 16 Septembrie 2021 președintele Asociației THE NEW PAGAN DAWN, dl. Olteanu Cosmin a fost în delegație la Bacău pentru a discuta cu reprezentanții DGAPSC Bacau legat de cazul sinuciderii/omorului minorului Alistar Cosmin, găsit mort în pădurea de pe langa locuință bunicii sale.

În cadrul întâlnirii au fost prezenți: directorul general al DGASPC Bacău, Codreanu Cristian; directorul adjunct dna. Irina; șef serviciu management de caz, Laura Mihai și asistent social, Tudose Ciprian.

În întâlnirea cu reprezentanții am atras atenția la lipsa de transparență și comunicare corecta și sinceră din partea instituției. Totodata am atras atenția ca răspunsurile pe Legea 544 nu pot fi formulate oricum, iar comunicatul publicat atât pe pagina de Facebook a instituției, cât și pe site-ul oficial nu au făcut decât sa pună gaz pe foc în situația minorului. 

Directorul general a comunicat faptul ca acel comunicat nu se adresa ONG-urilor implicate în elucidarea și ajutarea instituției cu privire la acest caz și ca erau direcționate ca urmare a anumitor vizite “de forma” din partea unor reprezentanți ai Autorității guvernamentale.

Totodata, autoritatea de protecție a copilului ne-a comunicat ca pe viitor va încerca sa formuleze răspunsuri mai adecvate reprezentanților Asociației noastre și ca va implica și Asociația în ajutarea acestor cazuri. În acest sens, reprezentanții DGASPC Bacău ne-au cerut un raport cu privire la vulnerabilitatiile din sistemul de protecție la nivel județean, dar și cerut implicarea cu un raport pe cazul unei minore cu intenții suicidare. 

Totuși, reprezentantul TNPD a comunicat DGASPC ca apreciază efortul recentului înscăunat director (de o luna) de a combate la nivel intern corupția, lipsa de implicare a unor angajaț și ca lipsa de răspuns adecvat la adresele noastre nu va putea fi iertata și ca cercetările penale asupra instituției vor rămâne în continuare inițiate și derulate de noi.

Am plecat cu entuziasm din instituție, cu părerea ca acest om iei asuma responsabilitatea de a fi cercetat la inițiativa noastră de Parchet și alte instituții, dar care dacă nu va fi găsit vinovat va continua o relație de prietenie cu Asociația noastră, de suport și de ajutorare a beneficiarilor primari, și anume copii și tinerii instituționalizați.

Legat de cazul minorului de la Dofteana instituția a încercat consiliera psihologică a persoanei și a acceptat ca e posibil ca undeva sa nu fi avut situația sub control, iar pentru asta isi asuma răspunderea în fata legii, dar și ne-a comunicat prin șeful serviciului de management de caz, Laura Mihai ca a inițiat un demers de chemare a tuturor tinerilor și copiilor beneficiari la asistenta terapeutica și psihologică axata mai ales pe descoperirea din timp a unor intenții suicidare.

Zilele următoare va ținem la curent cu ceea ce se întâmplă și felul în care instituția alege sa prevină astfel de incidente nefericite.

Lasă un răspuns