Meniu Închide

Declarație deschisă către Curtea Supremă a SUA privind cauza Roe vs Wade și eliminarea dreptului la avort

În calitate de lideri ai THE NEW PAGAN DAWN din România, credem că este de datoria noastră să vorbim când evenimentele politice amenință libertatea noastră religioasă. Totodata e de datoria noastră ca frați și surori ai comunității păgâne internaționale și ca prieteni ai ROMUVA să lansăm o Declarație de suport față de libertatea religioasă de a fi autonom asupra corpului tău. Ca atare, noi, ca Consiliu, am compus o scrisoare și aceasta este trimisă Curții Supreme a Statelor Unite. Mai jos este corpul scrisorii.

În partea de jos a acestei pagini se află o versiune generică PDF a scrisorii, astfel încât, dacă doriți să o trimiteți Curții Supreme a Statelor Unite împreună cu propriile păreri, să o puteți face.

Rețineți că organizațiile păgâne și strămoșii din afara SUA sunt aliniați în suflet cu noi, dar nu i-am inclus ca semnatari, deoarece nu sunt parte a THE NEW PAGAN DAWN.

Suntem bătrâni și lideri ai THE NEW PAGAN DAWN, reprezentanții vechilor religii ale lumii, Păgânismul, în România, în diaspora românească, dar și parte a mișcării păgâne internaționale. Ne-am infințat pentru prima dată în Bacău, România în 2016 ca ASASC România, după reincorporați ca Mișcarea Neopăgânilor din România și ROPAGANISM, iar în cele din urmă ca THE NEW PAGAN DAWN în 2020 în București, România.

Credința noastră susține autonomia spirituală și trupească a tuturor oamenilor. Proiectul de decizie majoritară a Curții Supreme a Statelor Unite de a anula Roe v. Wade se bazează pe doctrina religioasă a judecătorilor semnatari. În plus, nu este voința oamenilor. 59% dintre cetățenii americani susțin dreptul la avort.

Această decizie va submina libertatea noastră religioasă, așa cum este garantată atât a păgânilor din Statele Unite ale Americii, dar și a țărilor precum România. Timp de secole, cântecele, rugăciunile și tradițiile lituaniene (transportate în SUA de imigranți precum bunicii noștri) au venerat planta Rue ca simbol al femeii, în special femeia necăsătorită. După cum probabil știți, Ruta Graveolens (Rue comună) este un abortiv, o modalitate de a aduce menstruația (perioadă) cuiva care a conceput. Chiar și astăzi, o crenguță de Rue este inclusă într-un buchet de mireasă lituano-american, sau o coroană de Rue este purtată de mireasă și îndepărtată după schimbul de jurăminte ca simbol al potențialului cuplului de a avea copii.

Chiar și femeile lituano-americane căsătorite au păstrat Rue în grădinile lor pentru a fi folosită atunci când era necesar. Din fericire, medicina modernă are acum alternative mai fiabile și mai sigure pentru a întrerupe o sarcină. Opinia majoritară a judecătorului Alito afirmă că avortul nu este nici „profund înrădăcinat în istoria și tradiția acestei Națiuni”, nici „implicit în conceptul de libertate ordonată”. Ţinem să te contrazicem. Înainte de mijlocul secolului al XIX-lea, abortivele pe bază de plante precum Rue erau vândute de farmacii din SUA, iar rețetele de remedii erau publicate, distribuite și transmise liber și legal de la mamă la fiică. Deși nu este codificat în Constituția SUA, avortul are o istorie lungă de acceptare aici.

În calitate de prezbiteri ai Păgânismului și Templelor THE NEW PAGAN DAWN, nu ne preocupă doar capacitatea unei femei de a lua decizii cu privire la propriul corp și sănătatea reproducerii, ci ne preocupă alte drepturi ale omului decise de Curtea Supremă, dar care nu au fost ulterior codificate în Constituție, cum ar fi interrasiale și altele precum, căsătoria între persoanele de același sex, controlul nașterii și dreptul de a călători. Dacă folosim criteriul judecătorului Alito, conform căruia orice lucru care nu este codificat de Constituție este la cheremul Curții, ar trebui să fim foarte îngrijorați și de celelalte drepturi ale omului, cum ar fi legalitatea căsătoriei interrasiale. Dacă instanța ar alege să anuleze Loving v. Virginia din aceleași motive, una dintre multe căsătorii ar fi declarate ilegale.

Este neliniștitor faptul că Curtea Supremă a Statelor Unite ar submina voința oamenilor. Acest lucru pare să fi fost precipitat de stivuirea Curții cu conservatori religioși care doresc să facă din această țară o teocrație creștină. Amintim cititorilor că articolul 11 ​​din Tratatul de la Tripoli începe „Deoarece guvernul Statelor Unite ale Americii nu este, în niciun sens, fondat pe religia creștină. . . „Acest tratat a fost comandat de George Washington, ratificat în unanimitate de Congres și semnat de președintele John Adams. Și, desigur, Primul Amendament la Constituție garantează împotriva interzicerii liberului exercițiu a religiei.


Credința noastră practică dragostea, compasiunea și toleranța față de alte religii. Dar această toleranță nu se extinde la decăderea drepturilor omului de la cetățeni și nici la impunerea forțată a legilor religioase ale altora asupra adepților noștri.

Vă rugăm să luați în considerare impactul pe care îl va avea această decizie asupra oricărei persoane cu un uter care se confruntă cu o sarcină nedorită, nesigură sau neviabilă. În statul Michigan din Seniūnė Rzeznik, furnizorii și beneficiarii de avort s-ar confrunta cu acuzații de infracțiune în temeiul unei legi din 1931 care nu a fost niciodată abrogată. Înlăturarea lui Roe v. Wade, un precedent stabilit de aproape 50 de ani, și susținut ulterior de Casey v. Planned Parenthood, ar aduce această țară înapoi cu decenii și ar duce la multe decese inutile materne și copii în plasament sau, mai rău, în case nesigure.

Deși putem considera că Păgânismul în lume este o confesiune religioasă minoritară în anumite țări, totuși ne este garantată autonomia religioasă de către Constituțiile statelor democrate și credem că Statele Unite ale Americii este o unul dintre aceste state și această decizie ar încălca libertatea noastră religioasă. Sperăm să vă reconsiderați.

Cu sinceritate,
Olteanu Cosmin, Președintele THE NEW PAGAN DAWN

Agrigoroaiei Mona, Prim-vicepreședintele THE NEW PAGAN DAWN

Lavric Ioan, Vicepreședintele secund THE NEW PAGAN DAWN

Huțuțui Corneliu, Secretar THE NEW PAGAN DAWN

Moisei Ovidiu-Constantin, Trezorier THE NEW PAGAN DAWN


Lasă un răspuns