Meniu Închide

Comunicat de presă din partea Asociației THE NEW PAGAN DAWN – Filiala Cluj, Asociației THE NEW PAGAN DAWN si Societatea Pagana Șamanică referitor la articolul publicat de Știri de Cluj

22.03.2023

Asociația THE NEW PAGAN DAWN – Filiala Cluj, Asociația THE NEW PAGAN DAWN si Societatea Pagana Șamanică, persoane juridice române cu rol in reprezentarea comunității păgâne din Romania, membre ale Parlamentului României, si parte in federațiile European Congress of Ethnic Religions si Pagan Awareness Network au luat act cu îngrijorare de dezinformările apărute în media în legătură cu practicile păgâne și șamanice. În special, ne referim la articolul publicat de Știri de Cluj pe 20 Martie 2023, cu titlul “VIDEO/FOTO. „Templu” pentru ritualuri păgâne în pădurea Hoia! Clujul s-a umplut de dubioși, și-au construit altare cu cranii de animale”.

În calitate de reprezentanți ai comunității păgâne și șamanice din România, dorim să aducem la cunoștința publicului că informațiile prezentate în articol nu sunt doar incomplete și lipsite de context, ci sunt și în mare măsură false și defăimătoare.

În primul rând, dorim să precizăm că Păgânismul și Șamanismul nu au nimic de-a face cu practicile satanice sau cu sacrificiile animalelor. Acestea sunt concepții eronate și stereotipuri care circulă în societate și care nu au nicio bază în realitate. Păgânismul este o religie politeistă care pune accent pe respectarea Naturii și a ciclurilor sale, iar Șamanismul este o practică spirituală care implică călătoria în lumi invizibile și comunicarea cu spiritele Naturii. Ambele sunt practici pașnice și respectuoase față de mediul înconjurător și de ființele care trăiesc în el.

În al doilea rând, dorim să subliniem că nu există nicio legătură între practicile păgâne și șamanice și felul in care practicile au fost prezentate în articolul de la Știri de Cluj. Altarele cu cranii de animale, amuletele și ofrandele menționate în articol nu reprezintă sacrificii animale ori situații in care e promovată violenta, uciderea și alte forme prin care sunt atinse valori etice, iar Păgânismul sau/și Șamanismul au reguli specifice in colectarea de cranii provenite de la animale ce deja au murit din alte condiții, ori amenajarea unor spații sacre in Natura. Acestea sunt practici de multe ori individuale sau solitare a practicanților care se retrag in Natura in meditație și izolare, care sunt recunoscute si vechi de milioane de ani.

În concluzie, dorim să atragem atenția asupra faptului că dezinformarea și stereotipurile legate de practicile păgâne și șamanice sunt dăunătoare și pot duce la discriminare și stigmatizare. În calitate de reprezentanți ai comunității păgâne și șamanice, suntem dispuși să oferim informații și să educam in sensul conștientizării diferențelor dintre noi, a acceptării diversității si dimensiunii culturale pe care comunitatea pagana o îmbogățește in Romania si in lume.

Multumim dnei Orsolva Karolina Rozsi pentru asumarea unei poziții, pentru crearea acestui spațiu sacru și pentru munca de informare alături de partenerul sau. E important ca comunitatea sa facă un efort comun și susținut sa explice aceste chestiuni alături de noi, reprezentanții acesteia.

E trist ca factori de presa postează articole fără sa facă umpic de cercetare, doar pentru a vinde și articolele nu sunt asumate. Vis-a-vis de o publicație ca Știri de Cluj avem pretenții cu privire la standardele jurnalistice.

Recomandam încadrarea dreptului la replica in articol și corectarea informațiilor eronate.

Departamentul de PR, Comunicare și Promovare,

Purtător de cuvant, CRISTEA Sebastian