Meniu Închide

DE CE AM RENUNTAT LA CULTE MONOTEISTE

  • De ce am renunțat la creștinism în favoarea păgânismului?

Păgânismul este creștere. Nu este doar opinia mea, este susținută cu date statistice de la organizațîi precum Forumul Pew și ARIS. De cele mai multe ori, când ziarele de masă și buletinele de știri scriu despre noi, ei menționează modul în care suntem în creștere. Creșterea adepților credinței păgâne moderne și a altor minorități religioase a cunoscut o creștere în rândul clasei tinere mai ales. Această circumstanță a dus la apariția a unor serii de cărți scrise de tineri creștini care încearcă să înțeleagă și să inverseze această tendință. Cea mai recentă intrare în acest gen este „Generația ex-creștină: de ce tinerii adulți părăsesc credința. . și cum să le aduci înapoi „de editorul Christianity Today, Drew Dyck. Într-un interviu cu Birmingham News, Dyck explică unde merg toți acești tineri creștini.

Descendențîi postmoderni resping creștinismul din cauza pretențiilor sale exclusive de adevăr și a absoluturilor morale. Pentru ei, credința creștină este prea îngustă. Tinerii pleacă pentru că au fost răniți de Biserică. Ei au suferit o formă de abuz în Biserica pe care o văzuseră că o autoritate spirituală a lui Dumnezeu. Ateismul respinge în totalitate pretențiile supranaturale. Dumnezeu este o amăgire. Orice adevăr dincolo de știință este respins că superstiție. Neo-păgânii se referă la cei au aderat religii bazate pe venerarea Naturii, Zeilor și Universului, precum Wicca, Druidism, Elenism etc. Nu toate participă la ritualuri păgâne, dar neagă un Dumnezeu transcendent și văd Pământul că loc al adevăratei spiritualități.

Ceea ce este bine în măsura în care aceste lucruri merg, mulți tineri creștini se îndreaptă într-adevăr către unele forme de religie păgână modernă.

Cel de-al doilea lucru care trebuie menționat este că pentru majoritatea păgânilor nu este vorba de a fugi de ceva, ci de a merge spre ceva. Cei care odinioară erau creștini nu se trezesc pur și simplu într-o dimineață și spun: „Urăsc creștinismul, cred că voi fi Wiccan (sau Heathen sau Druid etc)”. În schimb, cei mai mulți dintre aceștia au petrecut ani fără să știe că au nevoie de altceva decât de ceea ce aveau.

Ei au petrecut timp căutând și căutând, până când au găsit calea pe care spiritul lor era cel mai mulțumit.

Acum, pentru că am fspus, de ce oamenii devin păgâni? Ei bine, răspunsurile la aceste lucruri sunt la fel de variate că și oamenii care fac parte din comunitatea păgână. Unele motive posibile pentru a deveni păgân includ, dar nu se limitează la:

1. Cele mai multe sisteme de credințe păgâne includ polaritatea dintre masculin și feminin. Unii oameni consideră că acest echilibru este mai degrabă plăcut decât o comunitate patriarhală.
2. O nevoie de acceptare. În general, grupurile păgâne nu au restricțîi sau ordonanțe împotriva homosexualității, bisexualității sau a altui statut de gen. Cineva din comunitatea GLBT care are nevoie de împlinire spirituală poate fi atras de Wicca sau de alte căi Păgâne, pentru că ei știu că vor fi acceptați fără să ia în seamă cine dorm.
3. Sentimentul că mai e ceva acolo. Pentru mulți, ideea unui singur zeu pare ilogică. Mulți oameni sunt atrași de aspectele politeiste ale păgânismului.
4. Nevoia de a ne reconecta cu natură. În societatea noastră rapidă, tot mai mulți oameni devin conștienți de necesitatea de a ajunge în aer liber, departe de oraș și de a se reconecta cu pământul așa cum au făcut strămoșîi noștri. Multe sisteme de credințe păgâne, inclusiv Wicca, îmbrățișează legătura dintre om și natură și îi încurajează pe oameni să găsească Divinul în toate creațiile naturii.
5. Păgânismul, în cea mai mare parte, este destul de flexibil. Nu există nici o doctrină stabilită, nici o carte universală mare de reguli și nici o ierarhie a bisericii. Această înseamnă că oamenii își pot practică credința în orice fel își doresc.
6. Nevoia de împuternicire personală. Cele mai multe căi păgâne pun accentul pe responsabilitatea personală. Dacă cineva face o greșeală, trebuie să învețe să trăiască cu rezultatele și nu poate să-și smulgă lucrurile spunând că este voia lui Dumnezeu.
7. Indiferent de ce cineva a devenit păgân, nu este neobișnuit să auzi oamenii spunând că găsirea căîi lor spirituale le dă un sentiment de „a veni acasă”, că și cum ar fi trebuit să fie tot timpul. Ei nu și-au întors spatele asupra unei alte credințe, ci au deschis pur și simplu spiritele lor la ceva mai mult.

%d blogeri au apreciat: