Meniu Închide

ISTORIA PAGANISMULUI

ISTORIA PĂGÂNISMULUI ÎN LUME

„În anul 325 d.Hr., Împăratul Roman Constantin a decis să unifice Roma sub o singură religie … Istoricii încă se miră de rapiditatea cu care Constantin a convertit păgânii la creștinism. Prin îmbinarea simbolurilor, datărilor și ritualurilor păgâne în tradiția creștină în creștere, el a creat un fel de religie hibridă, acceptabilă pentru ambele părți.” – Dan Brown
Începem cu o incursiune în lumea antică. Va vom prezența de-a lungul unor scurte episoade viață și religia în Europa atunci când lumea era guvernată de legi și tradiții păgâne.
Cuvintele „pagânism” și „păgân” provin din limba latină „paganus” având sensul de “locuitor de la țară”. În termeni simpli – pagânismul este o religie a locului, o religie naturală sau nativă, de exemplu religia indienilor americani este pagâna, hinduismul este o formă de pagânism. Toate religiile pagâne sunt caracterizate printr-o conexiune și respect pentru natură, și sunt politeiste adică au mulți Zei și / sau Zeițe.
Pagânismul este o religie a naturii, cu alte cuvinte, păgânii adoră Natură în toate formele ei. Pagânii vedeau divinitatea că imanentă în întreaga viață și Univers; în fiecare copac, plantă, animal și obiect, bărbat și femeie și în partea întunecata a vieții la fel de mult că și în lumina. Pagânii își trăiau viețile în armonie cu ciclurile naturii, anotimpuri, viață și moartea.
Spre deosebire de religiile monoteiste (creștinismul, islamul, iudaismul) divinitatea supremă este de sex feminin, precum și de sex masculin și, prin urmare, există o multitudine de Zeițe, precum și o multitudine de Zei. Aceste Zeități sunt în noi, precum și în afară noastră (imanente). Ele nu sunt pur și simplu înlocuitori pentru Dumnezeul musulman din Coran sau pentru cel iudeo-creștin. Acest lucru se datorează faptului că Zeii din religiile majoritare tind să fie supranaturali, adică mai presus decât Natură întrucât zeitățile pagâne sunt naturale, simbolizând aspecte ale naturii sau ale naturii umane. Astfel, Zeii și Zeițele provin de la Marele Spirit sau Akashka care, probabil, echivalează cu Dumnezeul din religiile monoteiste.
Pagânismul s-a dezvoltat alături de omenire pe parcursul a mii de ani; și așa cum s-a schimbat cultură așa a făcut-o și pagânismul, dar este întemeiat adânc și înradacinat în amintirile genetice care merg înapoi până la perioada neolitică, și înainte. Astfel, pagânismul nu este doar o religie, ci o religie naturală.
Pagânismul în partea de vest ia o serie de forme, inclusiv Wicca – Druidism, și șamanismul.
Pentru  păgâni patru elemente vechi – pământ, aer, foc și apă au o semnificație specială. Importantă acestora este greu de definit, deoarece acestea au corespondențe atât de multe, de exemplu, sunt asociate cu cele patru direcții – nord, est, sud și vest.
Fiecare element este un fel de substanță spirituală din care toate lucrurile sunt făcute mai ales noi însine și în același timp, sunt Gardienii noștri și ai Zeiței și Zeului, cei care păzesc poartă între această lume și cealaltă.
Mulți păgâni cred în reîncarnarea că într-o formă de viață după moarte. Această oferă păgânilor o vedere substanțial diferită despre viață.

%d blogeri au apreciat: