Meniu Închide

EVENIMENTE

Aici vor fi prezentate evenimentele desfășurate de Asociația TNPD sau evenimente în care TNPD a luat parte ca partener.

EVENIMENTE

În data de 30 martie 2018 – 1 aprilie 2018 a avut loc la Stațiunea Slănic Moldova, jud. Bacău, România activitatea administrativă de pregătire a evenimentului de training a membrilor MNR din iulie 2018 și pregătirea documentației pentru procedura de obținere a personalității juridice a Asociației.
La eveniment, conform Condicii de Prezență s-au prezentat președintele MNR, Cosmin Olteanu, Silviu Pop, vicepreședintele responsabil cu problemele juridice și prietenul și șoferul lui Silviu.
La acest eveniment s-au stabilit detaliile priviind organizarea evenimentului din iulie 2018 și date referitoare la procedura ce trebuie urmată pentru obținerea personalității juridice a MNR. Pe lângă acestea am obținut versiunea finală a Statutului MNR și am lucrat la modificarea Regulamentului de Organizare și Funcționare a MNR, cât și la alte documente cu caracter intern.
Am recepționat cotizațiile membrilor și comandat diferite bunuri de necesitate, ca spre exemplu steagurile MNR.
În același timp am discutat despre publicarea după finalizarea traducerii cărții după manuscrisul antic a lui Sallustius intitulat DESPRE ZEI ȘI LUME și am reușit să luăm legătura în vederea publicării cu personalul de la Editura LITERA București.

DEPARTAMENTUL FOEL AL MNR
SESIUNE ADMINISTRATIVA
​30 Martie 2018 – 1 Aprilie 2018

Asociația Mișcarea Neopăgânilor din România, reprezentată de teolog ULC, Cosmin O. alături de teologul romano-catolic, Iulian P. vor participa la un dialog interreligios desfășurat la Restaurantul CAFE DU THEATRE din municipiul Bacău, județul Bacău, în data de 28 Martie 2018, orele 14:00 intitulat UNITATEA CONFESIUNILOR DIN ROMÂNIA ÎN SCOPUL SOLIDARITĂȚII ȘI COMPASIUNII UMANE, loc în care aceștia vor aborda diferite tematici reprezentând viziunea teologică a celor două comunități religioase portretizate deobicei în antiteză ce doresc să demonstreze lumii unitatea acestora față de tematicile abordate având ca interes legarea unor prime legături de colaborare între acestea cu scopul de a servi omului în evoluția sa și societății românești ce în an de centenar al Marii Uniri celebrează unitatea de neam.

Reprezentanții celor două culte își vor prezenta opiniile comunităților reprezentate abordând o viziune nouă, îndrăzneață fără să piardă din vedere adevărul teologic revelat în mod diferite, dar unic fiecăruia. Așadar vom vedea părerea acestora pe teme ca:

1. Răul – între existență și tradiție

Vom afla felul în care aceste două culte văd răul și desigur vom fi puși în fața unei reflecții profunde asupra propriilor valori teologale și adevăruri sociale.

2. Homosexualitatea din interiorul Bisericii

O temă de actualitate și sensibilă la nivelul opiniei publice privită prin aura umană și doctrinară în speranța obținerii unui punct comun.

3. Iubirea – Treaptă spre glorie. Eros, Fileos și Agape

Retorica lui Platon revine în atenția noastră la această dezbatere. Vom încerca să vedem punctele comune în conturarea și definirii noțiunii de iubirii prin prismă teologică. Oare catolicismul privește diferit iubirea față de adepții păgâni??

4. Solidaritatea și Compasiunea – Mijloc al Unității Doctrinare

Vom vedea cum solidaritatea și compasiunea ar putea fi mijlocitor în relația dintre cele două comunități religioase reprezentate în folosul omului pentru a răspunde la tematica întâlnirii noastre.

La acest dialog interreligios se vor discuta mult mai multe subiecte, însă considerăm că acestea sunt cele mai importante subiecte ce necesită a fi comunicate dvs.

DIALOG INTERRELIGIOS: UNITATEA CONFESIUNILOR DIN ROMANIA ÎN SCOPUL SOLIDARITATII SI COMPASIUNII UMANE
28.03.2018

Binecuvântat să fie!

În decursul zilei de astăzi, la invitația fratelui franciscan, Iulian am fost prezent la dezbaterea organizată de acesta, unde am încercat să scoatem în evidență valorile comune împărtășite de cele două comunități, adică cea păgână și catolică. Acesta a fost un prim pas al Bisericii Catolice din România care încearcă încă din ianuarie 2016, ca urmare al mesajului ce promova unitatea și diversitatea religiilor, cât și acceptarea cultelor străine catolicismului să organizeze o dezbatere cu reprezentanți ai cultelor necreștine și necatolice în scopul colaborării spre binele comun.

Reprezentantul OMF a avut de transmis spre surprinderea mea un mesaj către comunitatea păgână pe care îl voi cita
în cele ce urmează:

În primul rând doresc să adresez un salut cordial comunității neopăgâne din România. Pace și bine tuturor! Vă mulțumesc deasemenea dumneavoastră, domnule Cosmin O., teolog neopăgân pentru disponibilitatea cu care ați răspuns invitației mele de a face o lume mai bună prin împărtășirea doctrinelor noastre care practic sunt în antiteză, însă vom vedea pe parcursul discuțiilor că contribuim cu toții, indiferent de confesiune la bunul mers al societății în care trăim.

Desigur că comunitatea păgână, reprezentată de președintele Asociației Mișcarea Neopăgânilor din România, Pr. Cosmin O. a avut și ea un răspuns adresat comunității catolice din România:

Zeii să ne binecuvânteze pe toți oamenii fericiți de pe Pământ! Binecuvântat să fie! Mă bucur să pot fi prezent la această dezbatere ce reprezintă un început de drum, un pas mic pe o cale pe care consfințim să mergem împreună sau ne putem asemăna cu o corabie supusă vântului și bătăii apelor, dar când ești alături de cineva parcă uiți de aceste bătăi. Lăsând la o parte vorbirea metaforică îmi manifest voința să reprezint o comunitate vie păgână din România și să vă mulțumesc pentru invitația călduroasă pe care ați transmis-o colegilor mei, frați și surori din MNR.
Doresc să transmit comunității catolice române mesajul nostru de pace, iubire și faptul că invoc în gând, faptă și simțire prosperitate, sănătate și fericire din partea Zeilor noștri. Având în vedere faptul că vă aflați în Săptămâna Mare doresc să vă urez din timp, PAȘTE FERICIT.

Reprezentantul OMF nu a venit cu mâna goală și în genereozitatea sa caracteristică a lăsat reprezentantului nostru simbolul fraților franciscani, adică o cruce în formă de „T”.

După ce ne-am cunoscut mai bine am zis presați de timp să începem dezbaterea pentru care ne-am întâlnit.

Primul subiect ce a deschis dezbaterea noastră a fost „RĂUL – ÎNTRE EXISTENȚĂ ȘI TRADIȚIE”. OMF a declarat inițial că răul reprezintă cauza degradării creației și că el trebuie stârpit. Desigur l-am invitat la o analiză mai atentă a cuvântului biblic și împreună am descoperit similitudinea dintre vocea biblică și desigur, scrierile păgâne ce vorbesc despre Geneza Universului. Astfel am ajuns la concluzia că Binele depinde de Rău și nu se poate separa de acesta, fiind vorba de un echilibru cosmic, iar tradiția sa constă în alternanța continuă dintre bine și rău, rău și bine.

Un al doilea subiect a fost intitulat „Homosexualitatea în interiorul Bisericii Creștine”. Ca urmare a celor mai recente cazuri în care Biserica este implicată în cazuri de personal clerical ce este excomunicat pe fondul acuzațiilor de practici homosexuale sau dezvăluirea unei identități sexuale ce este diferită de heteronormativitatea biblică am discutat și disecat problema homosexualității începând prin prezentarea argumentelor ștințifice ce stau la baza declarării acestei orientări sexuale ca normalitate medicală, socială, psihică etc, cât și a argumentelor biblice ce stau la baza unei atitudini contra-homosexualitate. Desigur în scrierile biblice, celebra SODOMA ȘI GOMORA am văzut împreună că nu ilustrează defapt păcatul homosexualității ci a necumpătării, iar în scrierile apostolice am ajuns la concluzia că a apostolii nu au urmat învățătura lui Isus din Scrisoarea a doua către Corinteni, capitolul 13 ce descrie iubirea creștină. În paralel am vorbit despre cultura cultelor păgâne ce avea și continuă să aibă o atitudine incluzivă manifestată față de comunitatea LGBTQ (Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender, Queer).
Totuși Catehismul Bisericii Catolice, art. 2337 condamnă homosexualitatea a declarat fratele Iulian din partea OMF și prin urmare am spus că până la realierea acestuia cu cuvântul biblic de către autoritatea papală vorbim de o dovadă de ipocrizie datorată unor frici, care este și concluzia la care am ajuns noi cu reprezentantul OMF.

O a treia temă a fost „AVORTUL – Crimă sau Alegere?”. În urma manifestărilor Asociației PRO VITA prin anualele proteste pentru reîncriminarea avortului noi am decis că e o temă importantă ce trebuie discutată. Reprezentantul MNR a declarat că MNR nu e împotriva avortului ca soluție ultimativă și că e important ca el să existe ca soluție ultimativă. Din păcate reprezentantul OMF nu susține existența acestei alternative, însă susține necesitatea existenței unor cursuri de educație sexuală în programa școlară, cât și utilizarea metodelor contraceptive.

Am discutat și despre un joc periculos ce a făcut ravagii timp de câțiva ani între tinerii din diferite țări și anume BALENA ALBASTRĂ. Amândoi am ajuns la concluzia că aceste joc exploatează nevoia de epatare a tinerilor și conflictul intergenerațional, copii vs adulți, iar găsim ca soluție acceptarea și dialogul deschis cu celălalt.

Al cincilea subiect denumit „TIMPUL – CRONOS ȘI KAIROS” a fost o temă relativ nouă pentru reprezentantul MNR, însă pe loc a fost pus în temă de fratele Iulian din partea OMF. Am înțeles că CRONOS și KAIROS sunt două dimensiuni temporale distincte după rolul lor, însă inseparabile. KAIROS desemneză timpul dedicat evoluției spirituale, iar CRONOS vieții laice și am găsit cele două suprapuse deoarece evoluția spirituală se face prin întrupare.

Un al VI-lea subiect discutat, intitulat „IUBIREA – TREAPTĂ SPRE GLORIE (EROS, FILEOS ȘI AGAPE)” a dezbătut retorica lui Platon, cât și Scrisoarea a doua către Corinteni, capitolul 13. Pe parcursul discuțiilor am găsit punct comun faptul că iubirea este diferită și nu are neaparat limitări ca genul sexual, însă parametrii sau condițiile se manifestă descrisă în cele două lucrări denumite anterior o face veritabilă sau falsă, lipsită de valoare.

O a VII-a temă numită „MOARTEA – O BOALĂ SAU UN PORTAL SPRE CEVA NOU” dorea să vadă viziunea celor două culte prin raportarea sa la moartea fizică și continuitatea spiritului uman. Desigur ultimele declarații ale Papei Francisc I, invocate de reprezentantul OMF au făcut schimbări mari în viziunea catolicismului asupra morții definind-o ca o poartă, au decodificat și anulat ideea unui IAD, ce servea drept metafora pentru moartea spirituală, sau spiritul involuat pe o cale rea arătând asemenea confesiunilor păgâne unirea cu divinitatea ca loc final al evoluției spirituale ce nu poate fi ratat.

Subiectul final al discuției noastre a servit drept concluzie fiind o reluare a temei centrale „SOLIDARITATEA ȘI COMPASIUNEA – MIJLOC AL UNITĂȚII DOCTRINARE”. În urma discuțiilor avute am reușit să observăm împărtașirea multor valori comune și desigur am găsit o misiune pe care fiecare are datoria de a o transmite comunității din care face parte, cea a acționării înspre ajutorarea plină de iubire a umanității și ghidarea ei cu pace și iubire înspre evoluția spirituală și ascensiunea cerească.

OMF a promis că vom continua aceste discuții și speră ca să dezvolte o relație de colaborare cu MNR. În viitorul apropiat ne gândim la un parteneriat ce va reprezenta punte de legătură între cele două comunități.

LEGENDĂ ABREVIERI

MNR – Asociația Mișcarea Neopăgânilor din România, unică organizație ce reprezintă comunitatea păgână din România
OMF – Ordinul Minor Franciscan, ordin catolic anexă al Bisericii Catolice

NOTĂ: Cele două abrevieri desemnează voința, cuvintele și acțiunile celor doi reprezentanți.

Program de Formare a Membrilor Consiliului Director al MNR. An 2018
Anul acesta ne pregătim de obținerea personalității juridice a MNR.
În acest sens, echipa MNR a pregătit 2 seminarii de formare a membrilor Consiliului Director. Acestea vor fi desfășurate la Stațiunea Slănic Moldova în martie-aprilie, respectiv iulie 2018, iar în data de 21 iulie vom fi prezenți la Slănic Moldova pentru a semna Actul Constitutiv al MNR.
INTERVAL EVENIMENT
PREGATIRE MNR PENTRU OBTINEREA PERSONALITATII JURIDICE
Vizita presedintelui MNR, Cosmin Olteanu în comunitatea pagana din Iasi, Romania
“Daca noi nu ne interesam de viata comunitatii, cine va fi dispus sa o faca.”
Pr. Cosmin Olteanu
Dupa vizitele sale si ghidajul atent acordat Sucursalei MNR Bacau, presedintele Asociatiei Miscarea Neopaganilor din Romania continua seria sa de vizite prin tara ajungand acum pe la capitala Moldovei, si anume Iasi.
Acesta spera ca ajutat de Zei sa puna bazele unei Sucursale MNR Iasi ce va reprezenta comunitatea de acolo si va promova spiritul tolerant si iubitor al religiilor pagane.
In weekendul acesta, 9-11 martie 2018, acesta va fi disponibil pentru comunitatea ieseana spre a dezbate si trata nevoile dvs si desigur spre a servi carte vie voua.
Zeii sa ne ajute
DIALOG STRUCTURAT PENTRU POLITICILE DE TINERET DIN JUDETUL BACAU
Un mijloc durabil de a face ceva pentru tineri
“Considerăm ca asociație parteneră ca valorile unei societăți democratice axate pe cetățean și respectarea acestor valori va da naștere unui comportament social optim unei dezvoltări armonioase pe plan local și implicit, național. Zeii să ne ajute și să binecuvânteze tinerii din Bacău!
Pr. Cosmin Olteanu
MNR a decis ca să reprezinte interesele comunității păgâne din Bacău, în special a tinerilor din Bacău prin delegatul d-l Olteanu Cosmin considerând importantă reprezentarea acestei comunități în stabilirea unei politici locale de tineret favorabile tuturor părților implicate.
În acest sens, d-l Olteanu Cosmin, în calitate de reprezentant delegat al MNR a pus accent pe politici de antidiscriminare și incluziune socială a acestora printr-o monitorizare atentă a tinerilor, prin sesizarea abuzurilor și satisfacerea nevoilor acestora.
Sperăm ca implementarea acestora să facă din județul Bacău un loc renumit pentru acceptarea sa, diversitatea tinerilor și să îl facă o ambasadă a păcii, iubirii și valorilor democratice.
Dialogul structurat propus de societatea românească la care noi am ales să ne implicăm în anul 2018 va aduce o rază de soare în reprezentarea unui sector important în societatea românească.
In data de 6 dec. 2017, D-l Olteanu Cosmin, a fost invitat la Facultatea de Sociologie si Asistenta Sociala din Bucuresti, unde a sustinut un seminariu destinat observarii situatiei actuale din asistenta sociala din Romania si eficientizarea ei, ca solutionare a anumitor probleme institutionale, reprezentate de discriminare, lipsa de empatie, legislatie innvechita si lipsita de profesionalism, avand o abordare realista si nedenigratorie. Pe parcusul abordarii, pentru creare unui echilibru de forte, D-l Olteanu Cosmin a pus accentul si pe abordarile optime ale DGASPC, in anumite situatii, cat si a permis un feedback din partea unui reprezentant al DGASPC Bacau.
In seara zilei de 6 dec. 2017, D-l Olteanu Cosmin, a fost premiat in cadrul Galei de Voluntariat, cu ocazia Zilei Internationale a Voluntariatului, pentru proiectele intretinute ca persoana fizica alaturi de asociatii de profil din tara, cat si ca reprezentant al Asociatiel Culturale „Miscarea Neopaganilor din Romania”.
In data de 7 dec. 2017, D-l Cosmin Olteanu, presedintele Asociatiei Culturale „Miscarea Neopaganilor din Romania” a fost prezent la dezbaterile priviind modificarea si completarea Legii 272/2004, adresata minorilor, alaturi de un asistent social din cadrul Directiei Judetene de Asistenta Sociala si Protectia Copilului, Filiala Bacau, consilierul parlamentar si presedintele Asociatiei „Desenam Viitorul Tau” D-l Visinel Balan, D-l Rafaelo Varga, in calitate de presedinte al Consiliul Tinerilor Institutionalizati, Filiala Bucuresti, senatori, membrii ai societatii civile, ONG-isti si beneficiari ai unei masuri de protectie sociala, incercand observarea obiectiva a situatiei actuale priviind protectia copilului in Romania, cat si crearea si adaptarea unor cadre legale la provocarile cu care se confrunta asistenta sociala romaneasca.
In acest sens, am reusit sa evidentiem probleme in diferite cadre legale, ca LEGEA 272/2004, care este limitativa si aberanta in anumite articole, cat si nu confera reglementari pentru toate problemele beneficiarilor . S-a evidentiat de catre CTI ca Ordinul 14/2007 nu confera o abordare realista si eficienta care sa ajute tinerii institutionalizati sa obtina un anumit grad de autonomie la parasirea sistemului de protectie sociala. In acelasi timp, presedintele Asociatiei MNR, D-l Olteanu Cosmin, alaturi de asistentul social delegat de DGASPC Bacau, au identificat probleme
INTALNIRE CU STUDENTII DE LA UNIVERSITATEA BUCURESTI
2017 DECEMBRIE
Campania FAMILIA LA REFERENDUM, DREPTURILE OMULUI UNDE?
In cadrul Sucursalei MNR Bacau, luni, 17 octombrie 2017 s-a organizat prima editie de distribuire si indemn a opiniei publice judetene pentru atitudine de deschidere, toleranta si boicotare a referendumului initiat de Coalitia pentru Familie ce afecteaza direct comunitatea LGBTQ si indirect societatea romaneasca. Au fost distribuite un numar de 320 de flyere la 320 de oameni pe o acoperire de 20 km ai municipiului Bacau si un efectiv de 11 afise afisate in spatii cu circulatie intensa stabilite in cadrul sedintei de planificare teritoriala a Comitetului Sucursalei MNR si a echipei de campanie . In acelasi timp am trait impreuna experiente interesante ce ne vor ajuta sa avem un spirit divin de toleranta si iubire. Invitam si ceilalti membrii ai MNR sa faca acest demers, cat si persoane din exterior .
Coordonatori
Presedinte MNR, Pr. Cosmin O.
Presedinte Sucursala MNR Bacau, Ionut A
Vicepresedinte Sucursala MNR Bacau, Cosmin A
Secretar MNR, Mihail I
Fotograf MNR, Maria T.
Prima întrunire constituantă a MNR
​21-23 iulie 2017
„Asociația MNR organizează un prim eveniment de întrunire față în față a membrilor organizației cu caracter ADMINISTRATIV.
La acest eveniment vom vizita Stațiunea Slănic Moldova, vom face un ritual, vom discuta și vom face alte activități.
Locația dispune de cazare și mijloace de transport.
Asociația MNR nu va deconta transportul și cazarea persoanelor ce se vor deplasa la această locație.
Sunt invitați prioritar membrii asociației cât și cei care simpatizează.”
– sursa: Asociația MNR / Facebook
Acest eveniment a fost organizat din data de 21 iulie 2017 pănâ în data de 23 iulie 2017 la Stațiunea Slănic Moldova. Acesta a reprezentat prima adunare outdoor a Asociației MNR, reprezentând locul unde MNR a luat ființa ca asociației păgână. A fost o întâlnire administrativă a membrilor fondatori unde s-au trasat linii importante în activitatea MNR de pe urmă, cât și s-a mulțumit Zeilor pentru binecuvântarea primită.

%d blogeri au apreciat: