Meniu Închide

MONUMENTE PAGANE

Asociația TNPD dispune, conservă și are sub administrația sa o serie de monumente păgâne aflate pe teritoriul României, ce vor fi prezentate în cele ce urmează:

MONUMENTE PĂGÂNE


Lupa Capitolina

Cu siguranta multi isi amintesc despre construirea Monumentului Latinității sau Lupa Capitolina la Brad in anul 2004 si mai ales despre faptul ca au fost si atunci mai multe discutii legate de oportunitatea ridicării acestora in centrul orasului.
Toate cheltuielile pentru ridicarea Monumentului Latinității au fost susținute de catre o asociație formata dintr-un grup de oameni profesionisti, animati de dorinta de a face lucruri bune in oras, asociatie care a fost constituita la vremea respectiva doar cu acest scop declarat.
Dezvelirea statuii a avut loc cu ocazia Zilelor municipiului Brad in luna august 2004 in cadrul unor festivități la care au participat numeroase personalitati locale si centrale inclusiv poetul Adrian Paunescu care a dezvelit in mod oficial monumentul .Municipiul a intrat in galeria celor cateva zeci de orase ale tarii, mai ales din Ardeal, care au un asemena monument edificat in piata publica si care subliniaza ideea despre originea străveche a poporului roman, filonul genetic puternic al oamenilor de pe aceste locuri si limba de origine latina vorbita de noi romanii.
Despre simbolistica acestui monument nu mai fac precizari pentru ca este un monument de notorietate si o simpla cautare pe internet lămurește pe oricine este interesat de acest subiect.

Astazi, controversele s-au stins si dupa mai bine de un deceniu “Lupoaica” din centrul orasului a devenit un loc emblematic,pentru Brad, un reper pentru o intalnire, un loc de “prins in poza” daca esti in trecere prin oras sau daca esti la o plimbare prin centru cu aparatul de fotografiat .
Aproape sigur, multi ani de acum încolo, viata in orasul se va derula si sub “privirea vigilenta ” a lupoaicei romane, simbol al unei cetati puternice.

MONUMENTUL “NOI DACII”

Dupa doi ani, in 2006, Consiliul local a aprobat ridicarea unui monument denumit “NOI DACII” binecunoscut tuturor pentru steagul dacic si efigia lui Decebal turnate din bronz si montate pe un bloc de travertin din Cariera Carpinis .
Monumentul a fost dezvelit la împlinirea a 1900 de ani de la înfrângerea dacilor In razboiul din anul 106, acum fiind vorba de un monument ridicat pentru cei învinși in luptele de atunci, dar de fapt au ramas învingători pe aceste locuri peste veacuri prin sângele urmașilor lor .
Un numar mare de bradeni si personalitati marcante au participat la festivitatea de dezvelire a statuii “Noi Dacii” care a avut loc in data de 2 decembrie 2006 .​
Poetul Adrian Paunescu prezent la acest moment a scris sub inspirația evenimentului poezia “Lupul dac si Lupoaica Romana” versuri care exprima intr-un mod artistic de excepție necesitatea si ” întregul ” celor doua monumente de la Brad.

Dupa cativa ani de la dezvelire, Intr-un film documentar serial “Adevarul despre daci” un film cu zeci de mii de vizualizări pe YouTube, steagul dacic este prezentat ca generic de mai multe ori, fiind in fapt imaginea steagului dacic de la Brad, preluat in acest sens cu siguranta pentru modul reusit cum este reprezentat pe acest monument.


%d blogeri au apreciat: