Pentru majoritatea celor care au auzit de ea, Maica Tereza, a fost una din figurile religioase reprezentative ale secolului XX. Cunoscuta prin numeroasele acte de caritate intreprinse prin retele de adaposturi si oferlinate infiintate, Maica Tereza a primit in 1979 premiul Nobel pentru pace, iar in 1996 distinctia de cetatean de onoare al SUA, distinctie acordata precedent lui Winston Churchill, Raoul Wallenberg si lui William Penn si sotiei sale, fondatorii statului Pennsylvania. De asemenea ulterior mortii sale in 1997, Maica Tereza a fost beatificata de catre Papa Ioan Paul al II-lea, urmand in speranta multora ca intr-o zi ea sa devina unul din sfintii Bisericii Catolice.
In ciuda tuturor acestor lucruri, exista o latura mult mai intunecata a Maicii Tereza pe care putini o cunosc, datorita grelei mediatizari pozitive de care aceasta s-a bucurat, iar cuvintele lui George Orwell din 1949 care spunea ca:
“toti sfintii trebuie presupusi vinovati pana la dovedirea contrariului”
George Orwell (1949)
se potrivesc, din nefericire, foarte bine aici.
Unul din crezurile centrale ale vietii Maicii Tereza a fost nu ajutarea saracilor si suferinzilor, cum a tradus atat de liber mass-media si biserica, ci saracia si suferinta in sine, pe care Maica Tereza le considera sfinte, si respectiv calea adevarata spre mantuire, dupa cum ea insasi a declarat. In ciuda faptului ca a fost intens laudata ca un suflet altruist, dedicat alinarii suferintei celor bolnavi si saraci, realitatea din clinicile si orfelinatele din Calcutta, aflate sub conducerea si patronajul Maicii Tereza construia o imagine considerabil diferita.
Un articol al lui Donald MacIntyre, reporter si realizator de documentar, relateaza o vizita de-a sa la unul din orfelinatele Maicii Tereza din Calcutta in 2005 si de adevarurile oripilante gasite la fata locului, pe care, ironic pentru noi, le aseamana doar cu starea orfelinatelor din Romania anilor 90 vazute in reportaje eliberate dupa inlaturarea regimului ceausist.
Dotarile erau reprezentate 30 de paturi ingramadite unele in altele si o gramada de copii, luminati de o torta amarata. Metodele de lucru barbare din acest orfelinat includeau legarea copiilor handicapati de pat si administrarea medicamentelor cu calusul infipt in gura. Aceiasi copii erau lasati nesupravegheati pe toalete deschise zeci de minute, iar sapunul si dezinfectantele erau in stoc limitat. Mancarea era pregatita pe podea, iar medicamentele amestecate cu mana.
In mod paradoxal, una din maicile ordinului Maicii Tereza, Susan Shields relata, aceluiasi reporter ca doar in conturile biroului de la New York erau intr-un an fonduri in valoare de cel putin 50 de milioane de dolari, iar cu toate acestea, muncitorii din orfelinate erau nevoiti sa re-foloseasca ace de injectie tocite. O alta sora relateaza un caz in care, stiind ca un pacient sufera de febra tifoida, personalul nu a luat nici o masura pentru a proteja voluntarii sau ceilalti pacienti de infectie, tinzand sa mearga pe ideea ca orice va fi, va fi vointa lui dumnezeu.
Mesajul religios al Maicii Tereza a fost de asemenea unul extrem, tinzand spre valori crestin-fundamentaliste, in dese declaratii violente la adresa avortului, pe care il considera, dupa cum a declarat chiar in discursul de acceptare a premiului Nobel, cea mai mare amenintare la adresa pacii in lume. In mod similar era ferm opusa metodelor contraceptive, sustinand ca planificarea naturala este singura metoda acceptabila, si ca oricarui parinte care a consimtit vreodata la un avort ar trebui sa ii fie interzis dreptul la adoptie. Aceeasi Maica Tereza spunea in randuri repetate ca suferinta celor saraci este un dar din partea lui dumnezeu. Cu toate acestea, ea insasi a ales grija de cea mai inalta calitate a spitalelor americane atunci cand s-a aflat pe patul de moarte, intr-o realitate mult diferita de cea instituita in adaposturile din India.
Intr-un cuplu de evenimente mai putin notabile, dar relevante legat de caracterul sau, Maica Tereza a participat in 1995 la influentarea unui vot in legatura cu ridicarea interdictiei asupra divortului in Irlanda, singura tara din Europa cu o asemenea prohibitie, astfel ca, in timp ce majoritatea partidelor politice tinteau spre aprobarea motiunii si ridicarea interdictiei, Maica Tereza a intervenit sfatuind alegatorii sa voteze impotriva. Aceeasi Maica Tereza declara intr-un interviu, cateva luni mai tarziu, legat de divortul printesei Diana : “E un lucru bun ca s-a terminat. Oricum niciunul din ei nu era fericit”, dand dovada din nou atat de ipocrizie, cat si de inconsistenta de caracter.
O alta latura intunecata a Maicii Tereza, are de-a face, din nou in mod paradoxal, nu cu saracia, ci cu bogatia de aceasta data. Aceeasi Maica altruista si dedicata suferintei celor saraci avea prieteni in cercuri cu oameni deosebit de bogati si controversati, de la care a primit nu doar o data donatii. In 1981 Maica Tereza primeste ordinul legiunii de onoare din partea familiei Duvalier, familia dictatoriala aflata la conducerea Haiti-ului, in schimb aceasta tinand un discurs plin de laude la adresa dictatorului si a sotiei sale Michelle pe care i-a descris nu doar iubitori de saraci ci si iubiti de acestia. Un alt prieten al Maicii Tereza a fost vaduva dictatorului albanian Hoxha, Albania fiind larg cunoscuta ca una din cele mai opresive dictaturi dintre statele balcanice staliniste, in 1990 Maica Tereza facand o vizita in Albania pentru a depune o coroana la mormantul dictatorului. Unul din cele mai cunoscute cazuri este insa al lui Charles Keating, unul din cei mai mari delapidatori din istoria Statelor Unite, catolic dedicat si luptator impotriva pornografiei in timpul liber, pentru care Maica Tereza a depus marturie de caracter la tribunal in favoarea acestuia. Keating i-a intors favoarea cu o donatie de 1,250,000$ si posibilitatea de a utiliza avionul sau personal. Multe intrebari au fost ridicate legat de destinatia finala a tuturor donatiilor primite de Maria Tereza, cat si de faptul ca ordinul Maicii Tereza a refuzat constant sa publice un dosar de audit financiar, singura marturie fiind chiar a ei, respectiv sustinerea infiintarii a peste 500 de manastiri in diverse tari din lume, toate purtand numele ordinului. Toate acestea nu picteaza chiar imaginea modesta, umila si altruista a Maicii Tereza cu care mass-media a obisnuit lumea.
Concluzie
Toate aceste realitati compun o imagine considerabil diferita si considerabil de negativa a Maicii Tereza, si poate ca acum ar fi timpul sa aflam adevarul despre toate personajele care ne sunt servite drept “sfinti” de catre mass-media si sa nu mai inghitim aceste adevaruri gata preparate si usor de digerat.