Meniu Închide

Neopăgânismul: credințe prin două fețe?

Neo-păgânismul : credințe prin două fețe?

Din România până în Grecia, neo-păgânismul a încercat să se înalțe la rangul religiilor tradiționale. Aceste credințe atrag tinerii europeni in căutarea spiritualității alternative, deasemenea ei nutresc si ideologii naționaliste. Oare Zeii vor dorii întoarcerea lor în Europa??

Image for Néo-paganisme : des croyances aux deux visages ?

Camera se prelungește în întuneric , aerul e săturat de tămâie. Cosmin aprinde o lumânare verde, ceea ce reprezintă omul si natura, apoi o lumânare rosie care încarnează nașterea si femeia. Cosmin așează lumînările pe altar,un carton de imprimantă acoperită cu o pânză roz. O colecție de felurite obiecte și simboluri se găsesc acolo: două șoluri,una goală și cealaltă jumătate umplută cu sare, o piramidă de cristal,un bol tibetan căntător, un pendativ reprezentând pe Baphomet, și între lumânări un bust de faraon. În mână cartea sa de rugăciuni și playlistul ,,Relaxing Wiccan Chants and Songs” lansat pe Youtube, Cosmin e pregătit pentru ritualul său.

,,E doar o mică ceremonie, ca o rugăciune de seară, nimic impresionant” ne avertizează, prin a se scuza. Cu o lumânare în mână, Cosmin se orientează spre vest, si își începe invocația. Scena se petrece în România, la Baia Mare, un oraș prăfuit la picioarele Maramureșului, un mic lanț muntos din nordul țării cunoscut pentru sărbătorile tradiționale, și bisericile din lemn. Tocmai de aceste vechi tradiții și credințe se interesează Cosmin, președintele Asociației Neo-Păgâne din România.

“Putem prelua o practică dintr-o altă religie de care suntem interesați și să o introducem în rugăciunile noastre”

Olteanu Cosmin

Neo-Păgânismul este reînvierea credințelor antice și a religiilor politeiste prezente in Europa,chiar înainte de sosirea creștinismului, și își numără din ce in ce mai multi adepți pe Vechiul continent. Cele mai active si cunoscute grupări neo-păgâne se află în țările scandinavice. Locuitorii din Balcani și din Europa de est, de asemenea, din ce in ce mai atrași de acest “înapoi la surse”, manieră noua de a concepe spiritualitatea. László-Attila Hubbes, explică în cartea Modern Pagan Faith in Central Europa (Noile credințe păgâne in Europa centrală), că ,, religiile Neo-Păgâne se bazează pe doctrine arhaice, dar care sunt in uz”. Noii practicieni nu ezită să-și nuanțeze vechile credințe ,,pentru a răspunde nevoilor moderne” cu concepte precum ecologia, feminismul, sau, cum și în cazul lui Cosmin, cu o adevărată toleranță față de homosexualitate.

Noua gardă

Purtând o cămașă clericală cu guler roman gri, la încheieturi cu butonul suflecat cuminte în manșete, Cosmin poartă o insignă în jurul gâtului, proclamând cu mândrie apartenența sa la Ropăgânism (acum THE NEW PAGAN DAWN), în care este atât fondatorul, cât și președintele. Are doar nouăsprezece ani, dar relatează povestea vieții lui ca și cum ar avea patruzeci. Crescut in creștinism, de care se îndepărtează foarte repede după descoperirea homosexualității sale. Din liceu deja s-a confrunta cu homofobia mai mult sau mai putin dezinhibată in religiile clasice. ,, Eu nu mă regăsesc deloc în aceste modele.Eu nu fac rău la nici-o persoană, dar pentru că sunt homosexual trebuie să ajung în înfern? Nu pot și nu voi putea niciodată accepta așa ceva”,ne mărturisește astăzi. Mereu a resimțit nevoia spiritualității și s-a abătut asupra internetului pentru a găsi răspuns pentru întrebările sale. În forța căutării, el descoperă kemetismul, un amestec între mitologia egipteană și celebra ” cartea morților” și un anume fel de magie. E pentru el o adevărată revelație.

Cosmin, care se simte “conectat spiritual” cu panteonul egiptean și se referă la absența dogmei stricte ca un Argument important. Putem prelua o practică dintr-o altă religie de care suntem interesați și să o introducem în rugăciunile noastre. Deoarece nu există un model real, facem ceea ce dorim”.

În 2016, a fondat Ropăgânismul, o asociație care reunește aproape două mii de persoane in România. Potrivit unui studiu condus de asociația sa și bazat pe datele furnizate de Institutul Național de Statistică, ar fi totuși aproape 200 000 de neo-păgâni in țară. Cosmin îi primește pe credincioși în camera sa de prieteni, în sediul oficial al asociației. Pe pereți “vrăji de protecție” cum ar fi rugăciunile și binecuvântările atârnat cu scoici alături de un steag cu sigla asociației. Dar în biroul său, Cosmin a instalat un steag românesc unul lângă altul cu un steag curcubeu. O instalație temporară, a mărturisit în glumă, în așteptarea faptului că asociația să finalizeze construcția primului său templu din Brașov, al doilea oraș ca mărime din țară.

În cazul Ropăgânismului, internetul joacă un rol important în recrutarea membrilor mai tineri deși prozelitismul nu este ,,o activitate pe care o practicăm”, explică Cosmin. Nenumărate grupuri Facebook și alte site-uri dedicate împărtășirii acestor culte sunt foarte ușor accesibile, în măsura în care, potrivit lui Lászlo ,,Neo-Păgânismul este probabil tendința religioasă marginală cu ceea mai mare creștere”.

Dar credincioși pot trece ,,în categoria oamenilor ciudați” așa cum spune Cosmin, însă în sfera neo-păgână se află și neo-naziști, inclusiv norvegianul Varg Vikernes, arestat în 2013 sub acuzația de planuri teroriste.

Naționalismul ca tendință

Este o parțială abordare modernă, cu o prezență puternică pe internet, care atrage tot mai multe persoane către neo-păgânism. Etnologul rus Victor Schnirelmann, consideră întocmai că popularitatea credințelor antice este legată de sentimentul apartenenței si de superiorității culturii lor. Acest lucru explică parțial de ce Neo-Păgânismul exagerează foarte des printr-un naționalism exacerbat. În studiul său, László Attila Hubbes afirmă: ,, analizând grupurile Neo-Păgâne române, ne-am dat seama că toate aceste formațiuni politice extreme sunt foarte prezente le platformele sociale Neo-Păgâne.

Tinerii sunt expuși in special discursului si radicalizării politice. Împreună cu popularitatea grupurilor de discuții pe internet, cocktailul este potențial periculos.

Asociația Gebeleizis a devenit cunoscut pe site-ul său, care in mijlocul unor pamflete despre superioritatea zamolxianism ( religia dacilor si tracilor două popoare străvechi prezente pe teritoriul României actuale, între 100 și primul secol ÎHr, relatat după propaganda ariană, mesaje antisemite cât și cântece și simboluri SS. De asemenea, au publicat texte încare solicită înlăturarea drepturilor lor de la evrei ai romi. Dizolvata in 2004, asociația a lăsat totuși urme, inclusiv mesaje pe internet.

Cosmin afirmă că refuză să se afilieze la Societatea Gebeleizis și că nu împărtășește același puncte de vedere asupra religiei, dar observațiile naționaliste sunt adesea exprimate în discursul său: ,, Vrem să promovăm rădăcinile noastre străvechi, cele a tracilor și dacilor. Aceasta este adevărata noastră istorie, dar biserica vrea sa ne facă să credem contrariul. Minciunile creștinismului și așa numită măreție a unor popoare precum a dacilor și a tracilor sunt teme si imagini adesea preluate de grupuri de extremă dreapta. Zalmoxianisti alcătuiesc aproximativ o jumătate din aderenții asociației sale, estimează Cosmin. Sub o asigurare definitivă declară refuzul categoric a vechilor membrii ai Gebeleizisului.

Sub flăcări

Pe lângă ceremonii, Cosmin practică meditația de două și chiar de trei ori pe săptămână. ,,Trebuie să stai nemiscat în fața unei oglinzi, cu luminile stinse, doar cu lumânări și tămăie. Vrei intra într-o tranșă și te vei uita in flăcările de la baza oglinzii. Și în acel moment viețile noastre anterioare apar înaintea noastră” – spune el. Datorită acestei tehnici, ar putea chiar să își vadă propriul trecut, și să fi descoperit că el este reîncărcarea lui Alexandru cel Mare , și a lui Ramses al IV -lea, printre altele.

Vrem să fim recunoscuți ca o adevărată religie, dar pe moment statul nu ne ascultă.

Olteanu Cosmin

Mona nu a avut șansa de a contempla viețile ei anterioare. Ea este vicepreședintele Ropăgânismului, responsabil pe regiunea Maramureșului. Într-o zi, s-a dus la Baia Mare să semneze acte, în speranța că asociația ei va fi recunoscuta. Spre deosebire de Cosmin, ea nu este kemetistă. Mona se identifică ca o vrăjitoare wicca. Provenind dintr-un amestec de multiple credințe și inspirații, românismul, druismul, si unele mitologii scandinavice, wiccanismul este o formă modernă de vrăjitoare, care se bazează pe puterea forțelor naturii. În vârstă de 34 de ani, Mona s-a convertit în 2008 , după ce căutat modalități de a arunca vrăji pe internet. De atunci ea este o practicată entuziasmată. ,, Este ceva ce mi-a schimbat viața viziunea mea despre lucruri. A fi o vrăjitoare wicca înseamnă înainte de toate, să găsești un echilibru între bine și rău , și prin asta să prinzi puterea de a avea un impact asupra oamenilor”. Mai mult decât o magie pe care am putea imagina , Mona prezintă vrăjitoarea wiccană ca o hegemonie spirituală. Vrăjile au o apartenență aparte față de rugăciuni decât de blesteme reale , spune ea.

A privi lucrurile prin perspectivă

Ropăgânismul pentru început își propune să reunească toți neo-păgânii din România, și să îi fie un ajutor spiritual. ,,În Română este foarte greu să ne asumăm pe deplin convingerile noastre. Biserica are încă multă influență, iar în anturajul nostru acest fapt poate fi rău văzut”. Cosmin spune că familia lui l-a bătut cu o cruce de lemn, când a aflat că este neo-păgân. Astăzi, el nu mai are aproape niciun contact cu ei.

Dar Cosmin are si multe ambiții politice. ,, Vrem să fim recunoscuți ca o adevărată religie, dar pe moment statul nu ne ascultă. Ei spun că satanismul nu poate fi recunoscut oficial. Acest fapt e de-a dreptul ridicol, deoarece libertatea religiei este garantată de constituție, și că nu toată asociația este satanistă”.

Vocea lui e plină de indignare, cu sprâncene ridicate. ,,Vreau doar să construiesc o lume mai bună, dar autoritățile se prefac că nu mă aud”. Anul trecut a trimis multe e-mailuri către diverși deputați romăni,pentru ca în sfârșit să adopte legi prin care asociația să fie recunoscută. Dar fără niciun răspuns, de atunci e convins că este ascultat de serviciile secrete. ,, Când vorbesc la telefon, aud adesea ecouri, este un semn clar că sunt ascultat. Recunosc devin nervos, dar asta e misiunea mea. Voi continua pana la sfarsit”.

Ceilalți membri ai asociației se unesc prin ajutor să își atingă scopul. În special filiala din Brașov, care se luptă de luni de zile pentru a obține autorizație de construcție pentru primul templu al țării. Deocamdată este un teren pustiu, dar Cosmin si ceilalți membrii sunt plini de nădejde.

Ambițiile lui Cosmin și Mona pentru Ropăgânism nu se reduc doar la nivel național. Ei aspiră să o dezvolte pe o scară largă. Asociația deja numără nu mai puțin de șaisprezece “birouri” în tara, în care întâmpină și pe neo-păgânii din Franța și Germania. Nu se bucură de un mare succes, admite Cosmin, însă, ” sunt doar la prima etapă “. Strategia lor internațională sunt centre de cooperare cu organizațiile neo-păgâne în țările vecine,unde sunt din ce în ce mai numeroase. În Ungaria, în Bulgaria, în Cehia, în Ucraina, în Slovacia, și încă în Grecia, aceste asociații joacă un rol foarte important, notează ECER (European Congress of Ethnic Religion), care militează pentru recunoașterea religiilor. Încă Ropăgânismul nu face parte din asta, dar Cosmin si-a înmulțit contactele sale prin speranța de a extinde influența și de a “uni neo-păgânii Europei.

Pe Olimp

În Grecia nu sunt numiți neo-păgâni, ci eleniști. Instalat într-un apartament la etajul trei al unei clădiri în inima Atenei, templul lor miroase a mir cu un amestec de miere si mirodenii. În căldura înfloritoare a verii grecești, templul este ușor răcoros, protejat de statuiile zeilor al căror loc este decorat. Niciun semn din exterior nu ar indica prezență sa, deși este recunoscut oficial ca lăcaș de cult.

“Tocmai că noi am fost foarte multă vreme în tăcere, dar Zeii noștri nu au murit niciodată”

Ellena

Ellena, marea preoteasă de 45 de ani, si-a asumat responsabilitatea de a vizita temple. Dreaperii roși împodobesc pereții si un altar împunător stă în mijlocul camerei. Acesta este acoperit cu sculpturi, cădelnițe și chiar un cuțit ceremonial pentru protecția locurilor. Sunt reprezentate prin cei douăsprezece Zei principali ai panteonului grecesc. În mijlocul sălii stă Zeus, lângă el soția sa Hera, și Atena zeița protectoare a orașului.

Eleniștii nu se consideră neo-păgâni, ,,religia lor nu a dispărut niciodata”. ,,Tocmai că noi am fost foarte multă vreme în tăcere, dar Zeii noștri nu au murit niciodată”. Resursele elenismului a fost facilitat prin crearea asociației lor YSEE, (Consiliul Suprem al Elenilor în limba greacă), în 1997. De atunci numărul lor a crescut atât de mult încât după ani de proceduri administrative cu autoritățile grecești, elenismul a fost recunoscut oficial în 2017. Cultul poate fi acum revendicat ca o ” adevărată ” religie cu dreptul de a celebra nunți ( mai mult de douăzeci din 2017) și botezuri. Într-o țară în care religia ortodoxă este o forță prezentă, anunțul a produs efectul unei furtuni. De atunci înregistrările au sărit la 40%, anunță Ellena.

Tânăra se consideră elenistă de la optsprezece ani ,, Pur și simplu îmi pare logic “, relatează ea. ,, Este religia strămoșilor noștri, și sunt tradițiile noastre. Pentru mine e o explicatie mai justă, decât a creștinismului. Zeii noștri sunt umaniști, sunt geloși, împreună formează un întreg. Afrodita reprezintă amorul universal, Hestia zeița căminului, Hera figura maternă. Ellena s-a alăturat asociației încă de la începuturi, înainte de a deveni marea preoteasă in 2014. Ea și- a regăsit soțul, Costas, si a fost alături de ea și fica ei.

Între o sută și două sute de persoane asistă la ceremonia lor lunară, iar cele mai importante sunt ținute în timpul solstițiilor. Coafat cu diadema într-o ramură de măslin. Ellena a îmbrăcat apoi o togă albă cu o esarfă roșie. În mijlocul fumului arzător al mitului, ea cântă imnuri dedicate zeităților. Ulei de măsline, flori, miere,vin și pâine le sunt oferite ca ofrande.

Lângă ceremonie, YSEE-ul organizează deopotrivă mai multe sesiuni filosofice, unde diferiți vorbitori explică mitologia și se aruncă în dezbateri teologice. Costas se opune religiilor “care cer să urmezi orbește anumite principii. Prin elenism aflăm mai multe despre lume și despre oameni”.

 O moștenire subversivă

Ca și kemetismul, elenismul găsește un ecou în anumite formațiuni politice. În perioada crizei financiare grecești apare partidul ultra naționalist de extremă dreapta Zorii Aurii. Descris de adversarii săi ca neo-naziști, el nu e deschis către eleniști, dar se bazează foarte mult pe teologia sa. El folosește de exemplu coroana de măslini din logoul său oficial și face referire la măreția civilizației grecești antice în discursurile sale. YSEE se apără cu înverșunare de orice asociere cu Zorii Aurii. Într-un interviu acordat în 2018 pentru The Outline, fondatorul YSEE Vlassis era decis: ,,Nu exista loc pentru totalitarism la noi. Ideologia fascistă este complet incompatibilă cu a noastră”. Ellena intenționează să respecte această viziune.

Dar nu toate grupurile eleniste sunt categorice. Asta susține si blogul informativ neo-păgân The Wild Hunt despre Panagiots Marinis, fondatorul asociației eleniste Elliniki Etaira Arvaifilon în urma declarațiilor sale în favoarea Zorii Aurii. Alexandros Kalozoides un cercetător grec, interesat de legătura dintre păgânism si partidele politice extremiste din Grecia, dar merge și mai departe YSEE reprezentantul oficial al elenismului dezaprobă complet Zorii Aurii.

Însă membrii ei se pot recunoaște în discursurile lor. O revistă greacă ezoterică a indicat pasaje din discursul Zorii Aurii care se referă explicit la Iliada , epopeea mitică a războiului din Horia. Este exact ceea ce s-a întâmplat cu nazismul german care a încercat să lege perioada modernă cu trecutul măreț, obiectul final fiind sublinierea anumitor superiorități culturale și rasiale” concluzionează Alexandros Kaloizoide în articolul său.

Sophia et Ellena à l'YSEE © Grégoire Dao

În templul YSEE -ei nu ne preocupăm de politică. Ellena deja pregătește următoarea ceremonie pentru luna plină, care va fi dată în onoarea Herei, mama Zeilor. Acum, când statul grec a recunoscut elenismul, ” este timpul de schimbare a stărilor sufletești”, raportează Sophia, o altă membră prezentă în templu. ,,Unii membri ai familiei mele încă consideră religia mea suspectă și ma privesc ciudat” spunea ea. ,, În liceu deseori primeam observații, dar acum lucrurile s-au schimbat în bine, profesorii si prietenii mei din facultate sunt cu sufletul deschis”

Ușa templului se închide. Ellena își ia la revedere cu o ultimă binecuvântare: “Zeii să strălucească asupra voastră “.


Acest articol a fost tradus de Gyorgy Kovacs Biro, traducator independent al Asociatiei (Serviciul Traduceri din cadrul Dep. Secretariat). Articolul original e in franceza si il gasiti aici.

Lasă un răspuns