Meniu Închide

Care este diferența dintre ateism și agnosticism?

Un semn care îndreaptă spre agnosticism, ateism și teism religios

Chiar și persoanele care nu sunt religioase sau nu urmează o credință tradițională le place să își pună etichete. Este natura umană. „Sunt vegan.” „Sunt hispanic.” „Sunt jogger / motociclist / înotător / model.” Oamenii își dau etichete pentru orice, indiferent dacă este necesar sau nu. Două etichete pe care oamenii de azi le folosesc adesea în mod interschimbabil pentru a descrie ceea ce cred sau, mai degrabă, ceea ce ei nu cred, sunt „ateism” și „agnosticism”. Cu toate acestea, a le folosi în mod interschimbabil este incorect. Dacă nu urmați religia tradițională sau dacă luptați să identificați ceea ce credeți, luați în considerare adevăratul sens al fiecăruia dintre acești termeni pentru a decide dacă unul – sau ambele – este potrivit pentru dvs.

Ce este ateismul?

Pentru început, ateismul nu este neapărat un sistem de credințe; unii susțin că „adepții” săi cred că nu există niciun zeu, în timp ce alții susțin că este pur și simplu o lipsă de credință într-un zeu. De fapt, etimologic vorbind, cuvântul înseamnă „nu sau zeu”. Oamenii din tabăra ateismului trăiesc cu diferite niveluri de certitudine. Unii vor nega, cu convingere, că orice zeu există și vor oferi dovezi care să le susțină revendicarea. Alții vor spune că nu cred că un zeu există, dar nu vor pretinde să aibă vreo dovadă a afirmației lor. Indiferent de locul în care o persoană cade în această tabără, numitorul comun este că nu cred în existența vreunui zeu.

Ce este Agnosticismul?

Agnosticismul nu este un sistem de credințe, ci mai degrabă o teorie a cunoașterii. „Agnostic” înseamnă „nu, sau nu are cunoștințe.” O persoană agnostică nu pretinde să știe dacă există sau nu un zeu, deoarece afirmă că oamenii nu dețin resurse, intelect sau capacități de a ști nimic dincolo de tărâmul fizic. iar în metafizică. De aceea, agnosticii nu pretind că înțeleg existența Îngerilor, Spiritelor, Demonilor, Zeilor etc. O persoană care se apleacă mai mult spre agnosticism se poate declara în continuare ca fiind un teist agnostic sau un ateu agnostic.

Thenist Agnostic vs. Ateist Agnostic

Teismul agnostic se referă la credința că trebuie să existe un zeu sau o ființă superioară. Cu toate acestea, teiștii agnostici nu pretind că au „dovezi” că așa este. Ateismul agnostic se referă la credința că un Zeu sau Zei nu există. Totuși, la fel ca omologul său teist, un ateu agnostic nu afirmă că are dovezi care să susțină această afirmație.

În esență, agnosticii, indiferent de poziția lor asupra zeilor și a puterilor superioare, nu pretind că știu ce este adevărat și ce nu. Agnosticii își bazează afirmațiile pe logică și cunoștințe dovedite. Aceștia nu vor avea tendința să le spună altora că au dreptate sau greșeli despre convingerile lor, deoarece sunt convinși că nimeni (inclusiv ei înșiși) nu poate ști cu siguranță.

Termenul de agnosticism a fost popularizat atunci când unii oameni au realizat în sfârșit că indivizii nu trebuie să pretindă că au toate răspunsurile. Nu este, în ciuda credinței populare, un termen folosit pentru a descrie pe cineva care a găsit o alternativă între teism și ateism sau între prezența și absența credinței.

Ateismul și agnosticismul nu se exclud reciproc

Mulți oameni cred că trebuie să fie atei sau agnostici dacă nu cred sau nu pretind că știu, dar că nu pot fi ambele. Această presupunere implică faptul că cunoașterea și credința se exclud reciproc, ceea ce nu sunt. De fapt, sunt foarte compatibile. Multe persoane care se bazează pe știință și educație aleg adesea să nu creadă din cauza lipsei de cunoștințe. Pe celălalt capăt al spectrului sunt oamenii care trebuie să creadă pentru că nu știu, iar cei care nu știu sunt înfricoșători. O persoană poate fi un teoretician ateu, agnostic sau chiar agnostic.

Dacă credeți cu tărie că un Zeu sau zei nu există, sunteți ateu. Cu toate acestea, dacă nu știți ce să gândiți, deoarece nu aveți suficiente „dovezi”, este posibil să fiți un agnostic. Indiferent de eticheta pe care ți-o dai, nu lăsați-o să vă limiteze explorarea spirituală sau să căutați răspunsuri.

Lasă un răspuns