Dupa un an de activitate si in apropierea Adunarii Generale din 28 noiembrie 2020 dam in spiritul transparentei si a principiilor ce guverneaza Asociatia noastra si anima comunitatea pagana din Romania, Raportul de Activitate al Consiliului Director pe perioada 19 noiembrie 2020 – 28 noiembrie 2020. Lectura placuta si fiti binecuvantati!
Cuprins
Introducere 3
Mesaj din partea Consiliului Director 3
Mesaj de la Prim-vicepresedinta noastra 5
Cuvânt inaintea dumneavoastra 6
Declaratii financiare 9
Dispozitii finale 10
Raportul auditului Comisie de Cenzori 10
Opiniei necalificata 10
Reprezentantul Consiliului Director, Olteanu Cosmin susține faptul ca activitatea financiara s-a făcut respectând legislația și normele din domeniu, cât și în baza principiului transparenței activitații. 11
Opinia calificata a FOEL 11
Serețan Emanuel, trezorier FOEL al Asociației noteaza ca nu s-au gasit nereguli în desfașurarea, gestionarea, întocmirea și publicarea activiații financiare. 11
Opinii adverse 11
Nenciu Flavius, presedinte al Comisiei de Cenzori a Asociației noteaza ca nu s-au gasit nereguli în desfașurarea, gestionarea, întocmirea și publicarea activiații financiare. 11
Auditul Comisiei de Cenzori 11
Informații de Contact 11
Informatii Companie 12
Introducere.
Mesaj din partea Consiliului Director
S-au întâmplat multe de la cea de-a IV-a Adunare Generala a Asociatiei de la Baia Mare, jud. Maramures, Romania din 2019. TNPD a trecut prin provocari organizaționale care ne-au obligat sa examinam cine suntem, cui servim și cum lucram împreuna ca personalul, Consiliu și rețea . A trebuit sa învațam multe ca organizație - și înca o facem. În ciuda eforturilor echipei de a aborda problemele interne, acest proces ne-a facut vulnerabili și, uneori, incapabili sa oferim raspunsuri adecvate la provocari cu care se confrunta membrii și mișcarea noastra. În același timp, suntem mândri de angajamentul aratat de Consiliul nostru, membrii, personalul și partenerii in fata Zeilor si comunitatii pagane romanesti, în timp ce continuam sa lucram împreuna pentru a consolida organizarea și mișcarile pagane în Romania și pe continentul european, cat si in afara acestuia.
În calitate de membrii fondatori și membrii ai Consiliului Director al TNPD, suntem conștienți de faptul ca TNPD a eșuat în îndeplinirea unora dintre angajamentele asumate fața de membrii și finanțatorii noștri din cauza conflictelor interne care au afectat funcționarea TNPD și au reflectat asupra echipei. De la Consiliul din 2018, vicepresedintele și fostul membru fondator, Pop Silviu Iuliu a parasit organizația; a fost introdus un model de conducere din 5 persoane, in loc de 7, dupa cele 4 elemente ce alaturi de spirit anima sacrul simbol al Pentagramei; conflictele interne de lunga durata au devenit publice; organizația s-a luptat sa-și îndeplineasca angajamentele fața de justiția religioasa, de gen și de clasa; TNPD a pierdut mai mulți angajați cheie; o parte din echipa Consiliului Director a plecat; cenzorii au convocat o Adunare Generala Extraordinara (AGE); a fost ales un nou consiliu interimar și mai apoi unul permanent pe 19 noiembrie 2019, dar cel mai important e ca dincolo de acestea organizatia noastra a biruit lumea si a aratat ca dincolo de orice structura suntem o familie, pregatita sa infruntam viata si sa luptam pentru ceea ce ne tine vii, pentru ceea ce ne face sa ne trezim zilnic din pat.
Dificultațile în guvernare și schimbarile în structurile de baza ale organizației au cauzat daune muncii și reputației TNPD și totuși noi - și munca – continuam. Pentru a-i ajuta pe membrii noștri sa vada sfera completa a activitații TNPD de la Consiliul din 2020, acest raport de activitate include evoluții programatice din noiembrie 2019 pâna în noiembrie 2020.
Deoarece actualul Consiliu a fost reales la AGE 2019, raportul de activitate se va concentra altfel pe perioada sub conducerea noastra (19 noiembrie 2019 – 19 noiembrie 2020). Avem încredere în rapoartele cenzorilor interni ai TNPD și ne-am îndrepta catre membrii noștri, Nenciu Flavius și Vlas Anca pentru analiza lor despre guvernanța TNPD și utilizarea resurselor de la Consiliul și AG-ul din 2019 de la Baia Mare. Din noiembrie 2019, când Consiliul și-a început noul mandat de 4 ani, organizația era practic inca in plina procedura de obtinere a personalitatii juridice. Performanța și angajamentul personalului au fost afectate de problemele în curs, ce s-au imbunatatit si am incercat sa profesionalizam Departamentele și Comisiile disfunctionale, cat si sa digitalizam proceduri cheie pentru o mai buna eficientizare a activtatii birocratice interne.
Este posibil ca vremurile recente sa fi fost dificile, dar am putea sa sarbatorim și multe succese și evoluții pozitive. Numarul nostru de membri a crescut semnificativ, a fost lansata o prima redactie a asociatiei, Indicele și harta drepturilor politeistilor a continuat sa arate ca exista progrese în domeniul drepturilor în regiune și o serie de activitați COVID-19 au fost dezvoltate împreuna cu membrii noștri.
Provocarile suplimentare rezultate din pandemia COVID-19, nivelul ridicat al așteptarilor din cauza angajamentelor din trecut și reacția enorma anti-pagana din Romania ne-au ghidat în ultimul an și au oferit oportunitați de schimbare a lucrurilor în bine. Am ramas dedicați și ne-am continuat eforturile de a demonta paganofobia în cadrul și în afara TNPD.
Dupa provocarile și dificultațile din anul trecut, suntem siguri ca TNPD se îndreapta în direcția cea buna. Avem încredere în membrii noștri pentru a ne asigura ca este înființata o echipa dedicata și experimentata care sa guverneze organizația. Suntem, de asemenea, siguri ca personalul nostru, condus de Consiliul Director, va face tot posibilul pentru a se asigura ca TNPD avanseaza.
Nu exista nicio îndoiala ca TNPD, membrii noștri și mișcarea noastra au trecut prin multe în ultimii ani. Drepturile paganilor au avansat rapid în Europa de la înființarea TNPD în 2016, dar persoanele pagane - în special copii pagani, persoanele din zonele defavorizate, persoanele cu dizabilitați, persoanele care sunt sarace și imigranții - înca se confrunta cu nivele oribile de violența și discriminare.
TNPD, la fel ca multe alte organizatii din afara tarii, s-a straduit sa raspunda nevoilor tot mai mari ale membrilor noștri, iar circumstanțele actuale fac acest lucru și mai provocator. Organizarea anti-pagana și autoritarismul sunt în creștere în toata Europa, amenințând câștigurile realizate de generațiile anterioare de activiști (și mulți dintre membrii noștri) și amenințari tot mai mari de violența împotriva comunitații noastre. COVID-19 care creeaza noi provocari pentru multe grupuri pagane ce se lupta sa supraviețuiasca. Și resursele pentru organizarea paganilor și societatea civila devin din ce în ce mai rare pe masura ce guvernele și donatorii încep sa mute finanțarea catre COVID-19 și redresarea economica. În timp ce se confrunta cu aceste amenințari la adresa comunitații noastre, TNPD a trecut prin propriile lupte, inclusiv traume ale personalului și schimbari; necesitatea de a aborda mai bine paganofobia în întreaga organizație; și dureri de creștere foarte publice. Permiteți-mi sa fiu clara: mai avem multe de facut ca organizație, ca retea și ca mișcare, dar munca TNPD - și munca membrilor noștri - nu a fost niciodata mai importanta. Având în vedere provocarile din fața noastra - de la COVID-19 la atacurile Partidului Noua Dreapta, reprezentat de Calin Marincus și ale Asociatiei Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril a Bisericii Ortodoxe Romane pâna la guverne care interzic drepturile religioase (Polonia, Rusia) - este absolut esențial sa existe o rețea puternica și colaborativa de organizații care sa lucreze împreuna peste granițe pentru a proteja pe cei mai vulnerabili dintre noi. Am venit la TNPD deoarece cred ca activitatea organizației este esențiala pentru apararea și promovarea drepturilor comunitatii pagane din Romania, a bunastarii și a justiției în toata Romania și Europa. Dupa ce am vazut dedicația membrilor TNPD, a personalului și a Consiliului Director, nu am putut fi mai mândra ca sunt în serviciul organizației. Aștept cu nerabdare sa continuam in noul an sa lucram împreuna pentru a ne dezvolta capacitațile, pentru a ne îmbunatați cultura și pentru a construi o organizație mai puternica, mai incluziva, pentru a ne sprijini mai bine membrii și pentru a face fața provocarilor viitoare.
Pentru ca, da, de TNPD este nevoie acum mai mult ca niciodata.
Cuvant inainte. Despre noi
Paganismul astazi este în continua evoluție și în creștere. Wicca a evoluat în nenumarate tulpini, iar mișcarea pagâna mai larga s-a dezvoltat și s-a extins dincolo de Wicca și Vrajitorie. Mai multe tradiții druidice sunt înfloritoare, iar vechea magie ceremoniala gazduiește ca Golden Dawn și Ordo Templi Orientis au vazut o renaștere de la începutul lor de heydays. Revigorarea Pagânismului antic a stimulat o creștere incredibila în comunitațile romanice, elene, celtice, zalmoxiene, hinduiste, demonolatre etc. Tradițiile nesfârșite ale religiilor indigene, cum ar fi Vodoo, Santeria și religiile tradiționale africane, au o voce în comunitatea religioasa.
In Romania si Paganismul a venit, acest lucru neputand fii oprit, iar datoria THE NEW PAGAN DAWN (Noii Zori Pagâni), abreviata TNPD este sa va fie la dispozitie drept calauze pe drumul vostru si drept reprezentanti solizi si de încredere pentru voi in viata cotidiana ca pagan.
Este un moment fascinant sa fii pagân. Cum se armonizeaza vrajitorii Dianici cu politeiștii elenisti? Cum construiesc Heathhens comunitatea cu Druizii? A revenit timpul Templului? Reprezinta magia, o parte importanta a spiritualitații tale pagâne? Exista puterea comunitaților noastre în formele noastre non-tradiționale de organizare? Cum teologiile noastre îmbrațișează pagâni homosexuali, lesbiene, queer și transgender? Poate fii prosperitate cu adevarat din nou in Pagânism? Este revigorarea religiilor antice chiar compatibila cu viața moderna? Cum cream o comunitate pluralista care cuprinde politeistii, animistii, panteistii, panenteistii, monoteistii, duotheistii, henotheists și pagani de toate traditiile? Cum exprimam solidaritatea cu spiritualitatea, hinduismul și shintoismul nativ american fara a trece linia de apropriere culturala? Trebuie sa ne crestem copiii în credințele noastre sau sa le permitem sa își aleaga propria cale? Pot pagânii sa evanghelizeze (raspândesc vestea buna a tradițiilor noastre) și sa nu faca prozelitism? Sunt termenii pagâni și vrajitorii folositori? Cum depașim ideea că orice „pagân” este un faliment moral și etic? Cum ne facem vocile auzite ca minoritați religioase?
Aici, la THE NEW PAGAN DAWN (NOII ZORI PAGANI), abreviata TNPD suntem dedicați sa exploram diferitele pareri despre Pagânism în toata diversitatea, de la vrajitoria tradiționala britanica din Brazilia pâna la comunitațile înfloritoare din zona Bay și Paganistan pentru poporul Mari din Rusia. Sunt mulți Pagani acolo și fiecare dintre ei are o mulțime de opinii. Exista multe de explorat dincolo de Wicca 101. Sper sa va alaturați noua în calatorie si sa formam astfel o comunitate unita in Romania pentru eliberarea si reprezentarea intereselor paganilor români! Asociația THE NEW PAGAN DAWN (NOII ZORI PAGANI), abreviata TNPD este prima și cea mai mare organizație culturala din România care are drept scop ridicarea nivelului spiritual al oamenilor prin popularizarea informațiilor despre cultele pagâne/neopagâne și a științelor ezoterice. Are sediul la mun. Bucuresti.
Înafara de promovarea informațiilor cu privire la cultele pagâne/neopagâne și a științelor ezoterice, asociația desfașoara activitați religioase, campanii de ecologizare și aparare a patrimoniului dacic, diverse activitați educaționale (colocvii, conferințe, centre educaționale), sprijina dreptul de cult al adepților sai, sesiuni de practici yoga, tantra etc.
Totodata din 2017 suntem membri ai ILGA, iar din 20 iunie 2020 suntem membri ai Pagan Awareness Network Inc. pentru o mai buna reprezentare a drepturilor comunitatii pagane din Romania la nivel mondial.
Din 19 iulie 2020, Asociația THE NEW PAGAN DAWN este membra TGEU, o rețea de organizații diferite care lucreaza pentru a combate discriminarea împotriva persoanelor trans și pentru a sprijini drepturile persoanelor trans.
Din data de 1 iulie 2020, Judecatoria Sectorului 2 București a admis cererea și acordat personalitate juridica petentei ASOCIAŢIA THE NEW PAGAN DAWN (NOII ZORI PĂGÂNI), dispunand înscrierea Asociaţiei în Registrul Special al Asociaţiilor şi Fundaţiilor aflat la grefa Judecatoriei Sectorului 2 Bucuresti.
Sediul THE NEW PAGAN DAWN se afla în Municipiul Bucuresti, Str. Grigore Ionescu, nr. 63, bl. T73, sc. 2, et. 4, ap. 42, sector 2. Numele Asociației este autorizat de Ministerul Justiției sa fie utilizat și în limba româna ca ASOCIATIA NOII ZORI PĂGÂNI.
Context specific
Colectivul asociatiei a fost supus in anul 2020 unor conditii speciale de desfasurare a activitatii sale reprezentate de criza pandemica a Sars-Cov-2 (coronavirus).
Dupa cum veți vedea pe parcursul Raportului de activitate, TNPD a luat o serie de masuri pentru a ne putea stabiliza și susține in continuare munca. În timp ce unele obiective de dezvoltare organizaționala și program au fost amânate sau afectate din cauza capacitații limitate a personalului și a pandemiei COVID-19, am facut tot posibilul sa învațam din trecutul nostru, sa îmbunatațim ceea ce putem și sa așteptam cu nerabdare viitorul nostru.
Obiective strategice
Unul din obiectivele strategice ale mandatului nostru a fost acela de a inova și de a dezvolta asociația din punct de vedere administrativ, pâna în punctul în care I se poate asigura o funcționabilitate optima. În acest sens am intreprins traininguri, programe de acreditare, dezvoltarea unor comisii și departamente cu rol de control și de partiționare a muncii, cât și dezvoltarea de filiale și sucursale pentru o răspândire teritorială și formarea unui apparat administrativ.
Obiective financiare
Problema cu care ne-am confruntat în 2019 a fost aceea a strângerii de fonduri necesare dezvoltării unor activități și programe specific noua, cât și asigurarea continuitații acestui proiect, însa fata de anul trecut constatam o diferența, adica o creștere a activitații financiare de la 5000 lei rulaj pe 2015-2017 la 14584 rulaj pe 2019.
În continuare realizam ca fidelizarea și apropierea fata de oameni ne permite sa ne continuam existența și e nevoie de o creștere a gradului de implicare.
Obiective administrative
Administrația noastra (Consiliul Director și Adunarea Generala) s-au concentrate pe o accesibilizare a culturii pagâne în plan national prin traducerea, adaptarea și insuflarea unor valori în viața comunitaților locale, cât și prin puterea exemplului am reușit sa reducem deficitele în comunicarea cu alte comunitați cultural-religioase.
Dezvoltarea de programe cu specific social-caritabil a dus la o îmbunatațire a relațiilor cu alte organizații, personae și comunitați ceea ce a generat creșterea influenței și imaginii Asociației și comunitații în plan public.
Astfel in 2020 am dezvoltat prima e-biblioteca pagana din Romania, am creat o serie de cursuri pe Demonolatrie, Mitologie Nordica etc, cat si publicat carti cu un continut pagana: Catehismul Micului Politeist, O analiza exagetica si isagogic a lucrarii Despre Zei si lume etc.
La ianuarie 2020 am dezvoltat in centrele de plasament din Baia Mare, Maramures și Bistrita Nasaud o activitate de donatie de haine, jucarii si rechizite pentru 80 de beneficiari ai masurilor de plasament de tip rezidential cu ocazia sarbatorii de Yule.
De Samhain am organizat doua evenimente cu respectarea normelor sanitare de protectie, prevenire și combatere a raspandirii pandemiei de COVID-19, unde am celebrat in Voluntari la Balta Vrajitoarelor sabatul pagan.
Totodata pe parcursul anului 2020 am intreprins o serie de actiuni prin care am vizat reprezentarea tinerilor pagani si persoanele politeiste ce au intampinat dificultati in procesul de insertie socio-profesionala, cat si de discriminare la locul de munca, familie si scoala, datorita apartenentei lor religioase. Astfel am avut cazuri rezolvate in Botoșani, Mediaș, București, Mehedinți și Prahova.
In 2020 am intreprins actiuni de monitorizare a unor persoane aflate in masura privativa de libertate cu scopul asigurarii si respectarii dreturilor religioase. Concluziile noastre au ramas sa fie prelucrate si sa genereze un raport si un ghid de bune practici institutionale pentru Administratia Nationala a Penitenciarelor.
In noiembrie 2020 am publicat un raport al cazurilor de abuz asupra minorilor din comunitatea politeista pe motive de apartenenta religioasa prin care urmarim sa analizam si sa tragem un semnal de alarma asupra acestor cazuri. Raportul a fost transmis catre 48 de Direcții Generale de Asistența Sociala si Protectia Copilului din fiecare unitate administrativ-teritoriala din Romania, cat si Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului, Adoptii si Persoane cu Dizabilitati, cat si Ministerului Muncii si Justitiei Sociale Romania.
Anul acesta, alaturi de Departamentul IT am intreprins activitati de informatizare si digitalizare a procesului de inscriere, de plata si de activitati birocratice interne. Astfel am lansat o platforma informatica CRM pe Bitrix24, am lansat mailuri propietare, schimbat si actualizat platformele noastre web si crearea unor retele sociale: Facebook, Instagram, Twitter, Linkedin etc.
Toate acestea și multe altele ne-au costat 11763 ron, iar am primit din donații de la personae fizice, cât și cotizații și taxe de înscriere, ori vânzări 14584 ron.
Ce ne dorim pe viitor?
Pe viitor ne dorim sa continuam aceste programe pe care le derulam și sa continuam sa ne axam pe reducerea diferențelor sociale prin programe de natura informative și prin acțiuni social-caritabile având la baza modele de viitor și proiecte clare prin care putem aduce schimbarea în cadrul comunitațiilor noastre și nu doar ale noastre.
Toate acestea și multe altele ne-au costat 10606,21 ron, iar noi am primit din donații de la persoane fizice, cât și cotizații și taxe de înscriere, ori vânzari 10989,58 ron.
Fața de anul trecut financiar avem o scadere considerabila a costurilor cu 1156,79 și datorita pandemiei de COVID-19 și restrangerii posibilitatilor de organizare a evenimentelor, cat si a inceputului unei crize financiare datorate pandemiei o scadere a veniturilor cu 3594,42.
Declarații financiare
Declarație asupra pozitionarii financiare
Patrimoniu
Deținem în cadrul Asociației active reprezentate de sedii, papetarie, aparate electronice, produse sotware etc.
Pozitia financiara
Raportat la anul trecut contabil (2019) constatam o creștere cu aprox. 7,93% a veniturilor și totodata o crestere cu 30% a cheltuielilor, fapt ce ne face sa ne gandim la necesitatea constituirii unui fond de urgenta pentru a putea gestiona o eventuala criza financiara.
Drepturi patrimoniale egale
Distribuția drepturilor patrimoniale, mai precis a responsabilitații patrimoniale se face în funcție de raspunderea, capacitatea de administrare și egalitatea persoanei, fara a recurge la discriminari, sexism etc.
Declarație de venituri și cheltuieli
Venituri: 10606,21 RON
Cheltuieli: 10989,58 RON
Documente justificative
Se anexeaza prezentei. Cale Icloud Drive\Locker\Documentele mele\ORGANIZATII\THE NEW PAGAN DAWN\ORGANIGRAMA\DEPARTAMENTE\DEP FOEL\FINANTE 2020
Declaratie de rulaj financiar
Operare: 6989,58 (cheltuieli cu utilitățile și plata diverselor obligațiuni fața de terți)
Investiții: 4000 RON (fonduri de dezvoltare)
Finanțare: 10606,21 (din donații, cotizații, vânzari și taxe de înscriere)
Dispoziții finale
Dispozitii finale
Conturi
Registrul de casa îl gasiți aici \ICLOUD Drive\Locker\Documentele mele\ORGANIZATII\THE NEW PAGAN DAWN\ORGANIGRAMA\DEPARTAMENTE\DEP FOEL\FINANTE 2020.
Datorii
Nu înregistreaza datorii la data curenta.
Raportul Comisiei de Cenzori
Opiniei necalificata
Reprezentantul Consiliului Director, Olteanu Cosmin susține faptul ca activitatea financiara s-a făcut respectând legislația și normele din domeniu, cât și în baza principiului transparenței activitații.
Opinia calificata a FOEL
Serețan Emanuel, trezorier FOEL al Asociației noteaza ca nu s-au gasit nereguli în desfașurarea, gestionarea, întocmirea și publicarea activiații financiare.
Opinii adverse
Nenciu Flavius, presedinte al Comisiei de Cenzori a Asociației noteaza ca nu s-au gasit nereguli în desfașurarea, gestionarea, întocmirea și publicarea activiații financiare.
Auditul Comisiei de Cenzori
Comisia de Cenzori prin Nenciu Flavius, în calitate de presedinte al Comisie de Cenzori a Asociatiei a aprobat documentele prin care se publica activatea financiara și nu a ridicat obiecții cu privire la aceasta.
Vezi Raportul de Activitate al Consiliului Director complet in PDF
INFORMATII DE CONTACT
Olteanu Cosmin
Presedinte
0745686833
[email protected]
Seretan Emanuel
Trezorier FOEL
0748595653
[email protected]
Nenciu Flavius