Meniu Închide

235 de ani de la abolirea Actului Vrăjitoriei din Austria cu aplicații și reverberații și în România

Acum 235 de ani, Republica Austria abroga unul din ultimele acte ce incriminau practicile ezoterice și credințele păgâne, recunoscut ca Actul împotriva Vrăjitoriei, document ce a oferit acoperirea legală pentru procesele intentate împotriva Vrăjitoarelor, unde prin intermediul torturii acestea ajungeau să fie omorâte prin spânzurare și ardere pe rug în spectacole publice date în marile orașe cu o audiență oripilată de cele văzute și cu ritualuri la fel de dezonorabile pentru cultul catolic și protestant.

person in black hat standing in forest
Photo by Monstera on Pexels.com

Totuși mai există și în prezent state, precum Africa de Sud care aplică legi incriminatoare față de practicile ezoterice și comunitatea păgână. Actul de suprimare a Vrăjitoriei 3 din 1957 din Africa de Sud este un act al Parlamentului Africii de Sud care interzice diverse activități legate de vrăjitorie. Se bazează pe Actul de suprimare a vrăjitoriei din 1895 al Coloniei Capului, care s-a bazat, la rândul său, pe Actul vrăjitoriei din 1735 al Marii Britanii.

În România, din pricina Actului austriac în Transilvania au fost omorâți practicanți ai Artelor Magice, respectiv membrii ai comunității păgâne, iar în Moldova și în Țară Românească astfel de practici au fost preluate pe filiera austriacă. În perioada socialismului (regimul Dej și Ceaușescu) astfel de practici erau condamnate sub pretextul înșelăciunii sau a jocurilor de noroc (practicile divinatorii mai ales).

Totuși, în România legislația privind munca a fost adaptată pentru a recunoaște oficial vrăjitoria ca profesie.

Măsura a intrat în vigoare în 1 ianuarie 2011 și face parte din eforturile guvernului de a reprima evaziunea fiscală, dar și în a oferi o consacrare legală a acestei vocații/profesii.

Cadrul legal de practicare este găsibil în Codul Ocupațiilor din România la poziția nr. 5161. 

Instituţionalizarea practicilor oculte înseamna automat recunoaşterea acestora în societate în parte, şi accesul lor în toate instituţiile, în şcoli, spitale, armată, penitenciare, etc. Potrivit iniţiativei legislative, devine posibilă înfiinţarea de cabinete de vrăjiorie sau ghicit, formarea de asociaţii care să reprezinte şi să apere drepturile practicanţilor ocultismului (dreptul la pensie, asigurare de sănătate, ajutor de stat, etc.).


Ideea Parlamentului României este inspirată din Olanda, ţara în care o scoală de magie a provocat  un scandal politic. O cerere de scutire de impozite depusă de o actriţă din Olanda (deducerea din impozit a cheltuielilor cu instruirea în arta vrăjitoriei) a dezvăluit existenţa unei scoli mai putin obişnuite în Olanda  – Ferma vrăjitoarelor.

Lasă un răspuns

Descoperă mai multe la THE NEW PAGAN DAWN

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura