Meniu Închide

Apel la respectarea laicității statului român. Fără capele în Parlamentul României

Comunicat de presă

ASOCIAȚIA THE NEW PAGAN DAWN

București, 2 noiembrie 2023

Urmare a apariției în spațiul public a unor declarații susținute de Președintele Senatului României, Nicolae Ionel Ciucă în contextul întâlnirii avute cu Grupul de Rugăciune de marți de la ediția anuală a evenimentului „Mic Dejun cu Rugăciune”, unde s-a realizat conferința „Leadership politic în identitate creștină”, la care a participat și președintele Senatului, Nicolae Ciucă s-a anunțat pe această cale că va fi amenajată o capelă în Parlamentul României, fapt pentru care considerăm necesară o reacție în acest sens.

Asociația The New Pagan Dawn dorește să-și exprime sprijinul ferm pentru principiile fundamentale ale secularismului și neutralității confesionale în societatea românească. Este vital ca într-un stat secular, toate religiile și credințele să fie tratate cu egalitate, iar instituțiile publice să rămână neutre din punct de vedere confesional.

Suntem solidari cu preocupările Asociației Secular-Umaniste din România (ASUR) cu privire la declarațiile referitoare la intenția de a crea o capelă în clădirea Parlamentului, precum și la posibilitatea instrumentalizării religiei în scopuri politice și electorale. Această abordare este o amenințare la adresa principiilor de echitate și neutralitate confesională ale societății noastre.

Asociația The New Pagan Dawn face un apel la toți liderii politici să respecte separarea clară dintre sfera religioasă și cea politică într-un stat secular. Acest principiu fundamental contribuie la menținerea integrității democrației noastre și la prevenirea tensiunilor sociale.

De asemenea, în lumina alegerilor electorale programate pentru 2024, este de o importanță crucială ca liderii politici să asigure respectarea principiilor de echitate și neutralitate confesională, garantând astfel un proces electoral corect și în interesul tuturor cetățenilor, indiferent de credința lor sau absența acesteia.

Cu privire la orice colaborare cu cultele religioase din România, subliniem necesitatea transparenței și respectării valorilor democratice. Orice parteneriat ar trebui să asigure drepturile și libertățile tuturor cetățenilor, indiferent de convingerile lor religioase sau absența acestora.

Asociația The New Pagan Dawn rămâne fermă în apărarea principiilor secular-umaniste în societatea românească și în susținerea neutralității confesionale a statului. Ne angajăm să continuăm dialogul pentru o societate echilibrată, în care fiecare cetățean să se bucure de aceleași drepturi și libertăți, indiferent de credința sa sau absența acesteia.

Cu respect și aleasă considerație,

Olteanu Cosmin

Președinte

Asociația The New Pagan Dawn


Pentru context: https://adevarul.ro/…/ciuca-vrea-o-capela-de-rugaciune… / Sursa: Adevărul

Comunicatul ASUR – Asociatia Secular-Umanista din Romania : https://asur.ro/romania-seculara-apel-parlament/

Lasă un răspuns