Joi, 26 septembrie 2024, în jurul orei 23.00, pentru Cosmin Olteanu s-a emis mandat de arestare preventivă, cu toate că procurorii nu au putut produce dovezi directe care să-l incrimineze, iar judecătoarea a considerat că suspectarea și condamnarea sunt același lucru, afirmând că “violatorii întotdeauna recidivează”, ca și când ar fi fost deja condamnat. Pentru acest caz prezumția de nevinovăție nu a fost aplicată.
Sperăm totuși în continuare în aplicarea principiilor dintr-un stat de drept, care apără drepturile și libertățile cetățenilor, fără abuzuri. Însă nu putem să nu punem sub semnul îndoielii hotărârea de a acorda un mandat de arestare fără probe directe.
Dovezile care ar fi trebuit să-l incrimineze pe Cosmin Olteanu lipsesc sau nu sunt concludente. În schimb dosarul este plin de informații politice, care ar fi trebuit să fie anonimizate, dar nu s-a procedat astfel. Reclamantul și-a schimbat de mai multe ori declarația, iar faptele de care este acuzat Cosmin Olteanu ar data din anul 2022, în vreme ce plângerea a fost depusă în august 2024.
Faptul că judecătoarea s-a antepronunțat ar fi trebuit să fie un motiv de recuzare, deoarece afectează cele trei principii fundamentale ale Justiției: Independența, Imparțialitatea și Integritatea.
Considerăm că la audierea care a avut loc vineri lui Cosmin Olteanu nu i s-a asigurat dreptul la un proces echitabil, așa cum este definit de art. 6 (1) din Convenția Europeană a Drepturilor Omului:
“Orice persoană are dreptul la judecarea cauzei sale în mod echitabil, în mod public şi în termen rezonabil, de către o instanţă independentă şi imparţială, instituită de lege, care va hotărî fie asupra încălcării drepturilor şi obligaţiilor sale cu caracter civil, fie asupra temeiniciei oricărei acuzaţii în materie penală îndreptată împotriva să. Hotărârea trebuie să fie pronunţată în mod public, dar accesul în sala de şedinţă poate fi interzis presei şi publicului pe întreaga durată a procesului sau a unei părţi a acestuia, în interesul moralităţii, al ordinii publice ori al securităţii naţionale într-o societate democratică, atunci când interesele minorilor sau protecţia vieţii private a părţilor la proces o impun sau în măsura considerată absolut necesară de către instanţă când, în împrejurări speciale, publicitatea ar fi de natură să aducă atingere intereselor justiţiei”.
Facem cât se poate de clar că Asociația The New Pagan Dawn – Noii Zori Păgâni nu susține în niciun fel și nici nu este implicată în acțiuni antisociale sau care contravin moralei publice ori bunelor moravuri. Susținem în schimb valori precum diversitatea, solidaritatea, echitatea și justiția, valori care ar trebui să caracterizeze acțiunile tuturor instituțiilor și factorilor de decizie într-un stat de drept. Facem apel la echilibru și decență, la respectarea normelor de drept și a principiilor deontologice în cazul tuturor celor care au venit, justificat sau nu, în contact cu informații despre cazul lui Cosmin Olteanu și cerem ca prelucrarea acestor informații să fie făcută cu respectarea principiilor stipulate de documentele care reglementează respectarea drepturilor omului (Declarația Universală a Drepturilor Omului, Convenția Europeană a Drepturilor Omului etc.) și cu respectarea normelor deontologice specifice fiecărei profesii.
Cerem în mod explicit reprezentanților presei să-și respecte prevederile din Codul Deontologic al Jurnalistului, în special art. 1, 2 și 3, să se abțină deci de la a prezenta opiniile drept fapte și să respecte prezumția de nevinovăție și dreptul la viață privată, să audieze toate părțile implicate în caz (principiul “audiatur et altera part”) și să corecteze cu promptitudine orice eroare apărută în procesul de informare a publicului.
Comunicatul a fost întocmit de Mihaela Onofrei, cu sprijinul informativ și aprobarea Consiliului Director al TNPD.
Departamentul de PR, Comunicare și Promovare,
Purtător de cuvânt,
Teodora Paul