Meniu Închide

Comunicat de Presă referitor la punerea în libertate a dlui. Cosmin Olteanu, președintele Asociației The New Pagan Dawn – Noii Zori Păgâni

Slavă Zeilor Vechi!

Slavă Zeiței Themis!

Vineri, 11 octombrie 2024, în jurul orei 18:00, domnii Cosmin Olteanu, președintele Asociației The New Pagan Dawn și Adrian Cîșlaru au ieșit pe poarta Serviciului Independent de Reținere și Arestare Preventivă, după ce judecătorul de drepturi și libertăți al Tribunalului București a dispus punerea lor în libertate. Cheltuielile judiciare ocazionate de instrumentarea cauzei au rămas în sarcina statului.

În data de 27 septembrie 2024 domnii Cosmin Olteanu și Mihai Alexandru Moldovan, președinte și respectiv director executiv al Asociației The New Pagan Dawn – Noii Zori Păgâni, precum și dl. Adrian Cîșlaru, fost membru TNPD, au fost reținuți sub acuzația de a fi participat într-o rețea de ONG-uri care ar abuza minori instituționalizați și persoane vulnerabile social.

Împotriva lui Cosmin Olteanu și Cîșlaru Adrian există plângerea unui tânăr, care în prezent are vârsta de 19 ani, iar la momentul comiterii presupusei fapte ar fi avut 17 ani. Plângerea a fost formulată în august 2024, la doi ani după comiterea presupusei infracțiuni.

Încă din prima zi a cercetării, organele de anchetă s-au grăbit să scurgă informații presei, inclusiv materiale filmate de la momentul percheziției, când au spart o ușă care era deja descuiată și au traumatizat persoane care nu erau implicate în caz, încercând să acrediteze ideea vinovăției colegilor noștri.

Informațiile au fost expuse public cu mult înainte ca ele să devină disponibile pentru avocații apărării și este rezonabil să facem observația că discuția “pe surse” între repezentanții presei și elemente ale organului de anchetă s-a produs anterior momentului în care învinuiților le-au fost aduse la cunostință acuzațiile. Astfel se explică și încercarea de „defilare” a celor acuzați prin fața presei, care era „informată” despre asocierea unor ONG-uri în scopul săvârșirii unor fapte grave.

Acuzațiile „scurse pe surse” nu au fost însă susținute prin acuzații sau probe la dosar, fiind doar elemente de spectacol într-un proces care ar fi trebuit să fie juridic.

Asociația The New Pagan Dawn – Noii Zori Păgâni nu a făcut și nu face parte din vreo rețea infracțională și, în vreme ce ne exprimăm susținerea pentru fiecare persoană de religie păgână, indiferent dacă este sau nu membră a organizației noastre, ne exprimăm de asemenea susținerea pentru statul de drept, legalitate și valorile democrației ca elemente ale organizării sociale, fundamentate încă din zorii civilizației umane, într-o perioadă când întreaga omenire venera Zeii păgâni.

Facem apel la agențiile guvernamentale și instituțiile statului să facă abstracție de dinamica momentului, specifică unei perioade preelectorale și să opereze cu respectarea drepturilor fundamentale ale omului și a principiilor profesionale stipulate în convențiile internaționale la care România este parte și reflectate în legislație: principiul nevoii de a cunoaște (“need to know”), prezumția de nevinovăție, definirea clară a obiectivelor, protecția surselor, colectarea informațiilor din mai multe surse, coroborarea și unitatea acțiunilor informative.

Sperăm într-o clarificare cât mai grabnică a acuzațiilor ce sunt aduse colegilor noștri și ne așteptăm ca instrumentarea cauzei care îi privește să fie facută cu profesionalism și respectarea drepturilor cetățenești prevăzute in Constituție. Astfel, pe lângă beneficiul evident adus justiției și stării de legalitate, ar fi consolidată și încrederea generală în instituțiile statului.

Comunicat redactat de Mihaela Onofrei, cu sprijinul informativ și aprobarea Consiliului Director al Asociației The New Pagan Dawn – Noii Zori Păgâni.

Departamentul de PR, Comunicare și Promovare,

Purtător de cuvânt,

Teodora Paul

Lasă un răspuns

Descoperă mai multe la THE NEW PAGAN DAWN

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura