VIZIUNEA PĂGÂNĂ FAVORABILĂ COMUNITĂȚII LGBTQ
„Multe popoare păgâne vechi acceptau persoanele homosexuale şi de-asemenea citind cărţi de referinţă în păgânism vom găsi Zei homosexuali, transgenderi etc. Este ceva natural şi păgânismul nu avea cum să nu accepte ceva natural.
Grecia antică este renumită pentru acceptarea relațiilor dintre bărbați și bărbați. În numeroasele vechi culturi americane indigene, anumiți bărbați, pe care noi îi numim homosexuali, erau numiți „două duhuri” și erau adesea șamani.”
Pr. Cosmin Olteanu
În multe religii păgâne, este un lucru obişnuit să existe un număr egal de bărbaţi și femei. Acest lucru se datorează faptului că, printre altele, ajută la crearea unui echilibru între energia masculină și cea feminină.
Cu toate acestea, există un număr tot mai mare de grupuri păgâne care sunt întemeiate și îndreptate spre membrii homosexuali și pot lua doar inițiați ai unui gen de orientare sexuală, în loc să aibă un echilibru între bărbați și femei.
Rețineți că nu toți păgânii urmează aceleași seturi de orientări sau credințe, deci ceea ce este bine pentru un grup poate să nu fie acceptabil pentru altul.
Ca și alte probleme, în general, veți găsi adesea că păgânii acceptă foarte mult homosexualitatea.
Există, de asemenea, tendința de a susține ideea că actele de iubire, plăcere și frumusețe sunt sacre – indiferent de participanţi.
La orice adunare păgână veți găsi probabil o proporție mai mare de homosexuali și lesbiene decât ar fi în populația generală. Veți găsi, de asemenea, trans și alte persoane care nu împărtăşesc o orientare sexuală heterosexuală.
Unele tradiții păgâne sunt strict pentru membrii homosexuali, iar mulți acceptă și îi întâmpină pe cei care caută homosexuali, bisexuali și transexuali alături de colegii lor heterosexuali, deși, evident, nu toți vor accepta complet.
Mulți clerici păgâni sunt dispuși să efectueze același ritualuri sexuale homosexuale și uniuni religioase de căsătorie între homosexuali.
Homosexualitatea în culturile timpurii
A avea homosexuali într-o comunitate nu este nimic nou, iar în unele culturi, membrii LGBTQ au fost considerați mai apropiați de Zei.
Părintele Cosmin Olteanu, liderul religios al comunităţii păgâne din România şi preşedintele fondator al Asociaţiei Mişcarea Neopăgânilor din România spune: „Multe popoare păgâne vechi acceptau persoanele homosexuale şi de-asemenea citind cărţi de referinţă în păgânism vom găsi Zei homosexuali, transgenderi etc. Este ceva natural şi păgânismul nu avea cum să nu accepte ceva natural.
Grecia antică este renumită pentru acceptarea relațiilor dintre bărbați și bărbați. În numeroasele vechi culturi americane indigene, anumiți bărbați, pe care noi îi numim homosexuali, erau numiți „doi duhuri” și erau adesea șamani”.
Mulți dintre cei mai cunoscuți păgâni de astăzi nu sunt doar gay, ci scriu și vorbesc despre problemele unice pe care le întâmpină membrii non-heterosexuali ai comunității noastre. Christopher Penczak a scris extensiv despre acest subiect și despre cartea sa din 2003 Gay Vrăjitoria, ce se află pe o serie de liste de lectură recomandate. Cartea lui Michael Thomas Ford, Calea omului verde: bărbați homosexuali, Wicca și trăirea unei vieți magice , este un alt titlu recomandat, care explorează legătura dintre sexualitate și spiritualitate.
Asociaţia Mişcarea Neopăgânilor din România, într-un comunicat de presă emis pe Facebook, în data de 26 ianuarie 2018: E prea bine știut că păgânismul are o viziune foarte deschisă față de persoanele și relațiile homosexuale, fapt ce apare în scrierile multor autori păgâni antici, frescele templelor, papirusurile ritualice, mitologia etc, dar hai să nu uităm că azi mai mult ca oricând Zeii ne cheamă la ceea ce numim noi, iubire. Iubirea nu e diferenţiată ci toatală, unitară, incluzivă şi umană. Iubirea dată de Ei creaţiei, nu trebuie neglijată, ci sacrilizată.
Membrii comunității transgender în siguranță
În ultimii ani, au fost câteva incidente care ne-au împins, în ansamblu, să ne uităm la modul în care noi, ca o comunitate, tratăm toți membrii noștri – în special, frații și surorile noastre transgender.
La PantheaCon, a existat un ritual destinat femeilor unde, femeile transnu au fost binevenite și acest lucru – pe bună dreptate – a generat o serie de discuții despre modul în care privim și definim sexul. În plus, a forțat comunitatea păgână să evalueze serios cât de incluzivă este cu adevărat.
În urma controversei PantheaCon, un număr de culte păgâne care au găzduit ritualul s-au adresat Federaţiei Păgâne Internaţionale pentru a statua această controversă.
Asociaţia Mişcarea Neopăgânilor din România, reprezentată de Părintele Olteanu Cosmin declara la aceea vreme că: Nu putem susține o politică de excludere universală bazată pe gen la riturile centrate pe cultului Zeiţelor noastre și nici nu putem condamna lipsa de respect sau insensibilitatea în comunicările privind tema incluziunii de gen și a practicii centrate pe cultul Zeiţelor. Considerăm că este inadecvat să rămânem membri ai unei linii în care opiniile și practicile noastre diferă semnificativ de cele ale pionerilor antici ai păgânismului, strămoşii şi părinţii noştri de credinţă.
Prin urmare vedem că există comunităţi religioase ce au o viziune deschisă asupra comunitaţii LGBTQ şi aceasta nu e ca urmare a adaptării lor la tendinţele actuale, ci doar o aplicarea a teologiei lor, vechi de mii de ani.