“Marea conjuncție Jupiter – Saturn” – un eveniment astronomic deosebit de rar || 21 decembrie
Condițiile meteorologice
Din păcate, prezența unui vast nucleu anticiclonic deasupra țării noastre favorizează persistența norilor joși, de tip stratiform, pe arii extinse în zonele joase de relief. Cei aflați în zonele montane vor beneficia de un cer senin și se pot bucura pe deplin de spectacolul inedit. Totuși, cu puțin noroc, este posibil ca local în Banat, Dealurile de Vest și în anumite areale din Transilvania, norii să se risipească, condiții în care cresc șansele pentru observarea conjuncției, ce-i drept în condiții-limită. Așadar, deși șansele nu sunt garantate, cei din vestul țării (mai ales zona deluroasă) puteți arunca un ochi spre orizontul sud-vestic mâine seară (orele 17-19) și norocul vă poate surâde.
Prognozarea nebulozității într-un astfel de context este de multe ori dificilă, drept dovadă discrepanța între scenarii chiar și acum, cu mai puțin de 24 de ore în avans (fig.4).
Când va avea loc fenomenul?
La circa 20-30 de minute după apusul Soarelui (cca. ora 16:40), la sud-vest vom vedea planetele Jupiter și Saturn foarte apropiate, aproape lipite una de alta, la o înălțime de aprox. 15 grade deasupra orizontului. Fenomenul va fi vizibil pentru un interval scurt, până spre ora 19, când planetele vor apune.
Cum se poate observa fenomenul?
Pentru a vedea conjuncția în condiții optime, trebuie să avem un orizont deschis la sud-vest, fără clădiri, dealuri înalte sau copaci, întrucât se va produce la o înălțime de cca. 15 grade deasupra orizontului.
- cu ochiul liber
- cele 2 planete vor fi atât de apropiate una de alta încât vor apărea pe cer ca o planetă dublă.
- folosind binocluri, lunete sau telescoape
- planetele Saturn și Jupiter vor intra în același câmp, fiind o ocazie unică de a le fotografia împreună, cu toate detaliile aferente: discurile, inelele și sateliții celor 2 aștri.
Alte informații:
Conjuncția planetelor Jupiter și Saturn se petrece o dată la 20 de ani, însă anul acesta, pe 21 decembrie, apropierea aparentă între cele 2 astre va ajunge la doar 6 minute de arc. Un eveniment astronomic asemănător a avut loc acum 397 de ani, în anul 1623, însă nu a putut fi vizibil datorită apropierii prea mari a planetelor de Soare. Așadar, ultima conjuncție comparabilă din toate punctele de vedere cu cea de acum s-a petrecut pe 4 martie 1226.