Meniu Închide

Raportul discuțiilor avut la lansarea proiectului „Orașe tinere” a Consiliului Tineretului din România

În data de 2 mai, co ocazia Zilei Tineretului, președintele THE NEW PAGAN DAWN, Olteanu Cosmin a participat la deschiderea proiectului Consiliului Tineretului din România „Orașe Tinere – măsuri de locuire”, unde s-a vorbit despre criza locuirii la nivelul societății românești, de care cei mai afectați sunt tinerii și mai ales tinerii vulnerabili.

Discuțiile au fost moderate de Consiliul Tineretului din România și Banca Comercială Română, la deschidere fiind prezenți organizații de tineret, organizații din sectorul educațional, tineri, facilitatori de tineret, lucrători de tineret și autorități ale statului.

Aceștia au deschis evenimentul cu o serie de sondaje și statistici culese din date publice, precum cele obținute de Institutul Național de Statistică. Din sondaje s-a observat că Iașiul e cel mai fericit oraș, în timp ce media națională este de 6,69%. Totuși e îmbucurător că tinerii se simt mai fericiți decât concitadinii lor.

Interesele tinerilor se orientează pe studii și carieră, însă cel mai important e că aceștia consideră și sănătatea foarte importantă, lucru ce vine și ca urmare a pandemiei de COVID-19, iar dintre aceștia 72% consideră vaccinarea ca fiind foarte utilă. Orașele s-au adaptat în proporții de peste 50% la combaterea efectelor pandemiei, însă aceleași orașe au nevoie să atragă atenția sectorului de tineret, așa cum reiese din cei peste 72% din tinerii respondenți.

Trist e că numai 1 din 10 tineri vor să rămână să se implice în România, deși aceștia doresc să se educe în România.  Aceste date sunt disponibile în fază preliminară pe capitalatineretului.ro.

Scopul este acela de a promova necesitatea de a adopta un Certificat de Calitate de Oraș Tânăr pentru a susține implementarea inițiativelor de tineret, program prin care se pot verifica și gestiona problemele de tineret din comunitățile locale și găsi soluții. 

La capitolul dedicat locuirii, Teodora a prezentat o serie de informații pentru înțelegerea problematicii și necesității adoptării unei noi Legi a Tineretului, o nouă strategie pe domeniul locuirii, dar și pornind de la faptul că nu există un raport de preț-avantaj în obținerea unei locuințe de către tineri, adaptate nevoilor lor. 

S-a evidențiat că Legi precum 116/2002, ori Legea 15/2003, cadre legale foarte bune sunt neaplicabile de peste 20 de ani din lipsă de buget, previzibilitate, dar și mecanisme de implementare, iar programe bune de locuire, precum ANL prezintă probleme de lipsă de suficiente locuințe sociale pentru numărul de cereri venite din partea tinerilor. 

În ceea ce privește Programul Noua Casă s-au făcut remarcate probleme legate de eliminarea criteriului conform căruia nu puteai lua o locuință dacă deja aveai o casă, deși plafonul s-a ridicat și permite locuințe mai adaptate nevoilor tinerilor. Eliminarea criteriului a dus la oportunități reduce pentru tinerii care chiar au nevoie, crescând numărul de beneficiari, mulți dintre ei fără o nevoie stringentă. 

Pentru noi și Consiliul Tineretului din România este important să adoptăm o nouă strategie pe domeniul locuirii, să includem noi forme de locuire, cum e cohousingul, dar și locuințe publice și de tranziție. 

Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse a infințat un Departament de Locuire în cadrul ministerului, dar mai ales a spus că va infinita o platformă interactivă pentru conectarea ONG-urilor, a tinerilor și a factorilor decizionali pentru abordarea problematicii și implementarea de soluții.

Legat de acest departament aceștia s-au arătat deschiși să primească propuneri de soluții legate de problematică.

Mai apoi au existat niște ateliere pentru a chestiona în urma problemelor participanții și pentru a oferi 5 soluții de unde autoritățile alături de parteneri să pornească un răspuns față de aspectele discutate. Noi am susținut necesitatea fondării unei platforme electronice digitale, promovate prin intermediul evenimentelor, taberelor, instituțiilor, unui Helpline, școlilor etc pentru a pune la masă problemele de la firul ierbii pe modelul european al FUTURIUM.

Lasă un răspuns

Descoperă mai multe la THE NEW PAGAN DAWN

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura