Explorați o lume plină de misticism, înțelepciune străveche și legături profunde cu Natura. Această pagină este dedicată descoperirii și împărtășirii diverselor confesiuni și tradiții păgâne care au modelat cultura și spiritualitatea de-a lungul mileniilor. Fie că sunteți un practician experimentat sau un începător curios, veți găsi aici o sursă bogată de informații, ritualuri, mituri și credințe care își au rădăcinile în pământul sacru al Păgânismului.
Descoperiți cum se manifestă legătura omului cu divinitatea în cele mai vechi culturi ale lumii, învățați despre simbolurile și practicile păgâne care au supraviețuit trecerii timpului și continuați să explorați misterele Universului prin prisma înțelepciunii ancestrale. Aici, fiecare tradiție își găsește locul și fiecare voce este ascultată. Bine ați venit într-un spațiu sacru al cunoașterii și al explorării spirituale!
Hinduism
Pune-ţi inima, mintea şi sufletul chiar şi în cele mai mărunte acţiuni! Acesta e secretul succesului – Citat din Shivananda
credința într-o divinitate personală, în care salvarea este privită ca o eliberare din lumea fizică, destinul sufletului fiind unirea cu un zeu, în ipostază personală.
Vishnuismul= este ramura hinduismului ce promovează cultul zeului Vishnu;
Shaktismul= este ramura hinduismului ce promovează cultul zeiței Shakti;
Smartismul= este ramura hinduismului ce venerează toate zeitățile hinduse considerându-le manifestări ale lui Brahman;
Hinduismul vedic (1500 – 450 i. Hr.)
Cultul Wicca
Yule – Micul sabbat al solstițiului de iarnă
Imbolc – Mare sabbat (2 februarie)
Ostara – Micul sabbat al echinocțiului de primăvară
Beltane (în română, Armindeni) – Mare sabbat (1 mai)
Litha (în română, Sânzienele sau Drăgaica) – Micul sabbat al solstițiului de vară
Lughnasadh sau Lammas – Marele sabbat al recoltei (1 august)
Mabon – Micul sabbat al echinocțiului de toamnă
„Sunt foarte sigur că Romulus, instituind auspiciile și ritualul Numa, a pus bazele statului nostru, care nu ar fi putut fi niciodată atât de mare, dacă Zeii nemuritori nu ar fi fost placați în cea mai mare măsură” – Cicero – Despre Natura Zeilor
La inceputul istoriei romanilor, animismul era principala credinta religioasa, in existenta unor forte misterioase malefice sau benefice, aflate in orice fiinta sau obiect din natura. Se credea ca fiecare om isi are spiritul sau protector si inca de la nastere era ghidat de o vointa divina individuala. De asemenea, fiecare activitate practica, mai ales din cele legate de cultivarea pamantului cum ar fi aratul, semanatul, secerisul etc. stateau sub semnul unei divinitati protectoare. Acestea erau „geniile” sau numina, carora le erau adresate actele de cult. Din acestea au derivat, mai tarziu, zeitatile propriu-zise, sub influenta unor credinte religioase etrusce dar si a panteonului grecesc. Jupiter era zeul luminii, al fulgerelor, ploii, mai tarziu al victoriei. Junona, sotia lui Jupiter, era protectoarea casatoriilor si a nasterilor. Pentru un popor eminamente razboinic, principalul zeu era Marte, zeitatea care guverna razboaiele. Ianus era zeul protector al casei, care privea spre trecut si viitor si era reprezentat cu doua fete. A devenit si zeitatea inceputului de an, de unde provine numele lunii ianuarie. Vesta era zeita focului sacru, protectoare a Romei. Preotesele ei, vestalele, care intretineau focul sacru in templul Vestei, erau in numar de sase, alese de marele pontif dintre fete sub 10 ani apartinand unor familii nobile. In timpul serviciului lor de 30 de ani trebuiau sa ramana caste si se bucurau de un prestigiu deosebit. Ofensele aduse unei vestale erau pedepsite cu moartea iar daca un condamnat la moarte intalnea in drumul spre locul de executie o vestala putea fi gratiat. Minerva era zeita mestesugurilor dar si a intelepciunii, fiind asimilată cu Atena din panteonul grecesc, iar Venus a gradinilor si a frumusetii, prin asimilarea atributelor Afroditei grecesti. Spre deosebire insa de greci, romanii nu au reprezentat zeitatile lor sub chipul omenesc. Cu un spirit mai pragmatic, acestia nu erau preocupati de problemele filosofice cu privire la evolutia existentei omenesti, moartea, destinul. In principiu, practicile lor de cult aveau scopul de a castiga bunavointa divinitatilor si erau o daotorie civica a fiecarui cetatean de a trai in pace cu divinitatile.
Centrul vietii religioase il reprezenta casa fiecarui roman, unde capul familiei oficia cultul domestic, aducand pe altarul de langa vatra ofrande zeilor casei, Vesta, Ianus, cei doi penati si lari, cei din urma preluati de la etrusci. Actele de cult publice erau reglementate riguros si supravegheate de pontifi, care nu erau propriu-zis sacerdoti, ci aveau functii de administrare a cultului. Pe langa indatoririle religioase, cei care faceau parte din colegiul pontifilor aveau si atributii juridice si de istoriografi. Ei stabileau calendarul, tineau evidenta sarbatorilor, consacrau edificiile publice, vegheau ca legile publice sa nu vina in contradictie cu cele religioase, hotarau admiterea unor divinitati straine in panteonul roman. Pontifii au fost si principalii istoriografi ai Romei si primii legislatori, punand bazele dreptului roman. Colegiul acestora era prezidat de supremul pontif (Pontifex Maximus), in perioada regala insusi regele iar in cea imperiala imparatul. Pontifex Maximus era ales pe viata, isi avea locuinta in For si sub autoritatea sa se gasea colegiul sacerdotal al celor 15 flamini, numiti pentru un an, care executau sacrificiile si conduceau cultul divinitatilor principale. Alte colegii sacerdotale erau cel al vestalelor, al apulonilor, care organizau festivitatile religioase, banchetele si jocurile publice, spectacolele de teatru si circ, cel al augurilor, care interpretau intentiile si vointa zeilor, prin observarea zborului si al cantecului pasarilor. Pe langa aceste colegii, existau o serie de confrerii cu atributii specifice, de asemenea religioase.
Religia romana nu a avut o doctrina propriu-zisa, bine structurata, stabila si a fost caracterizata de disponibilitatea de a prelua credinte si practici religioase de la popoarele cu care au venit in contact, atat europene cat si orientale. Octavianus Augustus a reformat religia romana, a dispus ca teritoriul orasului Roma sa fie impartit in 14 cartiere, fiecare cu un altar, in care se practica cultul larilor si al geniului, devenit spirit tutelar al imparatului. Sub influenta Orientului, au apăaut noi personificari ale divinitatilor: Roma insasi devine o divinitate, careia i se dedica statui, imparatii Caesar, Antonius, Augustus sunt declarati fii ai zeilor inca din timpul vietii, li se ridica altare, numeroase statui in For si se ajunge astfel la un adevarat cult imperial. Alte influente orientale au fost materializate in preluarea cultului egiptean al zeitei Isis, raspandit in întreg imperiul, al zeitatilor Cybele, Baal, Mithra si altele. La inceputul primului mileniu d. Hr., patrund, tot prin filiera orientala, cultele crestine, o noua religie ai carei adepti au fost intr-o prima perioada aspru persecutati, prigoniti si omorati, pentru ca in cele din urma chiar imparatii romani sa se crestineze.
TOTUL DESPRE KEMETISM SAU RELIGIA EGIPTEANĂ
Cultul Neopăgân Kemetic
hm ntr – În afara lor, Egiptul antic a mai cunoscut preotii hm ntr (profetii),
it ntr (parintii divini)
wr maa (prevazatorii).
pamantul
Duat, lumea inferioara, locul de unde rasarea si apunea soarele, de unde izvora si se varsa Nilul si, de asemenea, salasul sufletelor celor morti.
destinul solar
destinul osirian. Cu timpul cele trei variante s-au suprapus si s-au identificat sublim.
numele,
umbra
inima
Ka sau forta vitala universala,
Ba sau identitatea paradoxala
Sahu sau corpul gloriei ori prezenta lui Dumnezeu în om (raspunde de comportament social si caracter)
Shut, adica Umbra, este imaginea silentioasa a personalitatii noastre.
Ba (sinele universal) – hierogrlifa pasare cu cap de om, vointa si constiinta – personalitatea
Akh (spiritul),
Sahu (trupul mumificat),
Sekhem (puterea),
Ab (inima)
Khaib (umbra).
Notiuni introductive. Zalmoxianismul
Zalmoxianismul sau zamolxianismul este o mișcare neopagană din România care promovează reconstruirea unei religii etnice și spiritualitate a românilor printr-un proces de reconectare la rădăcinile lor antice dacice și tracice. Religia își ia numele de la Zalmoxis sau Zamolxe, în același timp numele zeului primordial și arhetipul omului luminat în mitologia paleo-balcanică. Savanții Bakó și Hubbes (2011) au definit Zalmoxianismul, ca și celelalte revigorări religioase etnice ale Europei, ca etno-păgânism reconstrucționist.
Reconstituirea religiei și mitologiei antice dacice și tracice a fost strict legată de domeniul dacologiei. Printre susținătorii contemporani ai zalmoxianismului, dacologul emigrant Octavian Sărbătoare și-a propus chiar să-l facă religia oficială a României.
Templul lui Liber Pater de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa
Edificiul se află în colţul nord-vestic al unei area sacra. Este alcătuit dintr-un spaţiu rectangular de circa 25 x 20 m (templum), înconjurat de un zid de incintă, cu o singură intrare pe latura sudică, marcată de un fronton susţinut de două coloane.
În interior, pe celelalte laturi exista un portic cu coloane de gresie. În centrul curţii (area) se găsea altarul. În partea de nord, opusă intrării, se afla clădirea sacră (aedes), unde erau aşezate imaginile divinităţii, din care s-a păstrat doar temelia. Capela era situată pe un podium, la care se urca prin trei trepte. Ea era alcătuită dintr-un pronaos şi un naos (cella). Pe margine erau două coridoare şi două încăperi laterale (cubicula). Cubiculul vestic este mai bine păstrat. În interiorul său s-au găsit reliefuri votive dedicate lui Silvanus. Din curtea templului provin mai multe reliefuri fragmentare şi baze de statui dedicate lui Liber Pater. Pe o placă de marmură, care este o inscripţie de construcţie, apare numele zeului. Textul se referă la refacerea porticului şi a cubiculeleor incendiate în urma violenţei duşmanului, de către un decurion şi quaestor al oraşului.
Era un templu oficial unde erau adoraţi Liber şi Libera, o veche pereche italică. Un alt zeu italic al vegetaţiei, Silvanus era găzduit în cubiculul vestic. Existenţa celor două cubicule reprezintă o derogare de la planul templului cu portic interior. Planul se explică prin existenţa unei triade divine. S-a emis ipoteza unei ”triade a Daciei”, alcătuită din Liber Pater, Silvanus şi Diana, cum apar şi pe arcul de triumf al lui Traian de la Benevento (Italia).
La Porolissum, în zona vicus-ului militar, a fost presupus un templu al lui Liber Pater, pe baza unui relief şi a unei inscripţii.
Un alt sanctuar al lui Liber Pater a fost recent cercetat la Apulum. În acest caz nu este vorba despre un templu propriu-zis, ci despre sediul unei asociaţii dionisiace private, care practica aici mistere cu caracter greco-oriental.De aici provine un grup statuar avându-l în centru pe Liber Pater/Dionysos. Lucrarea a fost realizată din marmură de Aphyon, din Phrygia, în atelierele din Asia Mică.
Templul zeiţei Nemesis de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa
Templul este situat în imediata apropiere a porţii principale de est a amfiteatrului. Planul este neclar, iar fazele de construcţie au fost presupuse ulterior restaurării, ceea ce le conferă doar un caracter ipotetic. Identificarea ca templu al lui Nemesis se bazează pe poziţia în teren şi pe monumente cu inscripţii dedicate lui Nemesis, găsite în interior.
Un mic sanctuar al lui Nemesis a existat şi în interiorul amfiteatrului de la Porolissum. Aici el era situat într-o încăpere aflată sub tribune, chiar lângă poarta principală nord-vestică. Încăperea a fost doar parţial transformată în sanctuar prin construirea unei abside. Existau două intrări, una dinspre culoarul porţii, iar a doua dinspre exteriorul amfiteatrului, pe latura opusă absidei. În faţa acestei intrări, cea principală, pare să fi existat un portic.
Identificarea sanctuarului a fost făcută pe baza unui altar dedicat lui Nemesis de către un militar din Numerus Palmyrenorum.
Templul lui Aesculap şi Hygeia de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa
Sanctuarul Zeilor medicinei este alcătuit din mai multe edificii grupate în interiorul unei incinte sacre.
Edificiul I este un fanum celto-roman cu două faze de construcţie. Cella din centrul templului avea un altar rectangular de cărămidă. După un incendiu, cauzat, foarte probabil, de atacul marcomanic, incinta exterioară este lărgită, cella rămânând aceeaşi. Edificiul II este o clădire alcătuită dintr-un pronaos de 7 x 6,5 m, o cella rectangulară şi un cubiculum spre vest. În faza a doua de existenţă pronaosul şi cella sunt demolate, iar terenul este pavat cu lespezi de piatră În locul cellei s-a săpat o fântână de formă pătrată cu latura de 0,75 m şi adâncimea de 4,50 m. Edificiul III era o construcţie rectangulară cu dimensiuni de 7,5 x 5,1 m. Un aliniament de blocuri de gresie paralel cu latura estică ar putea fi substrucţia unui portic cu patru coloane, adică un templu tetrastil. În faza II templul este demolat şi se construieşte altă clădire de 12,8 x 8,10 m. Edificiul IV era o clădire de 5,9 x 5 m, având în centru un altar de cărămidă. În faţa sa sunt urme ale unui portic. În incinta sacră s-au mai descoperit: o platformă de piatră cu latura de 5 m, considerată, după urmele de cioplire a marmurii, un atelier de sculptură, o platformă de cărămidă şi o fântână. O inscripţie de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa pomeneşte despre refacerea unei clădiri sacre ale celor două divinităţi.
Alte temple ale zeilor medicinei sunt atestate de inscripţii la Apulum şi Ampelum.
Templul lui Mithras de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa
Templul lui Mithras de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa a fost cercetat în secolul XIX. Astăzi ruinele sale nu mai sunt vizibile, iar planul a fost reconstituit. Templul avea dimensiunile de 44,23 x 12,44 m. Autorul presupunea existenţa a trei nave delimitate de două şiruri de coloane. Navele aveau tavane boltite, iar în faţa intrării era un portic.
Din observaţiile arheologice se poate deduce că templul a suferit două incendii, fără a putea stabili când anume s-au produs. Ceea ce s-a păstrat din acest templu sunt cele circa 200 de inscripţii şi reliefuri referitoare la cultul lui Mithras.
Templul zeilor palmireni de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa
A fost şi el săpat în secolul XIX şi nu se mai păstrează astăzi ruinele. După o reinterpretare recentă, templul ar fi avut un pronaos prin care se intra, urma nava centrală şi apoi cella. Cea mai semnificativă informaţie despre templu este furnizată de inscripţia de construcţie, care este dedicată “zeilor părinteşti” (diis patriis) Malagbel, Bebellhamon, Benefal şi Manavat de către P. Aelius Theimes duumvir al coloniei care, din banii săi, a refăcut templul.
Spre exterior există o încăpere, care iese din simetria planului inţial şi este, foarte probabil bucătăria (culina) adăugată cu ocazia reconstrucţiei, aşa cum precizează inscripţia. Trei dintre divinităţi, Bel Bel Hamon, Fenebal şi Manavat sunt zeii tribului palmirean Bene Agrud. Strămoşii lui P. Aelius Theimes veniseră în Dacia de pe coasta feniciană, aşa cum arată prezenţa zeiţei Benefal (Fenebal). Dintre coloniştii sosiţi în Dacia, palmirenii sunt printre cei care şi-au păstrat religia tradiţională cu mare insistenţă.
Templele de la Alburnus Maior
Descoperirile mai vechi şi cele provenite din recentele săpături de salvare din zona minelor de aur de la Roşia Montană (Alburnus Maior) au identificat mai multe temple. Astfel, de exemplu, în zona Hăbad au fost descoperite în trecut 27 de altare votive. Recent au fost cercetate mai multe clădiri, dintre care una rectangulară cu absidă pe una dintre laturi, o alta rectangulară, în curte fiind descoperite altare votive in situ dedicate lui Liber Pater, Iupiter Depulsor, Venus, Diana, Iupiter Optimus Maximus, Mercurius, Terra Mater, Minerva, Neptun, Nimfele, Silvanus, Apollo. Aici, se presupune, că ar fi existat un lucus, adică un crâng sacru, sau mai degrabă o area sacra, compusă din edificii şi zone deschise cu monumente.
Un alt templu a fost cercetat în aceeaşi zonă. Este o clădire rectangulară de 18,45 x 19 m. În afara curţii templul avea trei încăperi, dintre care una putea fi cella, iar celelalte cubicula. Autorii săpăturilor consideră că este vorba despre un sacellum. Au fost descoperite şi trei altare votive dedicate lui Neptun, Mercur şi Apollo.
Un al doilea edificiu de cult provine din punctul Drumus. În curte s-au găsit 6 altare votive întregi şi 7-8 fragmentare, dedicate lui Terra Mater, Iupiter Optimus Maximus, Ianus Geminus, Apollo. În centru se afla cella. De o parte şi de alta a laturilor lungi ale incintei existau două portice.
Templul de la Potaissa
La Potaissa (Turda), pe str. Cheii, au fost găsite cinci altare votive şi fragmente de ziduri, care au dus la concluzia existenţei în acel punct a unui templu, chiar dacă planul său nu a fost posibil să fie reconstituit. Divinităţile menţionate sunt: Iupiter (pe două altare), Mercurius, Hercules, Terra Mater. Descoperirea monumentelor într-un strat fără urme de zidărie au dus la presupunerea că ele au fost depuse, după scoaterea din uz, într-un loc special amenajat pentru altarele şi ofrandele scoase din uz (favissae), cândva în secolul III, unele inscripţii datând din primele două treimi ale secolului II, iar un altul în ultima treime a aceluiaşi veac.
Sanctuare în mediul rural
În Dacia nu sunt cunoscute sanctuare izolate situate în mediul rural care să fi reprezentat locuri de pelerinaj pentru populaţia unei zone. Una dintre cauzele acestei situaţii este lipsa de continuitate a religiei şi monumentelor de cult indigene dacice în epoca romană. Singurele sanctuare în afara oraşelor sunt cele situate în aşezările rurale. Unul dintre puţinele temple din această categorie cercetate arheologic este templul zeilor mauri de la Micia. O inscripţie găsită pe locul templului înainte de a fi cercetat a asigurat identificarea sa.
Este singurul templu dedicat acestor Dii Mauri cunoscut până în prezent în afara Africii. La Micia într-o inscripţie funerară este pomenită o familie de veterani care a servit în această unitate. O unitate de călăreţi mauri au participat la războiul dacic al lui Traian, sub comanda lui Lusius Quietus, fiind prezenţi şi mai târziu în zona provinciilor dunărene. În Dacia sunt menţionaţi epigrafic mai mulţi numeri de mauri, cum ar fi: Numerus Maurorum S…, Numerus Maurorum Tibiscensium la Tibiscum, Numerus Maurorum Optatianensium la Sutoru (jud. Sălaj), Numerus Maurorum Hisp. în zona Ampelum. Clădirea templului de la Micia a fost cercetată arheologic în 1937. Are formă rectangulară, cu dimensiuni de 18 x 11,90 m. Templul era compus dintr-un pronaos cu trei nave separate prin portice cu coloane. Naosul era compus din trei încăperi de dimensiuni apropiate.
S-a presupus că aici ar fi fost adorate mai multe grupuri de divinităţi, ca Jupiter Ammon-Bel Hammon, Caelestis-Tanit-Fenebal, Saturn-Baal. În acest templu a fost descoperit şi un altar dedicat lui Silvanus, ceea ce ar putea însemna găzduirea acestei populare divinităţi romane, sau sub acest nume ar putea fi identificată o divinitate africană, ca Iupiter Hammon Barbarus Sylvanus, atestat la Cartagina. Nu avem nici o informaţie cu privire la importanţa acestui templu, dar el pare legat în primul rând de grupul de mauri din unitatea militară de la Micia.
Alte temple în mediul rural sunt atestate doar de inscripţii. Astfel în vicus-ul militar de la Ilişua (antica Arcobadara, recent atestată epigrafic), o inscripţie menţionează un templum pentru un Genius Sanctus al scholei decurionum.
În vicus Samum, statio de beneficiari de lângă castru auxiliar de la Căşei o inscripţie atestă refacerea unui sacrarium al lui Nemesis, de către un beneficiar consular.
Tot despre refacerea din temelii a unui templu al lui Nemesis vorbeşte şi o inscripţie de la Sucidava.
La Marga (jud. Caraş-Severin) inscripţia ce menţionează templul lui Nemesis construit în totalitate, a fost pusă în legătură cu templul zeiţei de la Ulpia Traiana, ceea ce, în opinia noastră, este greu de acceptat.
La Doştat (jud. Alba) este atestat într-o inscripţie un templu al lui Mithras (numit Invictus Sol Deus).
Datarea şi perioadele de construcţie ale templelor
Cele mai importante date despre datare provin din inscripţiile de construcţie. La UlpiaTraiana Sarmizegetusa o placă de construcţie menţionează că templul zeiţei Caelestis Virgo Augusta a fost ridicat din temelie de către un sclav imperial. Pe baza faptului că divinitatea era de obârşie punică, s-a presupus că acţiunea ar fi avut loc în vremea lui Septimius Severus şi Caracalla, fără a exista totuşi certitudini.
O altă inscripţie care vorbeşte despre ridicarea din temelii a unui templu este cea pentru Malagbel, Bebellahamon, Benefal şi Manavat, fără a putea fi datată precis. Un templu neidentificat pe teren este amintit ca aparţinând zeiţei Regina. Templul a fost ridicat din temelii de un Marcus Cominius Quintus, pontifex şi duumvir al coloniei.
Templul lui Liber Pater a fost parţial refăcut de către Lucius Apuleius Marcus, decurion al coloniei, după ce a fost incendiat de duşmani. Deşi nu se poate stabili data construcţiei, totuşi acţiunea de refacere se consideră că a avut loc după atacul asupra oraşului din vremea războaielor marcomanice, dar încă în vremea lui Marcus Aurelius, căruia oraşul îi mulţumeşte într-o altă inscripţie că l-a scăpat dintr-o mare primejdie.
Edificiile de cult din cadrul templului zeilor medicinei de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa au fost şi ele datate în funcţie de acest eveniment. Mai mult, săpăturile arheologice au constatat că iniţial, pe suprafaţa ocupată mai târziu de clădirile templului a existat o clădire de piatră şi lemn de mari dimensiuni, care a dispărut în urma unui incendiu, fiind apoi complet demolată şi terenul nivelat. Clădirea a fost datată la începutul secolului II p. Ch. Considerăm că este plauzibil ca incendierea să fi fost legată de atacul iazig din anii 117-118 p. Ch. În privinţa templelor care au urmat, prima fază de construcţie a edificiului I (fanum) a sfârşit prin incendiu, presupus ca fiind cel de la atacul marcomanic, faza II funcţionând până la sfârşitul stăpânirii romane. Aceeaşi situaţie s-a constatat şi la edificiul II şi III.
În cazul templului zeilor mauri de la Micia o placă de construcţie menţionează că în anul 205 p. Ch. a fost refăcut templul “zeilor părinteşti” care se degradase din cauza vechimii. Dedicanţii sunt unitatea militară Numerus Maurorum Miciensium şi comandantul lor Iulius Evangelianus, care au asigurat banii necesari şi au prestat munca pentru realizarea lucrării.
La Porolissum pentru templul lui Bel au fost presupuse arheologic trei faze de construcţie. O prima fază a fost datată mai mult pe baze stratigrafice în prima jumătate a secolului II p. Ch. Faza II nu a putut fi încadrată cronologic, dar se deduce că a sfârşit printr-un incendiu. Refacerea din faza III este consemnată într-o inscripţie din epoca lui Caracalla.
La Tibiscum în cursul cercetării templului dedicat lui Apollo s-a descoperit o inscripţie care indică refacerea edificiului ruinat de vechime în anii 200-202 p. Ch., pe vremea lui Septimius Severus, Caracalla şi Geta de către un tribun al cohortei I Vindelicorum.
Recent, la Porolissum a fost cercetat un sanctuar al lui Iupiter Dolichenus. O inscripţie descoperită în interior atestă construirea templului pe vremea împăratului Gordianus, în anii 241-244 p. Ch. Pe baza unor inscripţii descoperite în trecut, autorii presupun că a mai existat un templu al zeului în vremea lui Marcus Aurelius şi Lucius Verus (160-170 p. Ch.) şi la începutul secolului III, dar a cărui localizare topografică rămâne necunoscută.
În sanctuar au fost găsite şi două depozite monetare. Unul are 21 de monede de argint, ultima de la Traianus Decius (249-251), iar cel de-al doilea conţinea 41 de monede de argint, cea mai târzie fiind de la Volusianus (251-253). În interiorul edificiului au fost găsite urme de arsură, distrugerea sa petrecându-se cândva după anii 251-253 p. Ch., mult după acţiunea sistematică de distrugere a templelor petrecută sub Maximinus Thrax în provinciile dunărene şi renane.
De la Potaissa provine o inscripţie deosebit de interesantă care menţionează templul lui Azizos (luceafărul de dimineaţă) Bonus Puer Conservator, terminat în anii 256-258 p. Ch. de către prefectul legiunii V Macedonica. Evident, construcţia sa începuse înainte, poate pe la mijlocul secolului III.
În concluzie, în Dacia, primele temple sigur atestate s-au construit probabil în colonia Ulpia Traiana Sarmizegetusa, primul oraş roman, deşi există date epigrafice puţine şi indirecte. Sigur după atacul marcomanic, adică post 170 p. Ch. unele au fost refăcute. O altă epocă în care se refac numeroase temple, multe degradate din cauza vechimii este perioada Severilor, în special primul deceniu al secolului III, când provincia cunoaşte o perioadă de maximă prosperitate economică şi o maximă extindere a urbanizării. În pofida dificultăţilor economice de la mijlocul secolului III, se mai construiesc temple până în perioada lui Gallienus, cu circa un deceniu înainte de abandonarea Daciei de către autorităţile şi armata romană.
Tipuri de temple în provincie
În Dacia nu există temple de tradiţie mediteraneană propriu-zisă. Nu avem nici un plan de templu in antis, prostil, tetrastil, hexastil, sau peripter. Totuşi, elementele principale care alcătuiesc templul roman există: cella, pronaos, naos, altarul. Unele temple, ca cel al lui Liber Pater de la Sarmizegetusa, sunt evident temple oficiale. Tot la Sarmizegetusa, în complexul sacru al lui Aesculap şi Hygeia, există un edificiu cu plan tipic de fanumcelto-roman. Lipseşte orice relaţie cu arhitectura sacră din epoca târzie a fierului a indigenilor daci.
Amplasarea templelor
La Ulpia Traiana Sarmizegetusa, templele sunt, în general amplasate în afara zidurilor de incintă, unele chiar la o distanţă considerabilă, cum sunt cele ale zeilor palmireni, al lui Mithras. Celelalte, ca templul lui Liber Pater, Aesculap şi Hygeia, Templul Mare şi probabil templul Romei şi al lui Augustus (neidentificat prin săpături) erau situate în interiorul unei incinte sacre situate în imediata apropiere a porţii nordice a oraşului, a drumului imperial ce mergea spre Tibiscum şi a amfiteatrului. La Porolissum, templul lui Bel şi cel al lui Iupiter Dolichenus sunt situate în zona vicus-ului militar, în apropierea castrului şi a drumului imperial.
La fel şi la Micia şi Tibiscum, templele sunt în apropierea castrelor şi a vici-lor, dar în stadiul actual al cunoştinţelor nu se pot face aprecieri exacte de natură topografică.
Coriolan Opreanu
Traducere engleză: Mihaela Mihalachi
Ilustraţie: Stanca Pitner, Sorana Mişca
Bibliografie
- lburnus Maior. I (coord. P. Damian), Bucureşti, 2003.
- Bărbulescu, Potaissa. Studiu monografic, Cluj-Napoca, 1994.
- M. Bărbulescu, A. Cătinaş, Inscripţii dintr-un templu de la Potaissa, în Ephemeris Napocensis, II, 1992, p. 111-124.
- I. H. Crişan, Asklepeionul roman de la Apulum, în Apulum, 9, 1971, p. 341-347.
- Al. Diaconescu, Statuaria majoră în Dacia romană I, 2005 (CD).
- N. Gudea, D. Tamba, Porolissum. Un complex arheologic daco-roman la marginea de nord a Imperiului Roman III. Despre templul zeului Iupiter Dolichenus din municipium Septimium, Zalău, 2001.
- S. Nemeti, Sincretismul religios în Dacia romană, Cluj-Napoca, 2005.
- I. Piso, Studia porolissensia (I). Le temple dolichénien, în ActaMuseiNapocensis, 38/I, 2001, p. 221-237.
- A. Rusu-Pescaru, D. Alicu, Templele romane din Dacia I, Deva, 2000.
- M. Pintilie, Mithrea în Dacia, în Ephemeris Napocensis, IX-X, 1999-2000, p. 231-240.
Odinismul
Cercetările recente sugerează că termenul de „odinism” a fost utilizat pentru prima dată în 1820. A fost utilizat în mod deosebit în 1840 de scriitorul, istoricul și filozoful scoțian, Thomas Carlyle, unde este utilizat în paginile 138 și 144 din cartea sa, Eroii, Venerațiile Eroilor și Eroul in Istorie: „Odinismul a fost vitejie; Creștinismul a fost umilinta, un fel de noblete de valinitate.
În 1973, John Gibbss-Bailey (cunoscut sub numele de „Hoskuld”) și John Yeowell (cunoscut sub numele de „Stubba”, 1918-2010) au înființat Comitetul pentru restaurarea Comitetului Odinic Rite sau Odinist din Anglia. Yeowell fusese membru al Uniunii britanice de fasciști în adolescenții săi (1933–1936). În 1980, organizația și-a schimbat denumirea în Ritul Odinic după ce s-a considerat că a câștigat suficient interes semnificativ în restabilirea credinței Odinista.
În 1989, Yeowell a demisionat din funcția de director al organismului de conducere AL RUP, Curtea Gotar. Curtea l-a ales apoi în unanimitate pe Heimgest ca director și a fost instalat oficial în această funcție la 23 aprilie 1989 la piatra albă a calului din Kent. A fost declarat de Freya Aswynn. Înainte de implicarea sa în Odinic Rite Heimgest aparținuse unui grup mic cunoscut sub numele de Liga Heimdală, un grup închis care s-a desființat la mijlocul anilor 1980. Unii membri ai acestui grup s-au alaturat grupului Heimgest, mutandu-se IN RUP, considerand ca acesta are „potentialul de a prezenta cel mai bine religia ancestrala a Odinismului in lumea moderna”. Heimgest rămâne directorul Curții Gotar.
John Yeowell a demisionat din Curtea Gotar în întregime în 1991 și a părăsit Ritul Odinic.
In 1996 Yeowell a fost reprimit oficial in OR.
Astăzi, Ritul Odinic definește Odinismul ca fiind expresia modernă a vechilor religii care au crescut și au evoluat cu popoarele indo-europene care s-au stabilit în Europa de Nord și au ajuns să fie cunoscute ca „Germanic”. Ritul Odinic se tuganeaza cu descrieri precum „religia Vikingilor” sau „Asatru”, insistand ca epoca Vikingilor era doar o perioada foarte mica in istoria si evolutia credintei.
Shamanismul
Shamanismul este o practică care implică un practicant ce încearcă să atingă stări de conștiință modificate pentru a percepe și interacționa cu o lume spirituală. Scopul acestui lucru este de obicei de a direcționa aceste spirite sau energii spirituale în lumea fizică, pentru vindecare sau alt scop.
Credințele și practicile clasificate ca „shamani” au atras interesul unor intelectuali dintr-o mare varietate de discipline, inclusiv antropologi, arheologi, istorici, savanți ai studiilor religioase, filozofi și psihologi. Sute de cărți și lucrări academice pe această temă au fost elaborate, fiind dedicată studiului shamanismului o revistă academică evaluată de către experți. În secolul XX, mulți occidentali implicați în mișcările contra-culturii au creat practici magico-religioase moderne, influențate de ideile lor de religii indigene din întreaga lume, creând ceea ce s-a numit neoshamanism sau mișcarea neoshamanică. Aceasta a afectat dezvoltarea multor practici neopagane, precum și s-a confruntat cu o reacție și acuzații de credit cultural, exploatare și reprezentare eronată atunci când observatorii externi au încercat să reprezinte culturi de care nu aparțin. Deși termenul a fost folosit pentru a descrie practicile spirituale indigene, unii au descris termenul de shameism ca un descriptor generalizator al practicilor spirituale complexe și diverse care sunt specifice diferitelor națiuni și triburi indigene. Utilizarea termenului poate impune simplitate culturilor indigene diverse și complexe, poate consolida ideile rasiste și poate perpetua noțiunile de „altele” din perspectivă colonială.
ISTORIE
Shamanismul este un sistem de practici religioase. Din punct de vedere istoric, este adesea asociat cu societățile indigene și tribale și implică credința că șamanii, cu o legătură cu cealaltă lume, au puterea de a vindeca bolnavii, de a comunica cu spiritele și de a escorta sufletele celor morți la viață. Shamanismul este asociat în special cu popoarele indigene din Siberia din Asia de Nord, unde practica shamanamismului a fost notată de secole de vizitatorii asiatici și occidentali. Este o ideologie care era practicată pe scară largă în Europa, Asia, Tibet, America de Nord și de Sud și Africa. Se concentră asupra credinței în fenomenul supranatural, cum ar fi lumea zeilor, demonii și spiritele ancestrale. În ciuda implicațiilor structurale ale colonialismului și imperialismului care au limitat capacitatea populațiilor indigene de a practica spiralitățile tradiționale, multe comunități sunt în plină reînvie prin autodeterminare și prin recuperarea tradițiilor dinamice. Alte grupuri au putut evita unele dintre aceste impedimente structurale în virtutea izolării lor, cum ar fi ducanul nomad (cu o populație estimată de 3000 de persoane care au supraviețuit din acest trib).Tuva este unul dintre cele mai izolate triburi din Rusia, unde arta shamismului a fost conservată până astăzi din cauza existenței sale izolate, permițându-i să fie liberă de influențele altor religii majore.
Inițiere și învățare
Shamanii pretind adesea că a fost chemați prin vise sau semne. Cu toate acestea, unii spun că puterile lor sunt moștenite. În societățile tradiționale de formare shamamanică variază în lungime, dar, în general, durează ani. Turner și colegii săi menționează un fenomen denumit „criză de inițiatori shamanistică”, un ritual de trecere pentru „șamanii care trebuie să fie” (shamans-to-BE) , care implică de obicei boli fizice sau crize psihologice. Rolul semnificativ al bolilor de inițializare în chemarea unui șaman poate fi găsite în istoria detaliată a Chuonnasuan, care a fost ultimul stăpân shaman printre Tungus populs din nord-estul Chinei.
Vindecătorul rănit este un arhetipic pentru un proces și o călătorie shamamanică. Acest proces este important pentru tinerii șamani. Sunt și ei în pragul morții. Se spune că acest lucru se întâmplă din două motive: Trifoanul trece peste lumea cealaltă. Acest lucru se întâmplă pentru ca shamanul să se aventureze în adâncurile sale pentru a aduce înapoi informații vitale pentru bolnav și pentru trib. Shamanul trebuie să devină bolnav pentru a înțelege boala. Când se va mai întâmpla acest lucru, shamanul va fi în stare să pună la dispozoție o parte din leacurile pe care le-a folosit atunci când a vindecat boala.
Satanismul teist
Satanismul Tradițional: O Introducere în Demonolatrie
Satanismul Tradițional, cunoscut și sub numele de Demonolatrie, reprezintă o ramură a satanismului care se deosebește semnificativ de percepțiile populare și de interpretările simpliste întâlnite adesea în mass-media. În loc să se conformeze imaginii demonizate a Satanei din Biblia creștină, adepții Satanismului Tradițional văd în Satana o deitate complexă și personală, care poate fi considerată un prieten, un aliat sau chiar un stăpân, în funcție de perspectiva individuală a fiecărui practicant.
Spre deosebire de viziunea creștină, în care Satana este întruchiparea răului absolut, Satanismul Tradițional nu consideră această deitate drept un antagonist, ci mai degrabă o entitate care simbolizează cunoașterea, independența și evoluția spirituală. Adepții nu îl venerează pe Satana în forma sa biblică, ci ca o reprezentare a unei forțe care îi îndrumă în căutarea adevărului și a înțelepciunii.
Un element central al Satanismului Tradițional este aspirația către auto-evoluție. Practicanții cred că acest drum către înțelepciune și perfecțiune este unul lung și plin de provocări, adesea durând întreaga viață. Nu există ritualuri sau practici care să ofere scurtături către acest scop; în schimb, evoluția personală și spirituală necesită disciplină, răbdare și dedicare continuă.
Adepții Satanismului Tradițional se pregătesc în cadrul unor grupuri sau ordine, unde parcurg diferite etape de inițiere. Scopul final este de a se întoarce în lume, de a-și aplica cunoștințele dobândite și de a contribui la transformarea societății într-una mai evoluată și, în viziunea lor, mai „perfectă”.
Fiecare organizație sau biserică din cadrul Satanismului Tradițional are propria sa dogmă și set de principii. Deși în esență toate aceste grupuri împărtășesc valori similare, diferențele provin din sursele culturale și religioase pe care le adoptă. Această diversitate reflectă o adaptare a ideilor sataniste la diverse civilizații și tradiții, rezultând într-o varietate de practici și rituri.
Un alt aspect important al Satanismului Tradițional îl reprezintă ritualurile, care deseori sunt o inversare sau o satirizare a practicilor creștine. Un exemplu notabil este „Slujba Neagră”, un ritual care parodiază serviciile religioase creștine. Deși aceste ritualuri pot părea restrictive și misticiste, ele servesc un scop specific în cadrul credințelor sataniste: să întărească legătura practicantului cu divinul, să sfideze normele religioase convenționale și să faciliteze auto-cunoașterea.
Un ideal important în Satanismul Tradițional este pregătirea individului pentru a-și construi propriul templu, atât în sens fizic, cât și spiritual. Acest templu simbolizează un loc sacru de introspecție, meditație și legătură cu forțele oculte.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.