Meniu Închide

Ghid de aprindere a focului in scop spiritual in padurile din Romania

Avand in vedere prevederile Ordonantei 195/2005 priviind protectia mediului si totodata grija si valorile noastre cu privire la protectia Naturii si a ecosistemului, cat si nevoia noastra de celebrare inchinata Naturii in spatiile verzi publicam prezentul articol pentru a servi drept ghid de bune practici in acest sens.

Fotografie de Vlad Bagacian pe Pexels.com

Atunci cand aprindem un foc in padure, trebuie sa avem in vedere anumite aspecte pentru ca acesta sa reziste, sa fim in siguranta si sa avem grija si de padure in acelasi timp. Nu vi s-a intamplat sa va consumati multa energie si tot sa nu faceti un foc ca lumea? Eh, mai jos o sa intelegeti de ce si ce trebuie facut in acest sens.

Focul este ca un fel de trinitate: are nevoie de trei lucruri pentru a se mentine – oxigen, combustibil, aprindere. Se stie ca fara oxigen focul se stinge instant, fara combustibil nu poate fi mentinut, iar aprinderea trebuie facuta cu o sursa de aprindere corespunzatoare.

Unde aprindem focul

Daca stati la cort, atunci focul trebuie facut la minim 5 m de acesta sau la minim 2 m de orice s-ar putea aprinde de la el in bataia vantului. Daca va aflati la liziera padurii, atunci pastrati o distanta de minim 50 m de ea. Si bineinteles, alegeti un loc ferit de ploaie si pe cat posibil de vant.

Locul in care aprindem focul

Intai se curata locul de frunze uscate si orice altceva ce poate lua foc. Daca pamantul este umed sau daca vreti sa faceti un foc atunci cand e zapada, solutia este sa gasiti niste pietre plate sau crengi mai groase peste care se pune un strat de pamant ca sa mentina focul propriu-zis.

Cu ce pornim focul

Fotografie de VisionPic .net pe Pexels.com

Poate parea surprinzator, dar radacinile de feriga, coaja de mesteacan (chiar si umeda) si ciupercile  uscate ard cel mai bine, alaturi de frunze, paie, muschi uscat, bucati de coaja de copac, pene.

Sfaturi pentru aprinderea focului

  • Se pot folosi atat lemne verzi, cat si uscate pentru un foc care sa reziste peste noapte
  • Va spuneam mai devreme despre nevoia focului de oxigen; lemnele trebuie pozitionate in asa fel incat aerul sa patrunda cat mai mult
  • Cu cat un lemn este mai greu, cu atat caldura pe care el o va da este mai mare
  • Putem pune in apropierea focului lemne umede pentru a le usca

Tipuri de lemne si felul in care ard

  • bradul, jneapanul – se aprind repede, dau mult fum
  • salcia, castanul salbatic – ard repede cu multe scantei
  • fagul, teiul, carpenul, pinul – ard bine, dau carbuni foarte buni
  • mesteacanul – se aprinde usor, da caldura multa, se consuma repede
  • frasinul, stejarul – ard greu, produc carbuni foarte buni

Cum aranjam vreascurile cel mai bine pentru a aprinde focul

Exista 4 modalitati in care puteti aranja vreascurile, astfel formandu-se focul canadian, focul polinezian, focul in stea, focul piramidal.

Focul canadian implica aranjarea betelor de lemn in asa fel incat sa formeze o piramida (unite la varf, cu baza mai mare) si plasarea unui paravan langa el, tot din lemne (de preferat umede, care intre timp se vor usca). Pozitionarea paragrafului ca dirija caldura focului intr-o anumita directie.

Focul polinezian se face prin saparea unei gropi si punerea unor pietre pe fundul ei. Lemnele se pun in picioare in gaura. Pietrele se vor incinge, degajand multa caldura, vor mentine carbunii calzi. Este un tip de foc potrivit pentru gatit.

Focul in stea este recomandat de specialisti ca fiind potrivit pe post de foc de veghe. Lemnele se vor aseza in forma de stea, la distanta egala intre ele, unite intr-un punct, intr-un capat. Cam asa, ca o roata de bicicleta. Pe masura ce arde, lemnele se pot impinge spre centru.

Focul piramidal este probabil cea mai comuna modalitate de a-l aprinde. Este tipul de foc de tabara, in care lemnele sunt pozitionate vertical, atingandu-si varfurile, cu baza mai lata, unde se pot pune frunze si alte lucruri uscate ce sa ia mai repede foc. Ofera caldura si lumina pe o suprafata mare.

Cu ce aprindem focul

Chibriturile – potrivite pe vreme uscata. Pentru a evita umezeala lor, li se scufunda capul in ceara topita, facandu-le impermeabile.

Bricheta – se poate folosi pe orice tip de vreme, alaturi de o lumanare (pentru a economisi din gaz si pentru a nu ne frige la degete, in special daca bate vantul).

Amnarul – este o bara de magneziu care produce scantei atunci cand este frecata de un obiect metalic. Este potrivit atunci cand urmeaza sa se aprinda lucruri foarte uscate (paie, frunze uscate).

Lupa – lumina soarelui va fi focalizata cu ajutorul lupei. Dureaza destul de mult timp pana functioneaza, dar reuseste sa aprinda vreascuri foarte uscate intr-un final.

Prin frictiune – se vor folosi doua lemne nu foarte groase, care trebuie frecate unul de altul pana ies scantei si, deci, apare focul. Este probabil cea mai neplacuta metoda, pentru ca dureaza foarte mult, pe timp de frig si umezeala nu e deloc o placere, si necesita foarte multa rabdare si perseverenta.

Atentie la stingerea focului dupa ce ati terminat cu el si nu il lasati nesupravegheat pana atunci!

Lasă un răspuns