Samhain este un festival religios păgân originar dintr-o tradiție spirituală celtică veche. În vremurile moderne, Samhain (un cuvânt galic pronunțat „scroafa-câștigă”) este de obicei sărbătorit în perioada 31 octombrie – 1 noiembrie pentru a fi binevenit la recoltă și a introduce „jumătatea întunecată a anului”. Cei ce celebrează această sărbătoare cred că barierele dintre lumea fizică și lumea spiritelor se prăbușesc în timpul Samhainului, permițând mai multă interacțiune între oameni și locuitorii din Cealaltă Lume.
CUPRINS
- Samhain antic
- Monștrii de Samhain
- Mituri despre Samhain
- Samhain în Evul Mediu
- Cina Muta
- Samhain în versiunea creștină
- Halloween (Ziua Tuturor Sfinților)
- Wicca și Samhain
- Reconstrucționiștii celtici
- Surse
Samhainul antic
Celții antici au marcat Samhain ca fiind cel mai semnificativ dintre cele patru festivaluri de foc trimestriale, care au loc la punctul de mijloc dintre Echinocțiul de Toamnă (21 Septembrie) și Solstițiul de Iarnă (23 Decembrie – Yule/Yuletide). În această perioadă a anului, focurile de vatră din casele familiei au fost lăsate să se aprindă în timp ce recolta a fost adunată.
După terminarea lucrărilor de recoltare, păgânii s-au alăturat preoților druizi pentru a aprinde un foc comunitar folosind o roată care ar provoca frecare și scânteie flăcări. Roata era considerată o reprezentare a Soarelui și folosită împreună cu rugăciunile. Vitele au fost sacrificate cu scopul de a fi mâncate și închinate Zeilor, iar participanții au luat o flacără din focul comunal înapoi la casa lor pentru a aprinde vatra.
Textele timpurii prezintă Samhainul ca o sărbătoare obligatorie care durează trei zile și trei nopți în care comunității i se cerea să se arate regilor sau căpeteniilor locale. Nerespectarea participării duce la pedeapsa Zeilor, de obicei boală sau moarte.
Samhain a avut, de asemenea, un aspect militar în Irlanda, cu tronuri de sărbători pregătite pentru comandanții de soldați. Oricine a comis o crimă sau și-a folosit armele în timpul sărbătorii a fost condamnat la moarte.
Unele documente menționează șase zile de băut alcool în exces, de obicei hidromel (vin de miere) sau bere, împreună cu jocuri și cântece.
Monștrii de Samhain
Deoarece celții credeau că bariera dintre lumi era încălcabilă în timpul Samhainului, au pregătit ofrande care au fost lăsate în afara satelor și câmpurilor pentru zâne sau Sidhs (“Os sí” este termenul irlandez pentru o rasă supranaturală în mitologia irlandeză și mitologia scoțiană, comparabilă cu zânele sau elfii. Se spune că trăiesc sub pământ în movile de zână, peste marea de vest sau într-o lume invizibilă care coexistă cu lumea oamenilor).
Se aștepta ca strămoșii să treacă și în acest timp, iar celții să se îmbrace ca animale și monștri, astfel încât zânele să nu fie tentate să-i răpească.
Unii monștri specifici au fost asociați cu mitologia din jurul Samhainului, inclusiv o creatură care schimbă forma, numită Pukah, care primește oferte de recoltă de pe câmp. Lady Gwyn este o femeie fără cap, îmbrăcată în alb, care aleargă pe rătăcitori de noapte și a fost însoțită de un porc negru.
Dullahan-ul apărea uneori ca niște creaturi rele, uneori bărbați fără cap pe cai care își purtau capul. Călărind cai cu ochi de flacără, aspectul lor a fost un semn de moarte pentru oricine i-a întâlnit.
Un grup de vânători cunoscuți ca Gazda Faery ar putea, de asemenea, să-l bântuie pe Samhain și să răpească oameni. La fel sunt și Sluaghii, care ar veni din vest pentru a intra în case și a fura sufletele.
Mituri despre Samhain
Una dintre cele mai populare povești despre Samhain povestite în timpul festivalului a fost despre „A doua bătălie de la Mag Tuired”, care descrie conflictul final dintre panteonul celtic cunoscut sub numele de Tuatha de Danann și opresorii răi cunoscuți ca Fomor. Miturile afirmă că bătălia s-a desfășurat în perioada Samhainului.
Una dintre cele mai faimoase povești legate de Samhain este „Aventurile lui Nera”, în care eroul Nera întâlnește un cadavru și zâne și intră în lumea de dincolo.
Samhain și-a dat seama de aventurile eroului celtic mitologic Fionn mac Cumhaill când s-a confruntat cu locuitorul interlop Aillen, care respira focul, ce avea să ardă în Sala din Tara la fiecare Samhain.
Samhain figurează și într-o altă legendă Fionn mac Cumhaill, unde eroul este trimis în Țara de sub Val. Pe lângă faptul că are loc de Samhain, acesta prezintă descrieri ale adunărilor în cinstea eroului.
Samhain în Evul Mediu
Pe măsură ce Evul Mediu a progresat, la fel au făcut și sărbătorile festivalurilor focului. Focurile cunoscute sub numele de Samghnagans, care erau focuri mai personale de Samhain mai aproape de ferme, au devenit o tradiție, presupus a proteja familiile de zâne și vrăjitoare.
Au început să apară napi sculptați numiți felinare Jack-o, atașate de șiruri de bețe și încorporate cu cărbune. Mai târziu tradiția irlandeză a trecut la dovlecei.
În Țara Galilor, bărbații și-au aruncat lemne aprinse în jocuri violente și au lansat artificii. În Anglia de Nord, bărbații au defilat cu jocuri și cântece.
Cina Muta
Tradiția „cinei proaste” a început în acest timp, în care mâncarea era consumată de sărbători, dar numai după ce a invitat strămoșii să se alăture, oferind familiilor șansa de a interacționa cu spiritele până când au plecat după cină.
Copiii jucau jocuri pentru a distra morții, în timp ce adulții actualizau morții la știrile anului trecut. În acea noapte, ușile și ferestrele ar putea fi lăsate deschise pentru ca morții să intre și să mănânce prăjituri care le-au fost lăsate.
Samhainul în versiunea creștină
Pe măsură ce Creștinismul a câștigat un punct de sprijin în comunitățile păgâne, liderii bisericii au încercat să reformuleze Samhainul ca o sărbătoare creștină.
Prima încercare a fost făcută de Papa Bonifaciu în secolul al V-lea. El a mutat sărbătoarea pe 13 mai și a specificat-o ca o zi de sărbătoare a Sfinților și Martirilor. Cu toate acestea, festivalurile de foc din octombrie și noiembrie nu s-au încheiat cu acest decret.
În secolul al IX-lea, Papa Grigorie a mutat sărbătoarea înapoi la vremea festivalurilor focului, dar a declarat-o Ziua Tuturor Sfinților, pe 1 noiembrie. Ziua Tuturor Sufletelor va urma pe 2 noiembrie.
Halloween
Nici o nouă sărbătoare nu a eliminat aspectele păgâne ale sărbătorii. 31 octombrie a devenit cunoscută sub numele de All Hallows Eve (Ziua Tututor Sfinților) sau Halloween și a conținut o mare parte din practicile tradiționale păgâne înainte de a fi adoptate în America din secolul al XIX-lea prin imigranți irlandezi care își aduceau tradițiile peste ocean.
Se spune că trucul a fost derivat din vechile practici irlandeze și scoțiene în nopțile care au dus la Samhain. În Irlanda, muma era practica de a îmbrăca costume, de a merge din ușă în ușă și de a cânta cântece morților. Prăjiturile au fost date ca plată.
Falsurile de Halloween au, de asemenea, o tradiție în Samhain, deși în vechea sărbătoare, trucurile erau de obicei puse pe seama zânelor.
Wicca și Samhain
O renaștere largă a Samhainului asemănătoare formei sale păgâne tradiționale a început în anii 1980, odată cu creșterea popularității Wicca.
Sărbătoarea Wicca a Samhainului îmbracă multe forme, de la ceremoniile tradiționale de foc la sărbătorile care îmbrățișează multe aspecte ale Halloween-ului modern, precum și activități legate de onorarea Naturii sau strămoșilor.
Wiccanii privesc Samhainul ca trecerea anului și încorporează tradițiile comune Wicca în sărbătoare.
În tradiția Druidă, Samhain sărbătorește morții cu un festival pe 31 octombrie și de obicei prezintă un foc mare și o comuniune cu morții. Păgânii americani organizează deseori sărbători de muzică și dans numite Witches ’Balls în apropiere de Samhain.
Reconstrucționiștii celtici
Păgânii care îmbrățișează tradițiile celtice cu intenția de a le reintroduce cu fidelitate în păgânismul modern sunt numiți reconstituționiști de rit celtic.
În această tradiție, Samhain este numit Oiche Shamnhna și sărbătorește împerecherea dintre Zeii Tuatha de Danaan Dagda și râul Unis. Reconstrucționiștii celtici sărbătoresc plasând decorațiuni de ienupăr în jurul caselor lor și creând un altar pentru morți unde se ține o sărbătoare în cinstea celor dragi decedați.
Surse
- Samhain. BBC.
- Samhain. History.
- Samhain: Ritualuri, Rețete și Lore pentru Halloween. Diana Rajchel.
- Misterele păgâne de Halloween. Jean Markale.
- Trick or Treat: O Istorie a Halloween. Lisa Morton.
- Zeii și eroii celtici. Marie-Louise Sjoestedt.
Informații de citare
Titlul articolului
Samhain – O scurtă descriere
Autor
Editorii THE NEW PAGAN DAWN
Numele site-ului
www.thenewpagandawn.social
URL
https://thenewpagandawn.social/2020/10/11/samhain-o-scurta-descriere/
Data accesului
11 Octombrie 2020
Editor
Departamentul Secretariat – Serviciul Tehnoredactare
Departamentul IT
Ultima actualizare
11 Octombrie 2020
Data publicării originale
11 Octombrie 2020