Conf. Dr. Univ. @Adrian Papahagi, filolog și eseist român, dar si profesor al Universitatii Babes Bolyai din Cluj Napoca, membru desavarsit al miscarilor fasciste din vremea noastra vrea sa o arda elitist, sfindand istoria si prezentandu-ne in videoclipul “Cât datorează Europa azi creștinismului?” publicat pe contul de Youtube al canalului Edictum Dei la 2 decembrie 2019 o istorie falsificata a Crestinismului, ce ascunde crimele, inapoierea, mizeria, fanatismul si fuga dupa bani a Bisericii.
Totusi ne-am rezervat cateva momente pentru a demonta o serie din miturile promovate de Papahagi in acest scurt, dar infiorator de propagandistic clip. In acelasi timp solicitam @Universitatii Babes Bolyai din Cluj sa se dezica de un astfel de personaj nociv istoriei si cunoasterii academice, fapt pentru care vom depune o sesizare la Comisia de Etica a Universitatii clujene. Multumim @Faiar Silviu pentru publicarea si comentarea acestui clip, fara de care nu am fi putut sanctiona alaturi de comunitatea universitara un astfel de derapaj.
In informatiile prezentate de Adrian Papahagi acesta incalca Codul de Etica si Deontologie Profesionala a UBB, art. 13, alin. C, prin prezentarea intentionata de informatii false cu privire la fapte istorice, in scopul fundamentarii unor teorii gresite, personale si care nu reflecta realitatea istorica si stintifica, reprezentand un real pericol asupra eticii si veridicitatii actului de cercetare si educatie, cat si un prejudiciu de imagine adus uneia dintre cele mai bune universitati din Romania.
Codul de etica poate fi accesat si citit aici
https://cercetare.ubbcluj.ro/wp-content/uploads/2019/09/Codul_Etic_al_UBB-draft.pdf
Acesta afirma in parcursul clipului ca:
- Europa e Crestina si nu pagana, datorita faptului ca vechii greci nu aveau cunostiinta europenitatii si la fel si lumea romana.
Acest lucru este fals si nu are vreun temei istoric real.
Înainte de răspândirea Creștinismului, Europa găzduia o abundență de credințe religioase, dintre care majoritatea sunt denumite sau recunoscute ca Paganism. Unele dintre aceste sisteme de credințe precreștine sunt enumerate mai jos.
O notă despre clasificare – Religiile indigene sunt, prin natura lor, nebuloase și dinamice. Spre deosebire de Biserica creștină relativ uniformă, religiile indigene nu au dogme codificate și nu au modalități de închinare universal ordonate. Politeismul celtic, de exemplu, era mai puțin o religie în sensul modern și mai mult un spectru de credințe și practici. Triburile celtice din Irlanda, Galia și Galatia ar fi putut avea unele ritualuri comune și un panteon de Zei care se suprapun, dar au fost influențate și de tradițiile vecine și de mediile lor locale.
Balcan – dac (zalmoxianism), tracic și politeism ilirian și mitologie albaneză.
Politeismul baltic – leton (Dievturi), Lituania (Romuva) și prusac (Druwi).
Bască – mitologie bască.
Berber și punic – religie tradițională berberă și religie punică.
Celtic – politeismul celtic (religia druizilor) și politeismul sincretic galo-roman.
Germanică – norvegiană veche (Forn Sed), germană continentală (irminism), anglo-saxon (Fyrnsidu) și politeism gotic.
Elenistică – Religia romană (Religio Romana), Cultul imperial roman, religia antică greacă (Hellenismos), religia luwiană, Misterele Eleusiniene, Misterele Dionisiace și Orfismul.
Sami – șamanism, animism și politeism sami.
Semitic – iudaism, politeism semitic (inclusiv religia canaanită și religia nabateeană).
Slavă – religia slavă (Rodnovery).
Uralic – politeism finlandez (Suomenusko), eston (Maausk) și maghiar (Ősmagyar Vallás).
Creștinismul a câștigat convertiți prin lucrarea misionarilor precum Sfantul Patrick, prin decret regal, cum ar fi Edictul de la Constantin al lui Milano, și prin forță ca în cruciadele din nord. În Evul Mediu, creștinismul era atât de înrădăcinat în Europa încât continentul era denumit în mod obișnuit pur și simplu creștinătate. Dar creștinarea Europei nu a fost la fel de absolută pe cât cred mulți acum. Tradițiile păgâne au supraviețuit independent timp de secole în unele locuri, mult după ce au fost oficial creștinizate. Fidel etimologiei sale, păgânii și-au găsit refugiu în zonele rurale. Unele dintre încercările ulterioare de a stinge rămășițele religiei indigene din Europa de Vest includ Inchiziția spaniolă și vânătoarea de vrăjitoare din secolele 16, 17 și 18. Religia tradițională sami din Scandanavia de Nord și religia Mari din Câmpia Rusă nu au fost niciodată complet eradicate și practica lor continuă și astăzi. Pentru alte tradiții ale căror filiații au fost rupte, noile generații care au început să le reînvie sunt numite în mod colectiv neopagani.
- Evul mediu crestin (adica perioada istorica definita de istorici ca Evul Mediu Intunecat) a fost o perioada de progres
Aceasta afirmatie este cat se poate de falsa.
Pentru a demonta aceasta afirmatie voi expune cronologic cateva fapte intreprinse sistemic, organizat si la nivelul intregii Europe si lumi de catre cultul crestin si Biserica Universala, iar mai apoi Biserica Catolica si cea ortodoxa, cat si cultul protestant mai tarziu. Faptele expuse nu reprezinta toata realitatea istorica, ci doar o parte din odioasele crime ale cultului crestin, cunoscute in istorie drept Holocaustul pagan.
3. In anul 326 e.n, Constantin cel Mare, la rugămințile mamei sale Elena, distruge Templul lui Asclepios, Zeul grec al Vindecării și Renașterii, punand astfel оn dificultate exercitarea acestui cult. Оn acest sens, adepții lui Asclepios se rugau pe ascuns nopatea ca să nu оi prindă autoritățile creștine romane.
4. In 341 e.n, Constantin cel Mare оncepe Genocidul Non-Creștinilor. El creează un cadru legal anti-păgan, ordonă оnchiderea tutoror templelor păgane și dăramă Altarul Păgвn al Victoriei din Senatul Roman.
5. In anul 346 e.n., Constantin organizează cea mai largă și organizată persecuție оmpotriva non-creștinilor. De teama acestor persecuții, mulți păgani se convertesc la creștinism.
6. In 353 e.n. același Impărat Constantin, legiferează un edict prin care oricine practică Păaвnismul va fi ucis.
7. In 359 e.n., оn Siria este оnființat primul lagăr de concentrare pentru păgвni.
8. Promovarea ideilor și credințelor non-creștine este interzisă și sancționată cu moartea оn anul 372 e.n. de către Оmpăratul Roman Valens. Fostul Guvernator Roman Fidustius este executat pentru simplul fapt că era păgвn, asemenea preoților păgвni Hilarius și Patricius. Libertatea cuvвntului și a religiei este marginalizată atunci cвnd filozoful Simonides este ars de viu, iar filozoful Maximus este decapitat. Familia Оmpăratului Iulian, care a vrut să reintroducă liberatea de religie pentru păgani, este persecutată și asasinată, incluzandu-i pe Orebasius, Sallustius și Pegasius.
9. Păgani kemetici (egipteni) sunt răpiți și transformați оn sclavi оn anul 346 e.n.
10. La al Patrulea Consiliu de la Cartagina, оn 398 e.n. li se interzice cetățenilor romani să studieze din cărțile și filozofia păgană.
11. Incepand cu anul 1500, biserica lansează Inchiziția in Goa. Inchiziția se va extinde din Europa pană la hindușii din Goa, fapt ce se va solda cu moartea majorității acestora. După documentele istorice se poate deduce moartea, sub autoritate papală, a unui număr de aproximativ 16000 de hinduși.
12. In 1587, biserica lansează campania de distrugere a templelor hinduse, campanie care a reușit să radă din temelii un număr de aproximativ 300 de temple hinduse. Biserica, tot оn același an, interzice ritualurile și practicile hinduse sub amenințarea morții.
- Crestinismul a inventat ceasul, furculita, nasturii, ochelarii, astrolabul etc.
Cred ca e destul de clar de penibilul si lipsa de realitate istorico-stintifica a celor spuse, lucru ce se poate incadra si la furtul drepturilor de autor.
Nasturele: Civilizația Indus Valley este creditată cu invenția butonului și cea mai timpurie pe care o avem astăzi datează din jurul anului 2000 î.Hr. și este realizată dintr-o coajă curbată. Primele butoane au fost folosite ca ornamente ornamentale pentru ținuta unei persoane și au însemnat bogăție sau statut, deci civilizatie pagana.
Ceasul: Galileo a avut ideea de a utiliza un bob oscilant pentru a regla mișcarea unui dispozitiv de indicare a timpului la începutul secolului al XVII-lea. Totusi la 12 aprilie 1633, inchizitorul șef părintele Vincenzo Maculani da Firenzuola, numit de papa Urban al VIII-lea, începe inchiziția fizicianului și astronomului Galileo Galilei. Lui Galileo i s-a ordonat să se întoarcă la Sfântul Oficiu pentru a începe procesul pentru că a susținut credința că Pământul se învârte în jurul soarelui, care a fost considerat eretic de Biserica Catolică. Practica standard cerea ca învinuitul să fie închis și izolat în timpul procesului. Aceasta a fost a doua oară când Galileo era pe scaunul fierbinte pentru că refuza să accepte ortodoxia Bisericii că Pământul era centrul imobil al universului: în 1616, i se interzisese să-și păstreze sau să-și apere credințele. În interogatoriul din 1633, Galileo a negat că a „susținut” credința în viziunea copernicană, dar a continuat să scrie despre problema și dovezile ca un mijloc de „discuție” mai degrabă decât de credință. Biserica hotărâse ideea că soarele se mișca în jurul Pământului era un fapt absolut al scripturilor care nu putea fi contestat, în ciuda faptului că oamenii de știință știau de secole că Pământul nu era centrul universului. Apostazia este un termen care se referă la renunțarea formală la o anumită religie de către o persoană sau mai multe si scoaterea adeptului din credinta respectiva, desi nu vorbim de un crestin in cazul lui Galileo.
Furculita: Unele dintre cele mai vechi furculite cunoscute și-au făcut debutul în Egiptul Antic. Cultura Qijia (2400-1900 î.Hr.) care a locuit într-o parte din China actuală este, de asemenea, cunoscută pentru că a folosit furculite, deci pagani.
Ochelarii: Arheologii au găsit documente care detaliază „lucrări cu tematică optică” care datează până în 1000 î.Hr., iar crearea ochelarilor a fost creditată lui Salvino D’Armate in baza epitaful său, din biserica Santa Maria Maggiore din Florența, ce l-a numit „inventatorul de ochelari”, insa epitaful datat în 1317 s-a dovedit de atunci fraudulos – termenul „inventator” nefiind folosit în anii 1300, iar inventarea ulterioara a lui Benjamin Franklin se bazeaza pe scrierile mentionate in prima faza a argumentului, lucru ce nu il face inventator, deci vorbim de cunoastere pagana.
Astrolabul: Un astrolabiu timpuriu a fost inventat în civilizația elenistică de Apollonius din Perga între 220 și 150 î.Hr., adesea atribuit lui Hipparchus, deci pagan.
- (Crestinismului) ii datoram castelele.
Fals. Primele castele au fost construite de normani. Marea epocă a castelelor a început acum aproape 1.000 de ani și a durat aproape 500 de ani. Normanzii au introdus primele castele corespunzătoare, începând cu castelele de lemn Motte și Bailey, în Anglia, după victoria lor la Bătălia de la Hastings din 1066, normanzii fiind pagani. Normandii (Norman: Normaunds; Franceză: Normands; Latină: Nortmanni / Normanni) au fost locuitori ai Ducatului Medieval timpuriu din Normandia, descendenți din vikingii nordici (după care a fost numită Normandia), franci indigeni și galo-romani. Termenul este, de asemenea, folosit pentru a desemna emigranții din ducat care au cucerit alte teritorii, cum ar fi Anglia și Sicilia. Așezările din Franța au urmat o serie de raiduri pe coasta franceză, în principal din Danemarca – deși unele au venit și din Norvegia și Suedia – și au câștigat legitimitate politică atunci când liderul viking Rollo a fost de acord să jure fidelitate regelui Carol al III-lea al Franței de Vest după asediul Chartres în 911 d.Hr. Amestecul de coloniști nordici și franci și gallo-romani nativi din Normandia a produs o identitate etnică și culturală „normandă” în prima jumătate a secolului al X-lea, o identitate care a continuat să evolueze de-a lungul secolelor.
- Biserica a creat scoli, universitati in care pe langa teologie, se studiau dreptul, medicina, matematica, astronomia, muzica, artele rostirii si ale gandirii (oratorie si logica).
Prima educație formală, implicit scoala si universitate a început la scurt timp după dezvoltarea scrierii (c. 3000 î.Hr.), când atât sumerienii (care dezvoltaseră un sistem cuneiform de picto-grafică), cât și egiptenii (care au dezvoltat hieroglife) au înființat școli pentru a-i învăța pe elevi să citească și scrie sistemele.
In Grecia Antica se studiau științe și matematică. După liceu, urma școala militară, unde au învățau să fie buni războinici.
In Roma Antica tinerii studiau alaturi si sub conducerea unui retor, unde nu se concentra doar pe vorbirea în public. Acești studenți au învățat și alte discipline, cum ar fi geografia, muzica, filosofia, literatura, mitologia și geometria. Aceste studii complete au oferit oratorilor romani o educație mai diversă și i-au ajutat să le pregătească pentru dezbateri viitoare.
- Afirmatia de la punctul 5 este intemeiata de Papahagi in practica propusa de Evanghelie prin Isus, insa dovezile arata ca in Europa feudala, Biserica refuza sa ajute persoanele sarace (flamande cum le spune Papagagi), persoanele bolnave ce nu erau nobili sau preoti. Exemplul cel mai clar vine si din spatiul romanesc feudal, unde rromi erau sclavii Bisericii Ortodoxe, iar Biserica catolica a admis ca a uzat de sclavi rromi si si-a cerut scuze prin vizita Papei Francisc. Xenofobia este foarte prezenta in Biblie, iar faptul ca Papahagi vorbeste de o Biblie a persoanelor straine si o Biblie a europenilor, despre o religie care era anti-sistem si care a apaurt in afara spatiului european este fantastic. Cartea Deuteronom si Leviticul este plina de citate anti-neamuri si xenofobie, udata cu sange si viol, iar grupurile puternic religioase ca nazistii, fascistii, KKK si practica Inchizitiei si cruciadelor din Evul Mediu confirma xenofobia ca si caracter al credintei crestine si a practicii feudale.
- Din porunca mantuitorului s-a nascut institutia spitalului, ne spune Papahagi.
Fals. Istoria spitalelor a început în Antichitate cu spitale din Grecia, Imperiul Roman și subcontinentul indian, începând cu precursori în templele asclepice din Grecia antică și apoi spitale militare din Roma antică. Templele grecești erau dedicate bolnavilor și bolnavilor.
- Crestinismului i se datoreaza alfabetizarea popoarelor Europei ne mai adauga Papahagi.
Fals. In Grecia Antica se studiau științe și matematică. După liceu, urma școala militară, unde au învățau să fie buni războinici. In Roma Antica tinerii studiau alaturi si sub conducerea unui retor, unde nu se concentra doar pe vorbirea în public. Acești studenți au învățat și alte discipline, cum ar fi geografia, muzica, filosofia, literatura, mitologia și geometria. Aceste studii complete au oferit oratorilor romani o educație mai diversă și i-au ajutat să le pregătească pentru dezbateri viitoare.
- Drepturile omului au fost inventate de crestini.
Fals. In 539 î.Hr., după ce a cucerit orașul Babilon, Cyrus cel Mare, rege pagan a făcut ceva total neașteptat – a eliberat toți sclavii pentru a se întoarce acasă. Mai mult, el a declarat că oamenii ar trebui să-și aleagă propria religie. Cyrus Cylinder, este o tablă de lut care conține declarațiile sale fiind prima declarație a drepturilor omului din istorie, iar iluministii au continuat sa promoveze aceste idei, acestia fiind atei.
- Fondarea Uniunii Europene e facuta de crestini.
Fals. Fondarea Uniunii Europene a fost fondat ca o alianta economica pentru petrol si carbune si un control al acestora tocmai pentru a preveni fabricarea de arme si alimentarea lor prin intermediul acestor resurse energetice necesare echipamentului militar.
In incheierea pseudoargumentatiei, Adrian Papahagi ne spune ca “a nega sufletul crestin al Europei, inseamna a nega sursa drepturilor omului si a demnitatii umane”, insa Asociatia THE NEW PAGAN DAWN si istoricii se intreaba ce inseamna a nega Istoria Umanitatii, a iti bate joc de ea, a promova ura asupra tot ceea ce nu iti convine, a folosi citate politice ale parintilor fondatori ai Uniunii Europene pentru a iti demonstra cum religia asa zisei paci este “sufletul crestin al Europei”?
Este un act cat se poate de odios, cel facut de Papahagi, care pune istoria intr-o lumina a conspirationismului si a propagandei si reduce istoria, stiinta si progresul la atributul fals al unei religii, care a actionat tocmai contra acestor lucruri fata de care mai apoi isi aclama asa zisa apartenenta. Este asemanator acest fel de actiune precum felul de actiune asupra logicului, Aristotel pe care mai apoi crestinii neputand sa il doboare din istorie l-au numit proto-crestin.