Biserica Ortodoxă Română și celelalte culte care solicită Ministerului Educației Naționale să elimine din proiectele de legi termenul ”diversitate” ne arată încă o dată că acestea folosesc instrumente democratice pentru a impune o viziune asupra lumii nedemocratică, iliberală.
România este un stat laic, un stat care a prevăzut libertatea conștiinței în Constituție (art. 29). Diversitatea nu amenință libertatea religioasă și de credință.
Dar diversitatea nu este pe placul unor culte religioase fiindcă această valoare recunoaște și protejează diferite perspective care pot să fie inclusiv non-religioase, păgâne, atee sau agnostice.
În școlile din România sunt carențe majore în socializarea și transmiterea unei culturi democratice la nivelul gimnaziului și al liceului. Tinerii nu participă civic și politic nu doar pentru că nu se simt reprezentați, nu doar pentru că nu simt că au acolo un loc al lor. Tinerii nu au noțiuni elementare de cultură politică democratică, nu au repere ca să identifice rolul societății civile în democrație, al Parlamentului, nu știu ce roluri au partidele politice. Lucrez cu absolvenți de liceu, cu studenți care sunt anul I, în clipa în care tineri din mai multe generații au aceste carențe informaționale, este legitim să îmi pun întrebări în legătură cu ceea ce ei învață în școală în termeni de cultură democratică.
Nu Religia ar trebui să fie aleasă ca disciplină de examen la Bacalaureat, ci cultura ori educația civică, o disciplină care îi ajută pe tineri să înțeleagă ideile și valorile democrației, cetățenia, societatea civilă și rolul ei în democrație.
Diversitatea face parte și ea din cultura democratică. Iar această valoare nu limitează libertatea conștiinței. Diversitatea este astfel definită în proiectul pentru învățămîntul preuniversitar:
”b) Diversitatea – respectarea și valorizarea diferitelor perspective culturale, etnice, identitare, a sensibilității și a empatiei, alături de întărirea și pozitivarea imaginii de sine individuale și colective;” (art. 2)
Cei 13 reprezentanți ai bisericilor recunoscute de statul român cer și mai mult. Aceștia solicită inclusiv ca “orientarea sexuală” să fie eliminată din proiect unde aceasta apare în construcția următoare ” , (…) sunt interzise discriminările pe criterii de vârstă, etnie, sex, origine socială, orientare politică sau religioasă, orientare sexuală sau alte tipuri de discriminare (…)” (art. 11). Cu alte cuvinte, cultele vor să se asigure că elevii pot să fie discriminați în spațiul școlii pe criteriul orientare sexuală. Atât face articolul 11, introduce interdicția de a discrimina, care este deja prevăzută în legislația anti-discriminare din România și în cea europeană.
Duios democrația va trece și va intra la apă dacă vor fi acceptate aceste solicitări profund iliberale ale cultelor religioase.
Totodata reafirm, și in calitate de Presedinte al THE NEW PAGAN DAWN, cultul păgân din Romania a respins asemenea solicitări și este împotriva inițiativelor prin care se are in vedere limitarea drepturilor omului și impunerea valorilor unui grup religios fata de altul.
Comunitatea Elevilor Politeisti, Platforma PAGAN ACCEPTANCE și THE NEW PAGAN DAWN vor transmite către Ministerul Educației un comunicat.
”Documentul este semnat de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe, Înaltpreasfințutul Părinte Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București – Biserica Romano-Catolică, Preafericitul Părinte Cardinal Lucian – Biserica Unită cu Roma, Rego-Catolică, Preasfințitul Episcop Datev Hagopian – Arhiepiscopia Bisericii Armene din România, Episcopl Bela Kato al Bisericii Reformate din România, Episcopul Reinhart Guib – Biserica Evanghelică C.A. din România, Episcopul Dezso Zoltan Aorjani al Bisericii Evanghelice Lutherane din România, Episcopul Istvan Kovacs al Bisericii Unitariere Maghiare, Viorel Iugam, președintele Uniunii Bisericilor Creștine Baptiste din România, Cornel Haureș – președintele Bisericii Creștine după Evanghelie din România, Pastorul Ioan Filip – președintele Bisericii lui Dumnezeu Apostolice din România – Cultul Creștin Penticostal, Aurel Neamțu – președintele Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea, Mulfiul Iusuf Muurat – Șeful Comunității Musulmane din România”.