Meniu Închide

Toate familiile trebuie protejate. Memoriu transmis la Ministerul Familiei

COMUNICAT DE PRESĂ

MEMORIU TRANSMIS LA MINISTERUL FAMILIEI PE MARGINEA PROIECTULUI DE LEGE AL FAMILIEI

DATA 12.02.2024

Un grup format din 18 organizații nonprofit din societatea civilă din România, printre care ne numărăm și noi am transmis un memoriu către Ministerul Familiei solicitând includerea unei definiții inclusive în proiectul de Lege al Familiei, care să recunoască și să protejeze diversitatea formelor de familie, inclusiv cuplurile de același sex. Acest demers vine în contextul pregătirii de către Minister a unui proiect de lege privind familia, anunțat să fie prezentat în Guvern până în luna iunie 2024, parte a programului legislativ al Executivului pentru acest an.

Memoriul subliniază necesitatea ca noua legislație să reflecte și să protejeze toate formele de conviețuire și legături afective între oameni, în calitate de familie, în lumina condamnărilor la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) pentru lipsa de recunoaștere și protecție legală a cuplurilor formate din persoane de același sex. Organizațiile semnatare ale memorandului fac apel la un cadru legal echitabil care să respecte diversitatea și egalitatea familiilor din România, în conformitate cu deciziile CEDO și ale Curții Constituționale a României.

Această mișcare vine ca răspuns la o necesitate tot mai accentuată de a moderniza și de a adapta legislația românească la realitățile sociale actuale și la standardele europene în materie de drepturi și protecție a minorităților.

Memoriul trimis de organizațiile din societatea civilă reprezintă un apel la dialog și la adoptarea unei abordări progresive în elaborarea și dezbaterea proiectului de Lege al Familiei, evidențiindu-se dorința acestora de a participa activ la procesul de consultare publică pentru a contribui cu perspective și soluții la formarea unui cadru legislativ inclusiv și echitabil. Aceasta inițiativă marchează un moment important în evoluția dezbaterilor pe teme de egalitate și diversitate în societatea românească, reiterând angajamentul față de construirea unei comunități deschise și acceptante pentru toți membrii săi.


Context: https://www.g4media.ro/legea-familiei-in-programul-legislativ-al-guvernului-pe-acest-an-va-reglementa-diversitatea-formelor-de-familie-casatoria-si-divortul-drepturile-si-responsabilitatile-parintilor.html


Lasă un răspuns